The Beatles s poslední písní ovládli britský žebříček po rekordních 54 letech

foto Více než půlstoletí po rozpadu kdysi nejslavnější kapely světa Beatles vyšla 2. listopadu 2023 její píseň Now and Then všeobecně označovaná za poslední skladbu liverpoolské čtveřice. Do písně, která ležela v archivu kvůli omezeným technickým možnostem, se podařilo namíchat hlas Johna Lennona pomocí umělé inteligence. Britští hudební publicisté vidí v nahrávce zejména symbolickou hodnotu pro fanoušky kapely než píseň patřící k nejlepším kouskům Beatles. Na snímku prodej singlu. 11. listopadu 2023. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Londýn - The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou dotvořila umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela žebříčku vrátila. Podařilo se jim to po 54 letech.

Fotogalerie

Now and Then je 18. písní The Beatles na první pozici britského žebříčku UK Singles Chart. Sedmnáctou byl song The Ballad of John and Yoko, která takto uspěla v roce 1969.

"Brouci" překonali rekord Kate Bushové, která britský žebříček znovu ovládla loni po 44 letech, a to s písní Running Up That Hill z roku 1985. Ta si našla nové posluchače díky mysterióznímu seriálu Stranger Things z produkce streamovací služby Netflix. Předtím Bushová posluchače takto uhranula jako 19letá v roce 1978 svým debutovým singlem Wuthering Heights.

Baladu ve středním tempu Now and Then složil John Lennon ke konci 70. let minulého století. Díky umělé inteligenci se podařilo separovat Lennonův hlas od klavírního doprovodu z původní Lennonovy demonahrávky. Přidáním záznamu kytary George Harrisona z roku 1994 a nově nahraného doprovodu dosud žijících členů The Beatles, Paula McCartneyho a Ringa Starra, vznikla údajně definitivně poslední vydaná píseň The Beatles.

McCartney je z jejího úspěchu nadšený. "Rozum mi to nebere. Jsem z toho paf. Je to pro mě i velmi emocionální chvíle. Miluji to!" cituje hudební legendu agentura Reuters.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 24°C

Celá předpověď