V seznamu Szigetu 2018 nejenže přibyla konkrétní data koncertů, ale navíc i dvaadvacet jmen. Kromě headlinerů jsou to také například Shawn Mendes, JP Cooper nebo také Nick Murphy, kterého většina fanoušků zná pod jeho dřívějším uměleckým jménem Chet Faker.

Symbolický protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Ilustrační foto.
Světlo světa spatřilo album padesáti hitů roku 1968

Nová jména pro Sziget


Dvacátý šestý ročník festivalu Sziget přiveze do Budapešti legendární kapelu Gorillaz a mladou hvězdu, popovou divu Dua Lipu. Dvojice jmen doplní stávající headlinery, kterými jsou hip hopový velikán současnosti Kendrick Lamar, králové indie - rocku Arctic Monkeys, mezinárodně uznávaný DJ Kygo nebo anglická folk-rocková kapela Mumford & Sons, jež na Szigetu zahraje svůj jediný festivalový koncert v tomto roce.

Zdroj: Youtube

Mezi dvaadvacítkou jmen, které do programu festivalu nyní organizátoři přidali jsou Shawn Mendes, Stormzy, The War On Drugs, Nick Murphy fka Chet Faker, Lianne La Havas, Desiigner, King Gizzard & The Lizard Wizard, Gorgon City live, JP Cooper, KSHMR, Borgore, My Baby a další. Mnohonásobně oceňovaný festival Sziget přivítá Szigeťany od 8. do 15. srpna na krásném zeleném ostrově v srdci maďarské metropole.

Zpěvačka Bonnie Tyler.
Benátská! láká na zahraniční hvězdy. Vystoupí Bonnie Tyler a Guano Apes

Dua Lipa a Gorillaz

Dua Lipa je pravděpodobně největší ženskou hudební ikonou tohoto roku. Singl New Rules z jejího debutového alba zhlédlo na YouTube přes miliardu lidí, Dua Lipa se tak stala nejmladší zpěvačkou v historii YouTube, která pokořila tuto hranici a zařadila se do stovky nejsledovanějších hudebních videií na tomto kanálu. V pouhých 22 letech si zajistila pozornost celého světa, je držitelkou pěti nominací na ceny Brit Awards a mimo jiné vystupovala i na předávání cen Grammy.

houslový virtuóz Nigel Kennedy
Houslový virtuos crossoveru Nigel Kennedy vystoupí v Kongresovém centru

Druhým hvězdným jménem je legendární hudebně-umělecký projekt s názvem Gorillaz, který tvoří Damon Albarn a Jamie Hewlett. Anglická virtuální kapela si získala nevídanou pozornost a globální věhlas. Po čtyřleté pauze vydali v roce 2017 nové album Humanz. Gorillaz se na Sziget vrací znovu po osmi letech.

Zdroj: Youtube

Sziget navíc nedávno získal na European Festival Awards 2017 již po druhé cenu v kategorii Line – Up of the Year. Porazil tak 10 nejlepších evropských festivalů, mezi nimiž bylo i Glastonbury, Roskilde a Lollapalooza.