Groove Brno oznamuje další jména. K Electro Deluxe se připojí B-Side Band, Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

Vydáno 26.03.2024 | autor: iREPORT

Série koncertů, která už posedmnácté pod hlavičkou festivalu Groove Brno naplní funky muzikou nejen jihomoravskou metropoli, ale v rámci „výjezdních“ koncertů také Prahu, začala. Už v polovině února uhranul Metro Music Bar Giacomo Turra- Prakticky celoroční program se ale začíná teprve rozjíždět a organizátoři přidávají do festivalového kotlíku další dvě skvělá jména. K již dříve ohlášené francouzské senzaci Electro Deluxe nyní přibývají Fun Lovin’ Criminals a nejvýraznější jazz-funková formace z Islandu – Mezzoforte.

Groove Brno oznamuje další jména. K Electro Deluxe se připojí B-Side Band, Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte Groove Brno oznamuje další jména. K Electro Deluxe se připojí B-Side Band, Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

Francouzsko-americké uskupení Electro Deluxe patří ve své domovině mezi velká jména, která lusknutím prstu vyprodávají velké haly. Jejich energická směs soulu, funku a hip-hopu prostě táhne. Velkou součástí jejich kouzla je i bigbandová sekce, ta ale jádro Electro Deluxe doprovází pouze na domácích pódiích. V podobě sedmičlenného sevřeného tělesa hráli několikrát i u nás.

LIVE: Dirty Loops rozvášnili fanoušky originálním a neodolatelným mixem funky a jazzu

Groove Brno ale toto mění. Na obou českých koncertech, tj. v Brně (23. 10., Sono) a v Praze (24. 10., Lucerna Music Bar), se k Electro Deluxe připojí v tuzemsku nepřehlédnutelný B-Side Band a divákům tak nabídne kompletní zážitek, který dosud neměli na domácích jevištích možnost ochutnat. V této jedinečné bigbandové sestavě zahrají Electro Deluxe pouze v České republice. Kapela už se do Čech velmi těší.

„K České republice a zejména k městu Brnu máme speciální vztah. Od našeho prvního koncertu v Brně jsme cítili jedinečnou atmosféru a velmi silnou energii vyzařující z publika,“ vzkazuje kapelník Electro Deluxe Thomas Faure a rovnou dává k dobru historku, jak ke spolupráci s B-Side Bandem došlo: „Po koncertě v Brně jsme se setkali s hudebníky B-Side Bandu a jeho kapelníkem Josefem Buchtou. U skleničky, nebo možná u několika skleniček, jsme uzavřeli poněkud bláznivou sázku o uspořádání koncertu, který by spojil Electro Deluxe a B-Side Band. Tento sen se nyní stal skutečností a my už se těch koncertů nemůžeme dočkat.“

„Nakažlivá směs cinematického hip-hopu, rock‘n’rollu, blues-jazzu a latin-soulu“ v podání Fun Lovin’ Criminals vtrhla jako uragán na newyorskou hudební scénu s debutem Come Find Yourself. O dva roky později, když už měli v kapse hit Scooby Snacks, jenž si hrál se samply z filmů Quentina Tarantina a strávil sedmnáct týdnů v žebříčku Billboard, svým divokým setem ovládli Pyramid Stage na festivalu Glastonbury. Od té doby natočili dalších pět alb a svou specifickou energií omamují sály po celém světě – a 10. října 2024 se totéž stane v brněnském Sono Music Clubu.

Do města pod Špilberkem se trojice Brian Leiser (baskytara, klávesy, trumpeta, harmonika, vokály), Frank Benbini (bicí, vokály) a Naim Cortazzi (kytara, vokály) vrací po sedmi letech a slibuje dravou show, která za sebe hladce naskládá rapové bangery i písně o lásce. „Kapela Fun Lovin' Criminals vloni beznadějně vyprodala pražský Lucerna Music Bar. Zájem byl takový, že by mohla vyprodat dvakrát. Vím, že i v Brně mají svoji velkou fanouškovskou základnu, proto jsme se rozhodli je na letošní ročník pozvat. Jsem si jistý, že mnoha lidem uděláme radost,“ věří ředitel festivalu Groove Brno.

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu. Jádro formace, Eyþór Gunnarsson (klávesy), Jóhann Ásmundsson (basa) a Friðrik Karlsson (kytary), zůstává neměnné už od roku 1977. Kapelu tehdy muzikanti založili jako parta patnácti a šestnáctiletých teenagerů. Zlomovým se stalo jejich album Suprise z roku 1983, které pomohlo definovat jejich nezaměnitelný zvuk – jeho stavebními kameny jsou chytlavé melodie, hutné groovy a vzrušující sóla. V té době ovládli londýnské kluby a diskotéky a svého rozpoznatelného stylu se drží dodnes. Za více než čtyřicet let společného hraní ale nepřišli o svou jedinečnou tvůrčí hravost. I po takové době zůstává Mezzoforte hřištěm pro muzikanty, kteří se navzájem vnímají téměř mimosmyslově. A takové jsou i jejich koncerty. Přesvědčit se budete moci 8. listopadu v Metro Music Baru v Brně.

Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte, společně s již dříve oznámenými Electro Deluxe rozšiřují dlouhou řadu hvězdných jmen funky a jazzu, které festival Groove Brno už do roku 2007 přiváží do České republiky. Byla mezi nimi i dvacítka držitelů prestižních Cen Grammy a dlouhá řada nominantů na tuto cenu, kteří do jihomoravské metropole přilákali tisíce diváků. V roce 2023 Groove Brno zamířil i do Prahy, kde se představila švédská úderka Dirty Loops.

TZ, foto: Groove Brno, Lucia Benediková
Témata: Groove Brno, Electro Deluxe, B-Side Band, Fun Lovin’ Criminals, Mezzoforte

zavřít