LIVE: Majáles se přesunul do Prahy. Písně Chinaski, Ewy Farne i Calina si zpívalo padesát tisíc lidí

Vydáno 28.04.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Majáles má za sebou druhou štaci. Z Hradce Králové se přesunul do Prahy, kde si i fanoušci v Letňanech mohli naplno užít shows Chinaski, Mirai, Ewy Farne, Mikolase Josefa, Calina s Viktorem Sheenem, Yzomandiase, Sofiana Medjmedj, Vypsané fiXy nebo Cocotte Minute. Celkem jich podle organizátorů do areálu dorazilo na padesát tisíc, a tak se zpěv jistě rozléhal celou Prahou 18.

LIVE: Majáles se přesunul do Prahy. Písně Chinaski, Ewy Farne i Calina si zpívalo padesát tisíc lidí LIVE: Majáles se přesunul do Prahy. Písně Chinaski, Ewy Farne i Calina si zpívalo padesát tisíc lidí

Majáles
Praha, Letňany
27. 4. 2024

Majálesy již tradičně otevírají letní festivalovou sezónu. Letos tomu nebylo jinak. Na ten pražský, který se konal v Letňanech, dorazilo dle organizátorů přes padesát tisíc návštěvníků. Ti se pohybovali před třemi pódii. Zatímco hlavní patřilo mainstreamovým muzikantům, mezi nimi Sofianovi Medmedj, Benu Cristovao, Ewě Farne, Mikolasovi a Chinaski, na dvou menších našli svůj prostor zástupci spíše rapové (Calin, STEIN27, Kontrafakt či Yzomandias s Nik Tendem) a rockové až metalové scény (John Wolfhooker, Wohnout, Vypsaná fiXa nebo Cocotte Minute). Zatímco minulý týden v Hradci Králové po celou dobu akce pršelo, v Praze hudební příznivce čekalo slunečné počasí a teploty okolo dvaceti stupňů Celsia.

Pražský Majáles: Program uzavírali Chinaski, Mirai zpíval o dlouhých nohách šestnáctileté fanynky

Naše redakce se zaměřila především na dění na hlavní stagi, kde program v jednu hodinu odpoledne odstartoval Jaroslav Uhlíř. Po něm už na pódium naskočil Sofian Medjmedj, mnohými označovaný za jeden z největších talentů české hudby. A fanynky pod pódiem šílely. Šílenství podobné tomu, jaké mladý zpěvák vyvolal na Majálese, zažíváme spíše z koncertů zahraničních muzikantů. Sofian Medjmedj si navíc na nic nehraje. Show možná neměl tak promakanou jako starší Mirai, o to živelnější však byla. A o to tady přece jde. Předat publiku maximum energie.

Neméně živelné bylo i vystoupení Bena Cristovao, který se momentálně připravuje na svůj největší koncert kariéry. Konat se bude již příští rok v Edenu a do té doby zpěvák výrazně omezil své koncertní aktivity. Netřeba tak podotýkat, že i na něm bylo plno. Letňany rozezněl svými hity Bomby, Sweet Chilli i aktuálním Nemusim nic.

Po něm už svou show rozjela Ewa Farna, která byla jednou z mála zástupkyň ženského pohlaví na Majálese. Kromě ní přijala pozvání na festival ještě zpěvačka SIMA a kapela Gaia Mesiah, jinak akci ovládli muži. Možná by mohli pořadatelé pouvažovat nad tím, zda příště žen nepozvat více. Taková Pam Rabbit by jim do konceptu festivalu jistě zapadla.

Farna i na Majálese ukázala, proč bývá v současnosti označována „královnou“. Ačkoliv na to sama neupozornila, dle nakřáplého hlasu se zdálo, že ji trápí mírné nachlazení. To jí ale nezabránilo podat výkon, který by jí mohla závidět kdejaká zahraniční hvězda. Rodačka z Vendryně u Třince prostě umí. Její set byl velmi podobný tomu, co mohli diváci vidět v pražské O2 areně, dokonce použila i stejné průpovídky. Ale proč vlastně měnit něco, co funguje?

Obdobné pocity měl člověk z Mirai. Jejich show se příliš nelišila od těch, které sestava předvedla v minulosti. Byla pouze obohacená o nové písně včetně all night long, jež si do sluchátek zřejmě nepustíte, naživo ale dle očekávání zafungovala. I tentokrát Mirai zavzpomínali na Davida Stypku a frontman se povozil na matraci. Až se zdálo, že ho už zpět na stage příznivci nepustí.

Zařazení Mikolase Josefa, vystupujícího nově pouze pod jménem Mikolas, do line-upu po Ewě Farne a Mirai a před Chinaski, se zdálo více než diskutabilní. „Zvládne udržet nastavenou laťku?“ proběhlo jistě v hlavě nejednoho návštěvníka. A pochyby se neukázaly jako liché. Alespoň z počátku, kdy byl prostor VIP pod pódiem zaplněný tak ze čtvrtiny, a i v sektoru pro fanoušky s obyčejnou vstupenkou nebylo úplně narváno. To se ale změnilo. Lidé odcházející z koncertů Horkýže Slíže či Yzomandiase s Nik Tendem, se během Mikolasovi show pod pódiem zastavovali a ve velké většině už na místě zůstávali. A ačkoliv po svém boku neměl muzikant tanečníky a vokalisty jako v minulosti, zvládl ji až na problémy se zvukem, kterých se během koncertu objevilo více, na jedničku. Byla jaksi osobitější a on sám působil na stagi mnohem uvolněněji, než když se dříve musel soustředit na choreografii.

Z vystoupení Mikolase Josefa jsme si krátce odskočili na Velo Stage, kde už svou show rozjížděli Calin s Viktorem Sheenem. A jestli na jiných koncertech bylo plno, tak zde bylo vážně natřískáno. Svědčí to jen o oblíbenosti umělců, kteří úspěchu dosáhli svépomocí. Médiím se téměř vyhýbají, rozhovorů s nimi najdete pomálu, a přesto byste dnes mezi mladými hledali těžko někoho, kdo je a jejich hity nezná.

VIDEOROZHOVOR | Chinaski: Nebýt Jiřího Suchého a Semaforu, byly by naše texty jiné

Poté už jsme se vrátili zpět na Hitrádio City FM stage, kde to už rozjížděli Chinaski. Tahle kapela je sázkou na jistotu, a i po třiceti letech kariéry dokáže přilákat tisíce návštěvníků. Organizátoři si toho byli vědomi, a proto Michala Malátného a spol. zařadili až na samotný závěr programu. A chybu jistě neudělali. Hity jako Tabáček, Víno nebo 1. signální fungují i po letech velmi dobře, a tak Chinaski ne jednou rozezpívali celé Letňany.

Pokud bychom měli něco vytknout, pak jistě rozestavění pódií. Jednotlivé koncerty se místy vzájemně rušily, zvláště když na jedné stagi hrál jeden interpret pomalou baladu a na druhé duněly rockové pecky. Třeba se v budoucnu organizátorům povede popasovat i s touto nepříjemností.

Majáles se nyní stěhuje do Ostravy, kde se stejné hvězdy představí už 4. května. Následně se oslavy studentů přesunou do Brna, a to konkrétně 11. května na Výstaviště.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Šárka Preslová
Témata: Majáles, Chinaski, Ewa Farna, Mirai, Calin, Mikolas Josef, Ben Cristovao, Sofian Medjmedj, Vypsaná fiXa, Horkýže Slíže, Cocotte Minute, Yzomandias, Nik Tendo, Viktor Sheen

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít