PETER FREESTONE  byl 12 let komorníkem Freddieho Mercuryho. Nyní již 16 let žije v Česku.Zdroj: archiv Petera FreestonaPrvní listopadový den vstoupí do českých kin dlouho očekávaný film o životě jednoho z nejpozoruhodnějších zpěváků všech dob. V pražské Lucerně už se uskutečnila předpremiéra pro nedočkavé příznivce Queen.

Promítání bylo ojedinělé tím, že se ho zúčastnil Peter Freestone, který se o Mercuryho dvanáct let staral.

Zajímavostí je, že viděl snímek úplně poprvé až s českými fanoušky. A samozřejmě se neubránil slzám. Jako ostatně většina přítomných v kině Lucerna.

Zdroj: Youtube

Co filmaři změnili?

„Film je v něčem trošku přibarvený, třeba vztah Freddieho a jeho otce má až příliš idylický vývoj, ale jiné scény jsou naprosto přesné, třeba ta, kde se omlouvá kapele a domluví se s ostatními členy, že nakonec na Live Aid vystoupí. U toho jsem přímo byl,“ potvrdil a pochválil výkon Ramiho Maleka.

ASISTENT Freddieho Mercuryho se účastnil české premiéry filmu Bohemian Rhapsody. Přestože se na snímku hojně podílel, viděl ho poprvé až s českými fanoušky. A byl velmi dojatý.Zdroj: Deník/Hana Langrová

Třiašedesátiletý muž také připomněl, že na Bohemian Rhapsody je potřeba nahlížet opravdu jako na film, který potřebuje mít rámec a zvraty, ne jako na dokument. Není tedy překvapením, že si filmaři některá data a informace poupravili.

Kdy mu diagnostikovali AIDS?

„Třeba k doktorovi, kde si Freddie potvrdil, že má AIDS, zašel až později. Ne před Live Aid. Tuto smutnou skutečnost mu lékaři sdělili až v roce 1987,“ uvedl na pravou míru.

Freddie Mercury
Filmový Freddie Mercury v kině baví

Peter Freestone byl nepostradatelnou součástí filmařského týmu. Tvůrcům radil hlavně s tím, jaký byl Freddie v soukromí, protože ho znal nejlépe.

Jednou ze zásadních otázek na diskusi po promítání bylo, proč se neobjevil ve filmu. „Už tam bylo příliš mnoho postav a aby se daly charaktery správně postihnout a vykreslit, rozhodli se mě nezařadit,“ řekl Freestone a nezdálo se, že by mu to vadilo.

Zdroj: Youtube

Na snímku se vůbec nepodílela ani zpěvákova jediná ženská láska Mary Austin. Ta se ze světa Queen naprosto stáhla a nepropůjčila k natáčení ani Mercuryho dům Garden Lodge v Kensingtonu, který zdědila. Fanoušky to jistě ani nepřekvapilo. Nedávno totiž zakázala i psaní vzkazů na zeď před domem a zanechávání dárků před vchodem, který vice než dvě desítky let sloužil jako památní místo. Nyní je tam kamera a nápis se zákazem.

Koncert kapely Queen + Adam Lambert v O2 Areně 1.11.2017.Zdroj: Archiv VLP / Šťastný Vladimír

Bez Mary a Johna

Hlavními poradci při filmu se stali dva členové Queen – kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor. Ti aktuální koncertují spolu se zpěvákem Adamem Lambertem a nedávno se již podruhé představili ve vysočanské O2 areně.

Bryan Adams v O2 Areně.
Listopad nabídne Stinga, Lucii i Bryana Adamse

„Basák John Deacon se ke svým kolegům nepřipojil, ale řekl, že mu je jedno, co ve filmu bude,“ pousmál se Freestone. Deacon se z dění okolo kapely stáhl po koncertě Tribute to Freddie Mercury v roce 1992 a žije v ústraní. Nechtěl ani pokračovat v obnovené kapele s Paulem Rodgersem, natož s Adamem Lambertem.

ASISTENT Freddieho Mercuryho se účastnil české premiéry filmu Bohemian Rhapsody. Přestože se na snímku hojně podílel, viděl ho poprvé až s českými fanoušky. A byl velmi dojatý.Zdroj: Deník/Hana Langrová„A co měl vlastně na starost, když s legendou žil,“ zněl jeden z dotazů na Petera Freestona netýkajících se filmu. „Na to s dovolením odpovídám já. Petera se na to ptali novináři a fanoušci snad už tisíckrát. Ráno ho budil, staral se o to, aby byl všude včas, uklízel mu dům, chodil mu nakupovat, platil účty a vařil mu. Nedávno také Freestone vydal kuchařku se zpěvákovými oblíbenými recepty, kterou nazval Královská kuchařka Freddieho Mercuryho,“ řekl Karel Lehner, předseda českého fanklubu FC Tornádo Queen.