shop.musicserver.cz
Jelen - Důležitý je udržet si dobrou náladu

Jelen - Důležitý je udržet si dobrou náladu

Vydáno: 27.11.2017 13:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Kapela Jelen odjela svoje první koncerty na Slovensku, kam na ně vyrazila společně s Desmod a kde se dočkala vřelého přijetí. V současné době vydává živák z loňské vyprodané Lucerny, zpěvník a chystá se na vánoční turné. O tom všem jsme si povídali s frontmanem Jindrou Polákem.

Jelen
© Radek Kudláček
Jindro, máte za sebou první štace na Slovensku. Co na ně říkáte?

Byla to naše první cesta na Slovensko a byli jsme hrozně mile překvapeni. Bylo to úžasné proto, že jak jsme tam přijeli, tak nás lidi moc neznali. Naše písničky se moc ve slovenských rádiích ani nehrají. Bylo to pro nás jedno velké dobrodružství a bylo strašně fajn vidět, jak skvěle nás lidé přijali. Ze začátku na nás jen koukali, ale písničky se jim líbily a za chvíli si tleskali s námi. Panovala skvělá energie. Kluci z Desmod jsou skvělí, sedli jsme si. Bylo to jedna velká párty tím, jak to bylo v kamarádském duchu. Na konci listopadu tam chceme navázat čtyřmi samostatnými koncerty. Turné s Desmod po větších sálech nám pomohlo a dodalo nám odvahy. Teď půjdeme do menším klubů sami.

Na roli předkapely už nejste moc zvyklí, že?

Já to tak nevnímám. Beru to spíš jako šanci zahrát si s kapelou, která je na Slovensku velká a populární. Kluci jsou skvělými muzikanty, kteří pro nás byli velkou inspirací. Beru to jako společný zážitek a jsem rád, že nás vzali s sebou a poskytli nám tento luxus, že jsme si s nimi mohli zahrát ve velkých halách.

Jelen

Jelen je česká pop-folková kapela, která se za poměrně krátkou dobu vyhoupla z nuly rovnou do top kapel a našla si zalíbení u lidí. Jejich písně vycházejí ze žánrů jako country, folk, bluegrass a blues a dalo by se říci, že vrátily české písně zpět ke kořenům. Jako stálý host s nimi vystupuje Kateřina Marie Tichá. Kapela získala Anděla v kategorii objev roku za rok 2014 a kapela roku za 2016. Na svém kontě mají desky "Světlo ve tmě", "Vlčí srdce" a hity "Magdalena", "Co bylo dál" s Janou Kirschner či "Klidná jako voda".

Jak vůbec ta spolupráce vznikla?

Kluci nás oslovili na společnou písničku "Plný dom" a od toho se to všechno odvíjelo.

Nejdřív jsme nevěděli, co od toho máme čekat, ale jak jsme si ji pustili, tak nás úplně odvařila. Písnička je hrozně chytlavá, šlapavá věc na dobrou pozitivní energii. Od chvíle, kdy jsme si ji pustili, tak jsme neváhali ani vteřinu, zda do toho jít.

Jak vnímáš rozdíl mezi českými a slovenskými fanoušky?

To se těžko dá říct, každý koncert a město je jiné. Ale podle mé zkušenosti jsou ve finále všude lidi skvělí.

Jelen
© Jiří Štarha
Nedávno od vás odešel akordeonista Janek Kovařík. Jak jste přijali jeho rozhodnutí?

Janek odešel po letní sezóně s tím, že jsme se o tom již nějakou dobu bavili. Jeho srdce bije pro vážnou muziku. Studuje dirigentství a chce se tomu věnovat. Dostali jsme se proto do fáze, kdy nestíhal pro jedno druhé. Musel se rozhodnout. Že musí odejít, ho mrzelo, protože hraní vnímal jako splněný sen, na druhou stranu by se chtěl věnovat vážné muzice, kterou miluje. Úplně to chápeme a podporujeme ho v tom. Přejeme mu, ať se mu daří, a doufám, že si spolu někdy zase zahrajeme.

Sehnali jste za něj náhradu?

Zatím jsme náhradu nehledali a neřešili, zda ji vůbec budeme hledat. Najít rychle adekvátní záskok za Janka by nebylo tak jednoduchý, takže teď vše odehrajeme tak, jak jsme, a pak se uvidí.

Jelen, Vizovické Trnkobraní 18-19.8.2017
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
V létě jsi měl úraz. Jak se ti hrálo v sedě?

Na přelomu července a srpna jsem si přetrhl vazy v noze, takže jsem většinu léta odehrál v sedě. Daleko horší než vydržet poskakovat je vydržet sedět. (smích) Na druhou stranu jsem byl rád, že mě lidi podpořili. Bál jsem se, aby nebyli naštvaní, že tam vysedávám, a nepřipadali si ošizení. Obrovská podpora mi udělala radost. Teď jsem ale rád, že už vydržím stát a můžu občas popoběhnout či poskočit, což je super.

Všimla jsem si, že jste začali zase hrát na ulici. Vracíte se tím tak ke svým kořenům?

Když jsme byli na Slovensku, tak jsme si tak občas zahráli. Baví nás to. Pro mě to je úplně srdcovka, protože jsme s bráchou jezdili do Irska na ulici, pak i v Čechách jsem hrál. Jen bohužel na to není poslední dobou čas. Když jsme byli na Slovensku, občas se nám vyskytlo volné dopoledne, a tak jsme se sebrali a šli jsme si zahrát do ulic. Je to jiné než na koncertě.

Na slovenské turné navážete šňůrou vánoční. Na co se můžou fanoušci těšit?

Těšíme se, že si konečně zahrajeme dlouhý set, písničky, které jsme přes rok nehráli, anebo písničky, které jsme nikdy naživo nehráli ("Ikaros"…), ale o které nám dlouho lidé psali. Na našich samostatných koncertech se nám líbí, že si atmosféru můžeme vybudovat sami a pohrát si s ní. Nabídnout lidem zážitek, ne jen skákat na pódiu, ale ukázat i intimní atmosféru písní. V rámci turné budeme mít hosty. Jako předkapela s námi pojede Debbi se svojí kapelou, chystáme s ní nějaké společné překvapení. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo navodit rodinnou vánoční příjemnou atmosféru, kterou si užijí všichni. Věříme, že to bude předvánoční impuls k dobré náladě.

Jelen
© Jiří Štarha
Dárečky jste začali už nyní - vydáváte živák z loňské Lucerny a zpěvník. Zpěvník vydáváte na svůj popud, nebo si o něj řekli fanoušci?

Hodně dlouho se nás fanoušci ptali, jestli bude zpěvník a jestli někde najdou akordy… Často nám posílají svoje nahrávky, kde zpívají naše písničky. Zjistili jsme, že strašná spousta lidí se schází v hospodě s kytarami a dalšími nástroji a hrají jako u táboráku… Lidé nám psali, že by kromě klasických trampáren chtěli hrát naše písničky. Něco si dokázali naposlouchat, ale něco nevědí, tak jsme se rozhodli, že zpěvník vydáme. Máme z něho radost, já jsem se vrátil ke svým grafickým kořenům a zpěvník jsem sám udělal. Jsou v něm použitý fotky z našich klipů, nějaké povídání navíc, aby to nebyly jen akordy a texty. Pro každého, kdo má kapelu rád a chce si zahrát naše písničky, to je ideální dárek.

Jak dlouho zpěvník vznikal?

Asi měsíc dva. Dělal jsem ho po koncertech, v dodávce, na hotelu, doma a tak dál. Je v tom cítit pot z cest. (smích)

Jelen
© Radek Kudláček
Ve zmíněných doprovodných textech se dočteme co?

Historii kapely, jak jsme vznikali s tím, co se kdy a jak stalo, jak vznikaly některé písničky, citáty z textů a odůvodnění, proč to tam je.

Vzpomeneš si na první koncert s Jelenem?

Náš první opravdový koncert byl, když jsme předskakovali Druhé trávě. S kluky jsme se potkali dřív, protože Luboš Malina nám hrál na banjo ve "Světle ve tmě" (na našem prvním cédečku). Vlastně náš producent Martin Ledvina, který s námi točil obě desky, se s kluky zná a hrál s nimi hrozně dlouho. Tuším, že to bylo v Divadle Gong. Pro nás jako začínající kapelu to byl super zážitek zahrát si před Druhou trávou, strašně rád na to vzpomínám.

Jelen
© Jiří Štarha
A jak vzpomínáš na loňskou Lucernu, ze které je natočený živák?

Loňská Lucerna byla vyvrcholením úžasného roku. Jen ten fakt, že se vyprodala, byl pro nás pozitivní impuls k tomu si uvědomit, že nás lidi začínají vnímat a že nás berou za své. Původně jsme si to nahrávali pro sebe, abychom na to měli památku. Pak, když jsme to po nějaké době poslouchali, nám přišlo, že atmosféra je tak hezká, že bychom se o ni rádi podělili. Udělali jsme výběr písniček, vydali jsme dvoualbum, dali jsme tam bonusy jako například singl "Domů", který vyšel mezitím, či společnou písničkou "Plný dom" s Desmod. Teď jsme zvědaví, protože na závěr letošního turné si dáme Forum Karlín, kde budeme hrát 17. 12. Je to větší prostor a bereme to jako další výzvu.

Co bude příští rok? O2 arena?

Ne. (smích) Takto to opravdu zatím neplánujeme, soustřeďujeme se spíš na přítomnost, na vánoční koncerty a pak se uvidí.

Nyní jste vydali ze živáku klip k písni "Slunovrat". Proč právě k ní?

Natáčeli jsme si pár písní a tahle zrovna hezky vyšla… Je to hezká připomínka a zároveň upoutávka na náš živák.

Jelen
© Jiří Štarha
Dokáže tě něco vykolejit při koncertě?

Asi kdyby na mě spadlo pódium. (smích) Po tom, co jsem hrál v sedě, mě asi nic nepřekvapí. (smích) V kapele jsme stále jako kámoši a panuje mezi námi dobrá nálada a legrace, a tak kdykoliv se něco nečekaného na pódiu stane - přestane hrát nástroj, praskne struna, někdo spadne… -, pořád je to tak, že se tomu rádi zasmějeme, podržíme se a překonáme to. Vloni se nám na jednom koncertě stal technický problém, kdy nám nenaskočil zvuk. Zvedli jsme se, vzali si nástroje, stoupli si mezi lidi doprostřed a hráli jsme akusticky. Důležitý je udržet si dobrou náladu, ducha a pak se všechno překoná.

Působíte idylicky. Opravdu nikdy nebyla mezi vámi ponorka?

Ne. Není na ni čas. (smích)

Jelen - Vánoční turné

3. 12. Brno
4. 12. Brno
5. 12. Ostrava
9. 12. Havlíčkův Brod
17. 12. Praha (Forum Karlín)


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Recenze: Album "Všechno bude dobrý" od skupiny Jelen chutná jako pestrá luxusní bonboniéra (24.10.2023 08:15)
- Rozhovory: Jindra Polák (Jelen) - Název desky "Všechno bude dobrý" bychom si mohli dát jako motto kapely (20.10.2023 15:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu