Hlavní obsah

Coldplay ohlásili poslední album své kariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská popová skupina Coldplay přestane v roce 2025 nahrávat novou hudbu, uvedl ve středu v BBC její frontman Chris Martin. V tomto roce by podle něj mělo vyjít kapele poslední album. Martin to řekl v rozhovoru, který bude celý zveřejněn v pátek ráno.

Foto: Warner Music

Coldplay

Článek

„Naše poslední řadová deska vyjde v roce 2025 a poté, myslím, budeme jen jezdit turné,“ řekl Martin. „Možná uděláme nějaké věci ve spolupráci (s dalšími muzikanty), ale katalog Coldplay se tím uzavře,“ dodal ještě v rozhovoru s moderátorkou Jo Willeyovou, který bude celý zveřejněn na Štědrý den.

Část rozhovoru však byla zveřejněna už dříve a Willeyová řekla, že Martin je v rozhovorech „odzbrojujícím způsobem upřímný“.

Oznámení přichází dva měsíce poté, co Coldplay vydali deváté album Music of the Spheres.

Martinovo vyjádření však není úplně nečekané. Už v říjnu uvedl pro New Musical Express, že má v plánu vytvořit ještě tři alba, takže jich bude celkem dvanáct. Tehdy poprvé Martin zmínil, kdy kapela skončí s nahráváním.

Coldplay kvůli starostem o životní prostředí nepojedou na turné

Kultura

Ortodoxní fanoušci kapely ale nemusí být smutní. Martin řekl stanici Absolute Radio, že má vizi, že kapela bude pokračovat s živými vystoupeními. „Tak, jak to dělají Rolling Stones. A bylo by super, pokud bychom to mohli dělat i v sedmdesáti,“ nastínil frontman Coldplay.

Fanoušci: Věci po Viva La Vida už nehrajte

Hlasy posluchačů však vidí budoucnost kapely pragmatičtěji. „Kvůli penězům budou v roce 2030 zpátky s novým bubeníkem nebo kytaristou, tak jako všechny velké kapely před nimi,“ poznamenal k vyjádření jeden z fanoušků na Redditu.

Další zase psali, že bude dobré, když Coldplay budou hrát jen písně do alba Viva La Vida a ty novější obětují na reklamy.

RECENZE: Coldplay chtějí víc, ale váhají

Kultura

Coldplay vznikli v roce 1997 a zaujali hned svým debutovým albem Parachutes, z něhož pochází dodnes hraný hit Yellow. Pozitivně hodnocené jsou i následující desky A Rush of Blood to the Head, X & Y a Viva La Vida (Or Death And All His Friends). Na dalších albech počínaje Mylo Xyloto už opouštějí svou minimalisticky introvertní poetiku a naplno a otevřeně se zařazují mezi velká jména showbyznysu, což se odráží i v jejich tvorbě, a především v jejím producentském zpracování. Svůj poslední hit My Universe například nahráli ve spolupráci s jihokorejskou chlapeckou formací BTS, největší hvězdou současného K-popu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám