shop.musicserver.cz
Lucie Bílá - Missariel (Deluxe edice 2017)

Jubilejní edice "Missariel" připomíná, jak rebelsky a divoce Lucie Bílá začínala

Vydáno: 13.04.2017 09:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

I když Lucie Bílá letos neslaví žádné kulaté jubileum, vydavatelství Warner Music se rozhodlo přijít s dárkem v podobě nové verze alba "Missariel", které původně vyšlo před pětadvaceti lety. Výroční reedice se ujal sám Ondřej Soukup a z výsledku je patrné, že si s úkolem pořádně pohrál.

8/10

Lucie Bílá - Missariel (Deluxe edice 2017)

Vydáno: 07.04.2017
Celkový čas: 39:51 + 42:17

Skladby: CD1: Perníková chaloupka, Missariel, Útěk, Maratón, Tango v opeře, Ukrajina, Taneční píseň, Requiem, Láska je láska (feat. Ilona Csáková, Pavla Forstová), Apatyka CD2: Jedu dopředu (feat. Jiří Korn), Bomber, Whaw Whaw George Denis (feat. Oto Klempíř a Michal Viktořík), Angels, Disco Dance (feat. Martin Pošta), Victoria, LSD, Sebeláska (feat. Filip Renč), Black Pieces (feat. Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Pražští pěvci), Gloria (feat. Dagmar Vaňkátová), Garden Of Earthly Delights - Bells

Vydavatel: Warner Music

Není to jediný dárek k jejím letošním narozeninám. Druhý v podobě rok natáčeného dokumentu "Nebe, peklo, Lucie" odvysílala v sobotu 8. dubna Česká televize. My se ale v naší recenzi budeme věnovat albu, které bylo jedním z nejvýraznějších v rámci tuzemského popu devadesátých let.

Lucie Bílá k němu mohla přistoupit úplně v klidu. Měla za sebou spolupráci s Petrem Hannigem a s metalovým Arakainem, ale až deska "Missariel" znamenala opravdový start její sólové kariéry. Nebylo na ni vyvíjeno žádné očekávání a autorská dvojice Soukup - Osvaldová byla plna nápadů pro dobré písničky. Trojice ani neměla chuť se nějakým způsobem trefit do vkusu rádiových dramaturgů. Chtěla si nahrávku udělat po svém, bez jakýchkoliv konvencí, udělat ji přesně tak, jak chce. Popově uhlazeně, ale přitom šíleně, punkově, trhle. Je nutné si uvědomit, jaká byla tenkrát po revoluci doba. Lidé těšili z nabyté svobody, z toho, že skončila cenzura, proto se hodně dařilo i extrémnějším odnožím muziky. Netřeba dodávat, že písničky "Útěk", "Maratón" nebo samozřejmě "Láska je láska" se hity přesto staly a doprovází zpěvačku dodnes.

Bílá do tohoto zdánlivě nesourodého schématu zapadala pojetím svého uřvaného zpěvu. Ondřej Soukup tvrdí, že se skrz její hlas propojilo nebe s peklem, atmosféra písní a jejich pojetí však spíše desku táhne do temnot. Bílá také v té době byla opravdu rebelka každým coulem. Nechtěla být žádnou krásnou princeznou, byla ověšena milionem křížů, oblečena v čemkoli, co mohlo alespoň trochu provokovat. Jak zpívala v pozdějším hitu "Jinak to nebude" - "kudlanka nábožná, leč bezbožná" - dnes přiznává, že ač je pokřtěná, u zpovědi nikdy v životě nebyla. Nebála se zpívat o tom, jak miluje sex, pila a kouřila.

Ruku v ruce s tím šel i klip "Láska je láska". Byla tu ale i druhá stránka věci - teprve se hledaly hranice, kam až lze v umělecké svobodě zacházet, a veřejnoprávní televize nevěděla, co vše může vysílat. Proto klip zakázala a zahraniční televize se začaly zajímat o to, jestli se u nás zase neobjevuje cenzura. Lucie Bílá prostě byla úplně jiná než dnes, kdy jejím největším rebelstvím je pár metalových koncertů s Arakainem. Už proto časté srovnávání s Madonnou značně pokulhává.

Novou edici desky dostal na starosti Ondřej Soukup. Se zvukem toho nechtěl příliš dělat, protože je přesvědčen, že už ten původní byl dost dobrý. Zato si však hodně vyhrál s bonusy, které umístil na druhý disk. Jedná se o skladby z té doby určené spíš pro opravdové fanoušky Lucie Bílé a fajnšmekry. Je však zábavné sledovat, jak Bílá dokázala svým projevem strhnout i ostatní k odlišnému pojetí zpěvu, než jak je známe. Je tomu tak u Ilony Csákové ve zmiňovaném megahitu "Láska je láska", u Jiřího Korna v dobové raritě "Jedu dopředu", u části J.A.R. ve skladbě "Whaw Whav Geaorge Denis" i v "Disco Dance" u Martina Pošty.

Do bookletu přidal Soukup i vzpomínky k jednotlivým písním a dobře udělal. Je to edice, která je důstojná významu desky a připomíná, jak dnes nejuznávanější a nejúspěšnější zpěvačka, kterou mnozí odsuzují za to, že rozdává růžence, pořád mluví o dobru a lásce, kamarádí se s knězem Zbigniewem Czendlikem a snaží se být zpěvačkou pro všechny, divoce a nespoutaně začínala.

NÁZORY
  • Opravdu (G.T., 13.04.2017 09:47) Reagovat

    začínala rebelsky? LOL

  • https://www.youtube.com/watch?v=tDpKpjPTbHo... (Anonym, 13.04.2017 09:48) Reagovat

    httpswww.youtube.com/watch?v=tDpKpjPTbHo

  • REQUIEM (Jindřich Kunc, 13.04.2017 12:06) Reagovat

    Její píseň Requiem mi učarovala už před těmi 25 lety - a to mi bylo teprve 11 roků. Od té doby jsem od ní zatím neslyšel lepší písničku. Její výkon v písni Requiem je prostě nepřekonatelný. A ve vší úctě k Lucii Bílé, asi vím, proč to na koncertech nezpívá. Myslím, že by si tím asi dneska zničila hlas.

    • Re: REQUIEM (strom-z, 13.04.2017 16:40) Reagovat

      jojo, já absolutně nejsem fanda LB, ale Requiem je prostě dobrej song (Láska je láska taky fajn hit)

    • Re: REQUIEM (Anonym, 13.04.2017 17:11) Reagovat

      asi tě zklamu, ale Lucie zpívala Requiem na koncertě v Bratislavě jako úvodní písničku a byl to mazec - jako za mlada (a hlas si nezničila)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)
- Naživo: Jak J.A.R. pokřtili album "Jezus Kristus neexistus?" (18.08.2023 17:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu