Karel Černoch - Všestranně nadaný umělec a vzor ctnosti

Vydáno 30.12.2017 | autor: redakce

Karel Černoch, který zemřel 27. prosince 2007 ve věku 64 let, patřil mezi nejvýznamnější představitele české populární hudby. Za svoji kariéru vystřídal několik žánrů, příležitostně vystupoval také jako komik a herec. Nezapomenutelné zůstávají jeho z archivu České televize často uváděné scénky s Jiřím Wimmerem. Majitel nezaměnitelného hlasu účinkující například v oblíbeném pořadu Možná přijde i kouzelník svůj talent uplatnil i v pohádkách Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno.

Karel Černoch - Všestranně nadaný umělec a vzor ctnosti Karel Černoch - Všestranně nadaný umělec a vzor ctnosti

 

Smrt si říká rock'n'roll (326.) - Karel Černoch


Populární interpret prohrál boj s rakovinou. Jeho zdravotní stav se rapidně zhoršil před deseti lety v období Vánoc. Rok předtím podstoupil operaci rakoviny tlustého střeva, ale zákeřná nemoc se ozvala opět. Po chemoterapiích měl silně oslabenou imunitu. "Karel byl výborný kamarád a vynikající muzikant, hlasově jeden z nejnadanějších a nejlepších zpěváků v oblasti české a slovenské populární muziky," reagoval tehdy na úmrtí svého kolegy Pavel Bobek.

Tereza Černochová interview: Zpívání s Monkey Business? Jedna velká euforie

KOMORNÍ ROZLOUČENÍ


Přestože měl Černoch mnoho příznivců, jeho pohřeb v obřadní síni na Olšanských hřbitovech v Praze se uskutečnil v komorním prostředí pouze v úzkém kruhu rodiny. Smuteční hosty před nevítanými návštěvníky na obřadu střežila najatá ochranka. Rodina jeho konání tajila nejen před médii a veřejností, ale i před některými Černochovými spolupracovníky.



Černochovy geny však na tuzemské hudební scéně působí i po jeho smrti. Dcera Tereza, která se proslavila jako členka dívčího pěveckého tria Black Milk, zaujala po Tonye Graves místo zpěvačky Monkey Business, kde předtím působila jako host.

Tereza v roce 2013 přichystala v pražské La Fabrice koncert k otcovým nedožitým sedmdesátinám. Za doprovodu Moondance Orchestra Martina Kumžáka vystoupilo mnoho hostů, například Lenka Dusilová, Vojtěch Dyk, Bára Basiková, Marie Rottrová, Petr Janda, Dan Bárta či Miro Žbirka. "Snažím se o tento koncert již od doby, kdy můj otec zemřel. Důvod je velmi prostý. Věřím, že jeho osobnost, tvůrčí práce i sametový hlas jsou důležitou součástí české populární hudby," uvedla tehdy Černochová, která z málo známých či zcela neznámých nahrávek pomohla při té příležitosti sestavit kompilaci Písničky potichu.

VŠESTRANNÝ UMĚLEC


Černoch se narodil 12. října 1943 v Praze. Na počátku 60. let spolu s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem založili divadelní soubor VOJ a stál u vzniku proslulých Besídek zvláštní školy. Poté přesedlal na bigbeat. V 60. letech minulého století vystupoval s rockovými skupinami Karkulka, Komety a Donald. Proslavil se především v Juventusu, s níž natočil i své hity Nářek převozníka a Ona se brání. Později zpíval písně řady různých žánrů od jazzu přes country a pop až k muzikálům. Postupně se etabloval jako zpěvák středního proudu. Po vítězné Písni o mé zemi na Bratislavské lyře 1969, která byla pojata jako protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, však upadl v nemilost normalizační cenzury. Vystupoval pouze v Divadélku Ateliér v pořadech Evy Olmerové a hostoval v semaforské inscenaci Zuzana v lázni.

Karel Černoch poté jezdil se skupinou Country beat Jiřího Brabce vedle Nadi Urbánkové. Po listopadu 1989 se etabloval jako úspěšný muzikálový herec a zpěvák, účinkoval například v první verzi muzikálu Bídníci (Les Misérables), od prosince roku 2000 se představil jako Abbé Faria ve výpravném českém muzikálu Monte Cristo. Působil i jako moderátor, například v pražském Country Radiu a jinde.



Všestranný zpěvák spolupracoval mimo jiné s orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma, Václava Hybše a v posledních letech i s orchestry Golem, Big Band Felixe Slováčka a Boom Band Jiřího Dvořáka. Byl hostem pořadů Hany Hegerové, Marty Kubišové či vánočních koncertů Heleny Vondráčkové. "Spolupracovali jsme na mnoha projektech, albech a písničkách či v Bídnících, kde hrál Jeana Valjeana. Karel byl především vynikající zpěvák s velkým darem, který se rodí jednou za čas. Nikdy nikoho nepodrazil a choval se vždycky čestně," vzpomínala Vondráčková.

Podle hudebního publicisty Aleše Opekara patřil Karel Černoch vedle Karla Hály a Karla Gotta ke třem nejlepším zpěvákům populární hudby co do barvy hlasu, rozsahu a frázování. V roce 2008 byl in memoriam uveden do hudební Síně slávy při udílení výročních cen Akademie populární hudby Anděl.

text: Roman Jireš

Témata: Karel Černoch, Tereza Černochová

zavřít