VIDEOROZHOVOR - Wohnout: Cestování je zdrojem inspirace, každej autobus bychom si měli dávat do daní

Vydáno 12.02.2018 | autor: Jarda Hudec

Z rockerů Wohnoutů se loni stala akustická kapela, která vyměnila elektrické kytary za ukulele, španělku, housle, kontrabas, a bicí soupravu za pozoun a akordeon. V akustické šňůře pokračují i letos, výjimkou bude jejich "klasické" vystoupení na předávání cen Žebřík - 9. března v Plzni. Má to ale svá úskalí. Nezapomněli už kluci hrát na svoje původní nástroje?

VIDEOROZHOVOR - Wohnout: Cestování je zdrojem inspirace, každej autobus bychom si měli dávat do daní VIDEOROZHOVOR - Wohnout: Cestování je zdrojem inspirace, každej autobus bychom si měli dávat do daní

"Jednou se bude říkat: já ještě pamatuju, kdy Wohnout hráli elektricky!" trochu nás děsí, nebo spíš tahá za nos Honza Homola. "Pak přijde ještě symfoňák," aby si nepřisadil Jirka Zemánek. "A nakonec pantomima, ušetří se za zvukaře. Něco jako balet v rádiu, to je taky krásný!" dodávají se smíchem svorně.

Anketa Žebřík: Pět nominací má Tomáš Klus, po třech získali Ewa Farna, David Stypka, Divokej Bill a Mydy Rabycad

Posluchači na Žebříku zažijou něco nestandardního

"V momentě, kdy se vrátíme k elektrice, jako tomu bude na Žebříku, to pro nás bude hodně zajímavý, protože my ty písničky máme v akustický podobě úplně přearanžovaný - tóniny, kompozice... Návratem k elektrice pak nastávají různý bouračky - třeba nám vycházejí jinak takty do refrénu - takže to bude hodně dobrodružný," směje se Honza.

Kapela se už několik měsíců schází ve zkušebně za účelem přípravy nových skladeb. V tomto roce by totiž ráda vydala albovou novinku. Na rozdíl od mnoha jiných skupin, které pilují konečný tvar nahrávek až ve studiu, prý Wohnouti perfektně umějí cca třicet písniček a chtějí přijít na natáčení dokonale připraveni. Pak se o to víc mohou soustředit na finální aranžmá a výběr písniček. Takhle to ostatně pojali už při nahrávání předchozích tří desek Karton veverek, Našim klientům a Laskonky a kremrole.

"Písničky musejí uzrát. Otestujeme je na sobě a na lidech během koncertů, a na desku se pak dostanou až v takhle prověřený podobě."

ROCKBLOG: Honza Homola z Wohnoutů v Keni - Víte, jak se točí klip v Africe? Já tedy ne!

Rozhovor jsme natáčeli už v prosinci, proto Honza Homola mluví o své africké misi ještě v budoucím čase. Dodejme, že tento třítýdenní pobyt v Keni skončil úspěšně, splnil i kýžený charitativní účel a brzy se dočkáme videoklipu, který tam vznikl.

Taky se dozvídáme, že: "My do těch zemí musíme už z pracovních důvodů. Inspirace se musí někde posbírat, všechny naše cesty bychom si měli odečítat na daních, každej autobus," vzkazuje vášnivý cestovatel Honza berňáku.

Wohnout? To je ta folková kapela

Dále nám pánové prozradili, že svým písničkám říkají jinak, než jak se oficiálně jmenují, že deska Polib si dědu vznikla ve vinárně, nebo že si mnozí návštěvníci divadel, kde teď Wohnouti hrají víc než v rockových klubech, o této kapele myslí, že je prostě folková.

Možná by prý mohlo dojít i na ryze akustické studiové album, každopádně obraz a zvuk z této koncertní etapy má tahle zábavná čtveřice zaznamenaný a je pravděpodobné, že také někdy vyjde.

Během udílení cen Žebřík kromě Wohnout vystoupí rovněž LennyMichal HrůzaOlympicHonza Křížek a další. Více na www.anketazebrik.cz.

Text: Jarda Hudec, foto: Jaroslav Noska, video: Karel Holubička

Témata: Wohnout, Žebřík, Honza Homola

zavřít