Hlavní obsah

RECENZE: Ondřej G. Brzobohatý má svou parketu

Právo, Jaroslav Špulák

Druhé sólové album Ondřeje Gregora Brzobohatého se jmenuje Universum a v mnohém navazuje na úspěšný počin Identity z roku 2014. Prohlubuje hudební řeč, kterou debut měl, přináší neotřelé a lehkým perem napsané texty a ctí umělcův pěvecký výraz, který sice není nijak osobitý, nicméně na druhém albu je jistější a pevnější.

Foto: Supraphon

Ondřej Gregor Brzobohatý

Článek

Universum zastihlo Brzobohatého v období, kdy se rozhodl skládat písničky tanečnější, svižnější. Jako prostředek k tomu použil přirozeně taneční styl funky, který novinku žánrově nejvíce charakterizuje. Neodhodil ale stranou své popové cítění, pročež je nejsilnější ve skladbách, kde se tyto dva světy mísí. Na desce je jich nejvíce.

Brzobohatý nabízí skladby, které v sobě mají funkypopový život, k němuž je přidána nadstavba poctivého a promyšleného aranžování, nenápadná dravost příjemných melodických linek a s tím související odhalení pozitivních vibrací skladeb ve druhém sledu. Při dalších posleších se pak tyto přenášejí do sledu prvního.

Foto: Supraphon

Obal nového alba s názvem Universum Ondřeje Gregora Brzobohatého.

Zaposlouchat se hlouběji znamená přijmout mimo jiné silné melodie v písních Dohoda, Vítám, Relativity, Tady a teď, Máme rádi jazz či Jen se neposrat. Posledně jmenovaná v textu sice objektivně ruší dojem z kultivovaného alba, vulgární slovo z ní přece jenom poněkud trčí. Stačí ale přijmout kontext, ve kterém je použito, a z písně je hned jedna z nejoblíbenějších.

Hostování Vojtěcha Dyka v Máme rádi jazz a Marty Jandové v Je toho moc dopadlo velmi dobře. Oba výborní zpěváci přijali fakt, že jsou na albu Brzobohatého, a tak se k němu svým výkonem přimkli bez touhy jej takříkajíc porazit.

Universum je album, které si jednu svou ambici jistě splní. Až bude Brzobohatý písně z něho hrát naživo, v klubech se bude tančit.

Ondřej Brzobohatý: Universum
Supraphon, 37:50

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám