LIVE: Na buzerplace se hlásí I Love You Honey Bunny spolu s Marjari aneb Indie rock v budějovických kasárnách

Vydáno 05.05.2024 | autor: iREPORT

Sobotní večer se v Českých Budějovicích nesl ve znamení indie rockové scény, která v prostředí Žižkárny – bývalých kasáren – nabyla působivého dojmu. Skupina I Love You Honey Bunny zakončila své turné koncertem za doprovodu místní umělkyně Marjari s kapelou.

LIVE: Na buzerplace se hlásí I Love You Honey Bunny spolu s Marjari aneb Indie rock v budějovických kasárnách LIVE: Na buzerplace se hlásí I Love You Honey Bunny spolu s Marjari aneb Indie rock v budějovických kasárnách

I Love You Honey Bunny
České Budějovice
4. 5. 2024

V budějovickém prostředí již dobře známí Marjari započali sobotní akci svými pomalými rytmy a melancholickými melodiemi. Proti hutnému podkresu baskytary a místy svérázným bicím stál vysoký a čistý ženský vokál dokreslující celkovou poetiku textů a jejich uměleckého vystupování.

Marjari rozehřáli publikum a naladili na melodickou notu za střídání rytmů i nálad od pomalých mírných skladeb přes chytlavé svižnější až po bluesové prvky. Na úvodním triu bylo po celou dobu znát, že si hudbu užívá a každou skladbu prociťuje. Vydalo tak ze sebe to nejlepší a nejautentičtější, co posluchačům mohlo nabídnout.

To nejčistší štěstí. I Love You Honey Bunny vyprodali Radost

Pro Marjari typické skladby s pomalým tichým začátkem a výraznou gradací na konci zněly v živém podání působivě. Od starších kousků se v průběhu setu přesunuli k záležitostem novějším a zakončili aktuální skladbou Only a Dream, z níž byl místy cítit i mírný nádech Pixies.

I Love You Honey Bunny se setkali s pozitivními ohlasy obecenstva hned od začátku. Prvním songem nasadili tempo a náladu pořádně rozproudili. Krédo druhé skupiny stálo na horních linkách kláves a kytary v kooperaci s dunivě zkreslenou baskytarou a bicími. Důkazem dynamičnosti kapely bylo i hojné využití syntetizátorů a elektronických prvků obohacujících čistě rockový dojem. Tyto motivy umí I Love You Honey Bunny kombinovat skvěle, a tak nabídli neotřelý zážitek v sehraném provedení, kde chemie fungovala mezi členy kapely stejně jako i mezi posluchači.

K současné situaci na Ukrajině umělci projevili solidaritu svou skladbou Yellow and Blue, kterou už samotnou rázností, rychlostí tempa vyjádřili nespokojenost s bezprávím páchaným ve světě. Tíživá témata neopustili ani povedenou skladbou Bloodshed pojednávající zas o problematice znásilnění a vyjadřující nespokojenost nad její tabuizací.

Koncert se však nenesl jen v duchu negativním, I Love You Honey Bunny naopak nabídli široké spektrum písní od pomalých melodických až po úderné, tvrdší i rytmičtější – jakou byla třeba závěrečná Lose Control, kde baskytaru úplně nahradil synťák a skladba celkově tu už byla laděna spíše elektronicky se silnými basy.

Prostředí kasárenských budov Žižkárny v kombinaci oprýskané omítky, graffiti a industriálních prvků poskytla oběma kapelám neobyčejné prostředí pro odehrání vystoupení a komorní prostor garáží umožnil i bezprostřední kontakt hudebníků s publikem, což jen umocnilo atmosféru a výsledný pocit z obou koncertů. Stejně tak stojí za zmínku i pěkně provedené osvětlení, které bylo po celou dobu s hudebníky sehrané a vytvářelo potřebné pozadí k jednotlivým skladbám.

Závěrečný verdikt: Na ploše zhruba deseti písní předvedly obě kapely svěží indie rock, ukázali, co umí, skončili poměrně svižně a bez přídavku, zato bezpochyby se silnými doznívajícími pocity zanechanými v publiku.

Text: Daniel Štolfa, foto: archiv I Love You Honey Bunny (ilustrační)
Témata: I Love You Honey Bunny, Marjari, České Budějovice

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít