ROZHOVOR | Kato (Prago Union): U-Í je náš bojovej pokřik, vzorec pro odpornej výkon

Vydáno 31.08.2022 | autor: redakce

Prago Union v srpnu vydali svou novou studiovou desku Příduhned... V rozhovoru s Katem jsme se však nebavili pouze o ní. Probrali jsme s ním, odkud čerpá inspiraci, co nejvíce ovlivňuje jeho tvorbu nebo co znamená zkratka U-Í. "Jde o vzorec pro odporný výkon," pobavil nás.

ROZHOVOR | Kato (Prago Union): U-Í je náš bojovej pokřik, vzorec pro odpornej výkon ROZHOVOR | Kato (Prago Union): U-Í je náš bojovej pokřik, vzorec pro odpornej výkon


Jak se ti pracuje s kapelou? Jaký je to rozdíl v porovnání s hraním s Djem?
Všechno má něco do sebe, pro mě v tom takový rozdíl není. S kapelou je to větší legrace, jak pro nás, tak pro obecenstvo, má se na co dívat.

Skládáš texty o různorodých tématech. Od každodenností jako v Dokud mi to zapaluje až po téměř protestsongy - Zastavit Stát, Marná… Některé tvoje tracky jsou čistě veselé, některé až depresivní. Co ovlivňuje výběr témat? Která strana je ti blíž?
Myslím, že obě, člověk obsahuje všechny tyhle věci, je to daný vždycky tím, co se děje kolem mě a ve mně. Někdy je to veselejší, jindy míň. Mě často přijde něco veselý a ostatním depresivní a naopak. Je to těžko uchopitelné.

ROZHOVOR | Kato (Prago Union): Skladby procházejí docela přísným sítem. Snažím se slepé uličky odřezávat už v zárodcích

Vedle dělání hudby také maluješ. Ovlivňuje tvoje muzika I to, co kreslíš? Jak?
Všechno to jde ze mě, minimálně skrze mě, takže to určitě bude mít společný atributy. Jestli ale jedno ovlivňuje druhý, nebo opačně těžko říct. Když něco prožívám, ovlivňuje to vše kolem mě, takže asi ano.  I když většinou nepřímo.

Často zmiňuješ v textech úřady. Proč?
Zmiňuji je, protože nejsem schopnej nějakým způsobem si k nim najít cestu.

Stejně tak často zpíváš o procházkách městech a parkem. Kudy rád chodíš?
Rád všude chodím pěšky nebo jezdím na kole, nejsem fanoušek MHD. Člověk má čas přemýšlet nad věcmi, jinak na to totiž příliš času nemá.

Co znamená U-Í?
Je to takovej náš bojovej pokřik, ve skutečnosti nevím, kde to vzniklo. Říkáme, že je to vzorec pro odpor, ale to je U/I. Někdo by nás mohl chtít poučit, že spíš vzorec pro výkon, což je ale IxU. Říkáme tedy, že jde o vzorec pro odporný výkon. (smích)

Za dvacet let na scéně se sestava Prago Union proměnila. Změnilo se nějak vaše žánrové rozpětí?
Hiphop je mýmu srdci nejbližší. Člověk chce dělat muziku tak, aby ji sám chtěl poslouchat. Snažím se to u nás posouvat dál, ale žádný veletoče nechystám. Sám z vlastních zkušeností vím, že když moje oblíbená kapela zničehonic změní zvuk, jsem z toho zmatený. Nevím, jestli jí mám věřit, nebo ne.

Jak tvoji tvorbu ovlivnila rodina?
Těžko říct, to by asi musel posoudit někdo jinej. Ale minimálně tak, že pro ně mám na každý desce písničku. Člověka asi ovlivňuje všechno co zažívá.

Máš bohatou slovní zásobu. Kde čerpáš inspiraci? Z četby?
Čtu rozhodně míň, než bych chtěl, slovní zásobu mám spíš z toho, že poslouchám lidi a to, co se děje kolem mě. Když už čtu, tak stejně většinou literaturu faktu. Tím pádem vlastně ani moc oblíbenejch autorů nemám. Mám třeba rád básně od Leonarda Cohena, dokonce na tomhle albu je jedna písnička, která má název odvozenej od jeho básně Smrt muže jedné ženy. Na desce máme písničku Návrat muže J. Ž.

V tracku Pračo Pygo! obstojně pracuješ se slovními hříčkami. Jak tě texty napadají? Máš nějaké místo, kde se myšlenky nejčastěji rodí?
Texty mě napadají, kudy chodím. Je proto důležité mít u sebe zápisník a vše si psát, člověk by jinak nebyl schopný si to zapamatovat. Pračo Pygo! jsou spíš přesmyčky. Písničku z nich jsem chtěl udělat už dlouho, ale až teď jsem dostal odvahu. A myslím si, že se to docela povedlo. Když jsme ji před pár dny hráli naživo, dokonce jsem si většinu pamatoval. Když jsme ji nahrávali, celkem jsme se nad ní bavili. Motalo se mi normální znění slov s těmi, co jsme napsali. Trvalo to.

Kdybys měl popsat novou desku třemi slovy, jaká by to byla?
Prago jak poleno.

Jako první singl z alba jste vydali Marnou. Proč zrovna tuto skladbu?
Protože má téma, který sem chtěl dlouho zpracovat a teď jsem to konečně udělal. Nechtěl jsem, aby byla jen jednou z písniček na albu, vydali jsme ji tedy jako první singl. Ne protože bych si myslel, že je to největší hitovka, ale aby nezapadlo její téma.

Máš nějakou vysněnou spolupráci?
S KRS-One. Jednou k tomu bylo už hodně blízko. Od začátku je to můj vzor, chtěl bych s ním nějakou pecku udělat. Snad se nám podaří navázat na přerušený kontakt.

Čekají nás k téhle desce také videoklipy?
Snad jo, vždycky to chce najít partu lidí, která by do toho šla. Zatím není nic ve vývinu, teda kromě jednoho. Rozhodl jsem se totiž, že natočím animovanej klip k Návrat muže J. Ž.

Text: Anna Urbancová, foto: David Stejskal, Ondřej Skořepa, Roman Černý
Témata: Prago Union, Kato, Příduhned..., rap, hip hop

zavřít