shop.musicserver.cz
United Islands Of Prague zaplnil pražské ostrovy a odstartoval festivalovou sezónu

United Islands Of Prague zaplnil pražské ostrovy a odstartoval festivalovou sezónu

Vydáno: 06.05.2024 10:57 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Jiří Rygel
Více než 45 tisíc návštěvníků zaplnilo od středy do soboty pražský Střelecký ostrov, Slovanský ostrov, Náměstí Václava Havla, Janáčkovo nábřeží a desítku klubů po celé Praze. Během čtyř festivalových dní zahrálo na třiadvaceti scénách víc než sto umělců z celé Evropy. Hlavní scéna byla letos postavena přímo na Vltavě v cípu Střeleckého ostrova, vidět tak byla třeba z Karlova mostu.

První festivalový den se nesl v duchu evropských hodnot. Proběhl za přítomnosti prezidenta Petra Pavla (na snímku), místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové, zástupců vlády, evropských institucí a velvyslanců evropské sedmadvacítky k důstojné oslavě dvaceti let Česka v Evropské unii. Ve čtvrtek, tedy druhý festivalový den, vyslali umělci i fanoušci během koncertu Symphony for Humanity jasnou zprávu, že Praha je místem, kde xenofobie a stereotypní odsuzování druhých není tolerováno.

Mezi největší jména letošního ročníku United Islands Of Prague patřili britský písničkář AJ Wonder, maďarští Freakin' Disco, rakouská ženská partička Dives, slovinská pop-rocková kapela LPS, německá skupina Lonely Spring, polský zpěvák a producent Baasch, shitpunkoví Joe & The Shitboys z Faérských ostrovů a také čerstvý vítěz Andělů MC Gey a český rapper Rohony. Z dalších českých interpretů se na podiu objevili také třeba Good Times Only, Glad For Today, Severa, Jay Delver a Cringe Prince.

Svůj prostor dostaly na velkých pódiích také začínající kapely z Prahy 1 a v rámci nehudebního programu se představily i desítky neziskovek. Své knihy četli třeba architekt Adam Gebrian a Štěpán Hon a v živých podcastech a debatách vystoupili například novinář Ondřej Kundra, herec David Prachař, cestovatel Ladislav Zibura, David Miřejovský nebo Darja Stomatová z České televize a mnozí další.

"Podařilo se nám proměnit dramaturgickou linku festivalu. Propojili jsme se s mladou partou z Klubovny a dali jsme šanci vyniknout mladým talentům z celé Evropy. Překvapila mě show slovinské kapely LPS, skvělý byl i Mc Gey a úžasnou atmosféru měla i show Bena Cristovao a Sofiana Medjmedje během koncertu Symphony for Humanity, kdy zahráli s Unique Orchestra," říká producent festivalu Martin Voňka.

"Po dvaceti letech od vstupu Česka do Evropské unie cítíme důležitost každoročního připomínání tohoto výrazného milníku v naší historii. Moc děkujeme všem, kteří se zapojili i do důležitého koncertu Symphony for Humanity. Jsem přesvědčen, že festival United Islands of Prague jasně ukázal, že patří mezi zásadní pražské kulturní události," doplňuje druhý producent festivalu David Gaydečka.

22. ročník festivalu United Islands Of Prague se uskuteční 1. až 3. května 2025. Termín festivalu zůstane na začátku května, protože cílem je přeměnit svátek práce v každoroční oslavu Evropy.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival United Islands Of Prague začne už ve středu, na Mostě Legií bude speciální tramvajová zastávka Evropa (30.04.2024 11:08)
- United Islands Of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu. Dorazí víc než sto umělců z celé Evropy (23.04.2024 09:19)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii (02.03.2024 16:38)
- United Islands of Prague míří do pražských klubů, společně s Klubovnou připravují divokou žánrovou plavbu (07.12.2023 11:45)
- Česko-německý fond budoucnosti oslaví 25. narozeniny spolu s festivalem United Islands - v kulturním vlaku z Prahy do Berlína (29.08.2023 10:26)
- Park Portheimka v Praze 5 ožije každý čtvrtek hudbou. Vystoupí Matěj Ruppert, Lazer Viking či Michal Prokop (15.08.2023 17:47)
- Z Prahy do Berlína vyrazí speciální kulturní vlak. Jízdu zpříjemní kapela MYDY a Jaroslav Rudiš (04.08.2023 10:28)
- Festival United Islands of Prague oslavil dvacetiny, zaplnil pražské ostrovy (08.05.2023 11:14)
- United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu, dorazí 70 umělců z celé Evropy. Na Mostě Legií bude speciální tramvajová zastávka (04.05.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen Adele Kabát Sia Taylor Swift Bono Imagine Dragons Dua Lipa Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC Coldplay Lady Gaga Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu