gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.08.2017 Antikvartet a Žalman & spol. v Telči (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb Jeden den na prázdninách
Práce mne zavedla do Telče právě v den, kdy na nádvoří zámku měl proběhnout večerní koncert skupin Antikvartet a posléze Žalmana a jeho spolu. Pro mne logickým vyústěním této konstelace byl odskok z pracovního dne do dne prázdninového. Takže vzhůru náměstím a na zámek, kde mne ale na nádvoří překvapilo množství plyšových medvědů v rukou dětí různého věku. Dominoval bílý plyšový medvěd v ručkách malé slečny, která seděla tatínkovi na ramenou a zaujatě sledovala program.
Dušan Vančura
Dušan Vančura
foto: Vladimír Béďa Halm
Přiznám se bez toho, aby mne někdo musel lechtat, že nebýt festivalového zpravodaje a posléze intenetu, nevěděl bych, co se pod názvem Antikvartet skrývá. A o to více jsem byl nadšen skvělým podáním písní, které navodily atmosféru předcházející éře Spiritual kvintetu v době rozmachu folku v šedesátých letech nejen u nás. Čtyři skvěle vyvážené hlasy provedly pozorné publikum cestami od balad po hravé písně z různých časů. Síla precizního, leč procítěného vokálu se prolnula s nádhernou prostorou telčského zámku a výsledkem byl zážitek, který se určitě spoustě přítomných hluboce uložil do skříněk jejich paměti.
Antikvartet
Antikvartet
foto: Vladimír Béďa Halm
Jak lze zjistit z dostupných zdrojů, Antikvartet předcházel vzniku Spiritual kvintetu, aby sním posléze splynul. Faktem je, že umělecký vedoucí Antikvartetu, Dušan Vančura, se velkou měrou podílel a podílí i na současné podobě zvuku Spirituálu svým nezaměnitelným hlasem. V komorním obsazení Antikvartetu přibral ještě hraní na klávesy, které spolu s perkusemi doprovází vokály celého seskupení. To dále tvoří Zuzana Vančurová (zpěv a perkuse), Magdalena Bartošková (zpěv a perkuse) a Štěpán Štrupl (zpěv, perkuse a klávesy).
Po nezbytné technické pauze, vyplněné Medvědovým povídáním o prázdninách v Telči a kouzlu telčského léta přišel Žalman s další verzí sestavy, označované jen prostým názvem „& spol.“. Na jeho zpěvu i hře jako by se rok narození a loňské oslavy sedmdesátin vůbec neprojevily. Vytanul mi výrok Jury Pavlici z loňského festivalu Žalmanův folkový Kyjov: „… je smutné, že Žalman je starší, ale vypadá jako můj mladší brácha.“
Žalman & spol.
Žalman & spol.
foto: Vladimír Béďa Halm
A večerem setmělým zámeckým nádvořím následovaly jak novinky, které od loňska provázejí „cestujícího muže“ Pavla Lohonku Žalmana, tak písně, na které jeho příznivci vždycky netrpělivě čekají. Vzhledem k rozsáhlému repertoáru, ze kterého může Žalman vybírat, je šíře témat a hudebních stylů široká a písničky se rozhodně neoposlouchají. Takže v podání aktuální sestavy, tvořené Michaelou Hálkovou, Petrem Novotným a staronově doplněné Petrem Hafem Havrdou, zazněly jak připomínky časů osamělého barda s kytarou, tak doba Minnesengrů i další hity. Standing ovation nadšených diváků byly zářivou tečkou za večerem plným hudebních skvostů. I když malá majitelka malého bílého plyšového medvídka v závěru spokojeně usnula, jistě se to i jejímu kamarádovi líbilo, neb vypadal spokojeně, tedy stejně jako diváci, odcházející do horké noci a přátelské Telče.
A proč plyšoví medvídci? Děti s plyšovým medvědem mají vstup na koncerty zdarma. Inu – medvědí bratry mají všude a Medvěd také.
Prázdniny v Telči, 3. srpna 2017
Fotogalerie:
Antikvartet: http://beda-vh.rajce.net/2017_08_03_Prazdniny_v_Telci_-_ANTIKVARTET
Žalman & spol: http://beda-vh.rajce.net/2017_08_03_Prazdniny_v_Telci_-_ZALMAN_a_spol
Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib