Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Britská zpěvačka Ellie Gouldingová roztančila zaplněnou O2 arenu

Kultura

  11:36
PRAHA - Britská zpěvačka, kytaristka a textařka Ellie Gouldingová přivezla do Prahy přímočarý moderní pop, obrovskou dávku energie a velkoryse pojatou pódiovou show. Publiku v O2 areně v sobotu představila skladby z nového alba Delirium a na závěr koncertu roztančila zaplněnou halu svými největšími hity jako Burn nebo Love Me Like You Do, ústřední písní k filmu Padesát odstínů šedi.

V pražské O2 areně vystoupila 30. ledna britská zpěvačka Ellie Gouldingová. foto: ČTK

Hvězdy popu, metalové legendy, mladá česká alternativa i britští hráči na ukulele. Pestrý hudební půlrok v dohledu

Blondýnka s nezaměnitelným křehkým sopránem v Praze naposledy zpívala v roce 2013, kdy se na jejím klubovém vystoupení podepsal nepříliš dobrý zvuk. Nyní složila reparát na výbornou a předvedla se jako zpěvačka, které svědčí velké pódium a a která dokáže strhnout posluchače svým nasazením. Dívka, jež se ve volném čase věnuje boxu a běhání, prokázala vedle muzikálnosti i dobrou fyzickou kondici, když ji navzdory divokému křepčení v první části koncertu neopustil ani dech, ani čistá intonace. V další části vystoupení zvolnila a zazpívala několik balad s kytarovým doprovodem, aby se nakonec zase vrátila ke kreacím s tanečníky. Při koncertu stihla vystřídat několik kostýmů od provokativních minikraťasů až po princeznovské šaty.

Organizátoři akce měli šťastnou ruku i při výběru předskokanky. Teprve dvacetiletá Američanka Sara Hartmanová si dokázala získat publikum zastřeným hlasem i příjemným civilním projevem.

Gouldingová, která před měsícem oslavila devětadvacáté narozeniny, se proslavila především díky úspěchu v prestižní talentové anketě BBC Sound of 2010 a vítězstvím Ceny kritiků na Brit Awards. V roce 2014 pak na britských hudebních cenách vyhrála v kategorii nejlepší zpěvačka.

„Popisuje dny, kdy jsem neskutečně šťastná a někdy zase přesně naopak. Jsem vlastně pořád ve stavu deliria“, vysvětila rodačka z anglického Herefordu už dříve název alba Delirium, které vyšlo loni v listopadu. Před Deliriem vydala Gouldingová nejprve desku Lights, poté velmi úspěšné album Halcyon, kterého se prodalo přes 20 milionů kopií. Podílela se také mimo jiné na soundtracku ke sci-fi filmu Divergence.

Multiinstrumentalistka, která vedle hry na kytaru ovládá i mandolínu, bicí nebo klarinet, skládá písně od 15 let. Začínala s folkem, poslední album už je čistě popové. „Možná jsem se změnila, ale měním se pořád, vyvíjím se, posouvám se a chci vymýšlet nové věci. Dává to smysl, ne? Vyrůstáš, vyvíjíš se a děláš to, co v danou chvíli cítíš. Na dalším albu může být techno, kdo ví?“ uvedla k posunu v žánru v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

V pražské O2 areně vystoupila 30. ledna britská zpěvačka Ellie Gouldingová.
V pražské O2 areně vystoupila 30. ledna britská zpěvačka Ellie Gouldingová.

Dívka, která zpívala na svatební hostině britského prince Williama a vévodkyně Kate a vystupovala i pro amerického prezidenta Baracka Obamu, se z Prahy přesune do Milána, poté do Mnichova či Barcelony. Evropské turné zakončí v Londýně.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!