Donna Summer byla výdělečnou diskotékovou královnou. Navzdory úspěchu ale pomýšlela na sebevraždu

Vydáno 12.01.2019 | autor: Roman Jireš

Diskotéková královna LaDonna Adrian Gaines, známá pod jménem Donna Summer, by se o uplynulém Silvestru dožila sedmdesátky. Osud jí to však nedopřál. Americká zpěvačka, která byla jedním z největších symbolů tanečního popu sedmdesátých a osmdesátých let, zemřela 17. května 2012 na Floridě na rakovinu. Odešla ve věku 63 let. 

Donna Summer byla výdělečnou diskotékovou královnou. Navzdory úspěchu ale pomýšlela na sebevraždu Donna Summer byla výdělečnou diskotékovou královnou. Navzdory úspěchu ale pomýšlela na sebevraždu


Smrt si říká rock'n'roll (369.) - Donna Summer

Její hity určovaly tón tehdejší módní vlně disco hudby a spolupráce s producentem Giorgiem Moroderem spoluutvářela podobu tohoto žánru. Měla velký vliv na syntezátorový pop i taneční hudbu. Písně jako Last Dance, Hot Stuff nebo Bad Girls se hrají dodnes. Za svou inspiraci ji označovali i Madonna, Kylie Minogue a David Bowie, kapela Bronski Beat dobyla hitparády předělávkou jejího hitu I Feel Love. Uvádí se, že se jí podařilo prodat celosvětově více než 130 milionů nahrávek, což z ní dělá jednu z nejvýdělečnějších zpěvaček historie populární hudby. Od roku 1992 má i svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Donna Summer dokralovala disku. Podlehla rakovině

Úspěchy i deprese

Donna Summer se narodila na dorchesterském předměstí Bostonu jako jedno ze sedmi dětí v křesťanské rodině. Později zpívala v místním kostelním sboru. Debutovou desku Lady of the Night vydala v roce 1974 a o rok později měla první hit Love to Love You Baby, který nastartoval její závratnou kariéru. Stal se první z jejích devatenácti písniček, které se dostaly do čela amerických tanečních hitparád. Dostala celkem pět cen Grammy za různé žánry - pop, taneční hudbu, rock i rhytm and blues. 

V roce 1973 si při natáčení v Evropě vzala rakouského herce Helmutha Sommera, kterému porodila dceru. I když se manželství rychle rozpadlo, ponechala si jeho jméno v anglické verzi jako umělecký pseudonym. V roce 1980 si vzala zpěváka Bruce Sudana, se kterým měla dvě děti.

Bizár týdne: Lucie Vondráčková přezpívala hit Hot Stuff Donny Summer do češtiny

V roce 2003 ve své autobiografii poprvé přiznala, že v důsledku těžkých depresí chtěla na vrcholu kariéry v roce 1976 spáchat sebevraždu skokem z okna jednoho newyorského hotelu. "Nechtěla jsem žít už ani minutu. Bylo mi čím dál tím hůř," napsala. Když se snažila vyskočit z okna, zamotala se jí ale prý kolem nohy záclona. Než ji vyprostila, do místnosti vešla pokojská. Sebevraždu jí rozmluvila a ještě jí poradila, aby vyhledala odbornou lékařskou pomoc. Doktoři slavnou zpěvačka z depresí dostali a Summer později přiznala, že nebýt léčby, pokusila by se o sebevraždu znovu.

Nejen disco

V roce 2013 byla posmrtně uvedena do Rock and Roll Hall of Fame, což se může zdát vzhledem k jejímu především diskotékovému zaměření podivné. Ale v Americe se to tak nebere, ve stejném roce bylo do Rock'n'rollové síně slávy v Los Angeles slavnostně uvedeno dalších sedm jmen - skupiny Heart, Rush a Public Enemy, bluesman Albert King, zpěvák Randy Newman a producenti Quincy Jones a Lou Adler. Summer navíc v osmdesátých letech přešla na pop-rock a nahrála jeden ze svých největších hitů She Works Hard For The Money.

V roce 2008 vydala poslední album Crayons, svou první desku po sedmnácti letech. Na ní se v písni The Queen is Back s ironií ohlíží za svým titulem královny diska. "Prostě si dělám legraci ze skutečnosti, že ta představa královny tak dlouho žila," řekla před vydáním alba, jehož název znamená v překladu Pastelky. "Je to krabice pastelek. Každá má svůj barevný odstín a každá vrstva má svoji vlastní identitu. Každá píseň je koncipována tak, že může být jako singl," vysvětlila. Poslední album uvedla na trh ovládaný zpěvačkami, které by mohly být jejími dcerami. "Necítím žádný konkurenční tlak. Nesoutěžím s nimi, naopak je povzbuzuju," prohlásila tehdy.



Donna Summer dodnes nezmizela z rozhlasového vysílání ani diskoték pro starší a pokročilé. Loni v dubnu měl navíc na Broadwayi premiéru Donna Summer Musical mapující v režii Dese McAnuffa život královny tanečních parketů. Přestože ho jedna z kritik označila za "šíleně nerovnoměrný a rozostřený příběh", nejedná se o žádný propadák. Na Broadwayi se v roce 2018 dočkal celkového počtu 289 repríz a letos v září čeká představení turné po Severní Americe.

text: Roman Jireš

Témata: Donna Summer, Hot Stuff, disco

zavřít