Kuly (Desmod) interview: Klavír nám do kapely přinesl nový zvuk

Vydáno 09.10.2017 | autor: Hana Bukáčková

Desmod patří mezi stálice slovenské scény a na svém kontě mají už nespočet hitů. Další jistě přibudou s novou deskou Molekuly zvuku, která právě vychází. Vyjíždí s ní i na turné, mimo jiné se 9. října objeví v pražském Lucerna Music Baru. Živá vystoupení okořenili o klavír, takže se máme na co těšit. Slovenští fanoušci navíc mohou vyhlížet speciálního hosta - skupinu Jelen

Kuly (Desmod) interview: Klavír nám do kapely přinesl nový zvuk Kuly (Desmod) interview: Klavír nám do kapely přinesl nový zvuk

Kuly, loni jste hráli na festivalu Hrady CZ, ale jinak mám pocit, že jste se o sobě v posledních letech v Česku nedávali tolik vědět. Je to tak?
To se ti jen zdá, loni jsme v Čechách odehráli 35 koncertů. (smích) Je pravda, že jsme možná pár let před tím nebyli slyšet, ale za to na Slovensku nás bylo všude moc, vylézali jsme snad z každé díry. (smích) Řekli jsme si, že si dáme pauzu a vydali jsme dvě výběrovky. Po chill-outovém období jsme se vrhli na tvorbu nového alba, které vychází pod názvem Molekuly zvuku začátkem října. 

Desmod: Začínáme od znova

Krom toho, že máte novou desku, jste prošli i dalšími změnami - v kapele došlo k obměně členů. 
Jeden se vrhnul na podnikatelskou dráhu, na jeho místo přišel náhradní kytarista a přibrali jsme do kapely klávesistu - poprvé v historii.

Nová deska se jmenuje Molekuly zvuku, z názvu cítím trochu slovní hříčku, zamýšleli jste to tak?
První, co mě napadlo, bylo, že molekuly zvuku je takový oxymoron, protože samy o sobě neexistují. Zvuk se nedělí na molekuly, ale když bych to měl definovat laicky, jedná se o vibraci vzduchu. A až potom jsem objevil ve slově molekuly moje jméno (Kuly). Tak jsem si pověděl, že se jedná o dobrý fór. Taky mě napadlo, že po rozložení slova by to mohli být i moli (ve slovenštině mole) s vyžranými kabáty od nich a kuly. Jak jsem to povídal kolegům v kapele, tak s tím neměli problém a zůstali jsme u toho. Mně se líbí,  že je to takové tajuplné, a cítím z toho vesmír.

FOTOREPORT: Desmod v Krnově

VSADILI JSME NA MINIMALISMUS

Jak vypadá vizuál alba?
Album bude snadno rozpoznatelné, vsadili jsme na minimalismus. Vizuál bude bílý a bude tam jen zvuková amplituda. Původně jsem chtěl, aby konkrétně něco znamenala… například že bych povídal na mikrofon třeba slovo Desmod.  Ale v konečné fázi na to nebyl čas… takže se jedná o zvukovou amplitudu vymyšlenou z hlavy grafikem. Zajímavostí je, že každá skladba bude mít malou kresbičku. Jedná se ručně o překreslenou fotku, která se tématicky dotýká názvu songu či obsahu. Například máme píseň Vrba, k ní je nakreslená vrba. Nebo naopak máme písničku Čierná ovca rodiny, u které není nakreslená černá ovce, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale je u ní kresba vyvrhela, rodinného rebela neboli černé ovce rodiny. Celé jsme to dali na starost Hypovi a Michalu "Joelkovi" Vojakovits z Košic, který se nám postaral o fotky společně s Losos photography. Grafiku kreslila Nora Lacková.

Jak se liší od předchozích desek?
Zvukově, především tím, že máme nového mladého klávesáka Martina Cibulku, který přinesl do kapely nový zvuk. Klávesy jsme předtím použivali jen na nahrávání, nikoliv na koncertech. Přidaly se tím modernější prvky. Jak se hudba mění, hodně kapel přidává samply, které jsme tam mít nechtěli. Nápad pořídit si klávesáka vznikl, když jsme jeli turné s Nazareth, kdy jsme si Maťa všimli a odjel to s námi. A pak už nám zůstal. (smích)

MÁME VELKÁ OČEKÁVÁNÍ

Jak dlouho album vznikalo?
Dlouho, některé písně jsou staré čtyři roky. Vymysleli jsme na album daleko více písniček, jen jsme jich použili deset. Dvě z nich jsme už stihli vydat jako samostatné singly - Anjel a Chybanie. Těšíme se na reakce lidí. Máme velká očekávání po tom, co jsme pět let nevydali žádné album.

 

Právě k Chybanie máte natočený klip, jehož provedení rozpoutalo rozporuplné reakce na sociálních sítích, překvapilo vás to?
Byli jsme překvapení z reakcí, lidé tento koncept nečekali. Přitom ho vnímám jasně jako skrytý obraz chlapa, jak se cítí po tom, když se rozejde s dívkou, touží po ní, už ví, že se to dohromady nedá a je mu to hrozně líto. Scénický tanec mi korespondoval plně s textem a obsahem písně. Ale mnoha lidem to nevyhovovalo. Některým je potřeba dávat věci asi přímo "po lopatě"… Ale je zajímavé, že když to udělá jiný interpret v podobném duchu, jak jsme to pojali my, je to samá chvála. Klip jsme proto nedávno upravili o prostřihy, ve kterých se objeví kapela.

Jak jste se na nových věcech autorsky podíleli?
Na hudbě se podílíme všichni, texty jsem psal já. Výjimečně máme dva texty od Vlada Krause, který spolupracuje s Katkou Knechtovou nebo Adamem Ďuricou. Použili jsme je v písních Čierná skrinka a Vrba - na této písni je zajímavé to, že jsem sólo vymyslel já svojí pusou a Maťo ho pak nahrál.

 

JSME MAŠINOU NA SLAĎÁKY

Pustil jsi mi ukázku skladby Vrby. Zdá se, že další slaďák…
My jsme mašina na slaďáky neboli "balada machine". (smích) Někteří lidé nám to v minulosti vyčítali, ale na novém albu je jenom tento slaďák.

Na desce najdeme i píseň s kapelou Jelen, jak vznikla tato spolupráce?
Vznikla tak, že když jsme plánovali turné, tak se nám "nachomítli" pod ruku, respektive manažerovi, když dávali dohromady, jaké slovenské štace navštíví. A při tom vznikla nabídka jak na společné turné, tak i nazpívání společné písně. Píseň Plný dom, která svým aranžmá připomíná pop-folk, si o to přímo říkala. Podle nás dělají písně v podobném duchu, tak jsme si řekli, proč to nezkusit. Navíc jsem si vyzkoušel poprvé napsat český text.

Písničku uslyšíme na vašem společném turné?
Jenom na slovenské části, kterou s námi pojedou. Na české části nám budou předskakovat mladí a ambiciózní Levitate. Je to skvělá parta československých muzikantů, výborně jim to hraje. Už z prvních nahrávek, které nám poslali, bylo jasné, že je to výjimečné seskupení.

Můžeme se těšit na křest alba?
Křest bychom chtěli udělat v Praze a v Bratislavě. Jindra Polák z Jelenů s námi v Praze zazpívá společný song a zároveň nám pokřtí nové album. Jako překvapení si nechám hosta v Bratislavě.

 

Co si myslíš o tom, že vám na Slovensku zrušili všechny velké hudební ankety?
Mrzí mě to, jako jeden z mála jsem se ohradil proti tvrzení, že byl Slávik komunistický přežitek. Vnímal jsem to jako hudební svátek, kdy jsme se sešly všechny kapely. Každý si na to našel čas. Myslím si, že zafungovala něčí ješitnost, která se schovává za argument, že o to všichni ztratili zájem.

Na Facebooku jste vyhlásili zajímavou soutěž, hlavní výhrou bylo to, že zahrajete někomu u něj doma. Už jste u někoho doma hráli?
Ano, ale bylo to v rámci charity u jedné paní, která měla postiženého syna, byli jsme je potěšit u nich doma, kde jsme jim i zahráli. Ale co se týká hraní u fanoušků, tak to bude poprvé, co si u některého zahrajeme doma.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?
Hráli jsme dokonce ve Vietnamu či v Brazílii. Všechno tam bylo hlídané. Ráno jsem odhrnul závěs a viděl jsem dva ozbrojence se samopaly, jak hlídají pod okny. Tam je to hodně hlídané, kvůli tomu, že je v Brazílii velká kriminalita. Vietnam je stejný, kdykoliv jsme šli do města, tak jsme si všímali tajné ochranky. Bylo to vtipné, jednou byl tajný policajt převlečen za turistu, druhý den za barmana, třetí den na recepci… A takhle to šlo dokola. (smích)

Molekuly zvuku tour 2017:
9.10. Praha
12. 10. Ostrava
13. 10. Zlín
14. 10. Vysoké Tatry
20. 10. České Budějovice
21. 10. Krnov
27. 10. Michalovce
28. 10. Košice
3. 11. Hnúšťa
4. 11.  Ružomberok
7. 11. Banská Bystrica
8. 11. Martin
17. 11. Nové Zámky
18.11. Bratislava
25. 11. Poprad
27. 11. Trnava
30. 11. Trenčín
9. 12. Prievidza
11. 12. Šal´a
13. 12. Nové Mesto na Váhom

text: Hana Bukáčková, foto: Martin Fridner

Témata: Desmod, Molekuly zvuku, Chybanie, Anjel

zavřít