Zatímco se na popovou scénu vrátily popové formace jako Kelly Family nebo Space Girls, ani rockeři nelení. Návrat téměř původní sestavy a novou desku oznámili Smashing Pumpkins, další desku vydají po téměř čtyřech letech Manic Street Preachers a návrat rovněž hlásí Stone Temple Pilots s novým zpěvákem Jeffem Guttou, který dříve působil v nu-metalové partě Dry Cell a účastnil se soutěže X-Factor.

Michal Hrůza: Sám se sebou Tour 2018
Michal Hrůza: Na jarní části turné budu hrát více z desky Sám se sebou

Bez baskytaristky

Smashing Pumpkins v Česku koncertovali naposledy v roce 2011. Nepředstavili se zde ale v původní sestavě. Nyní se ke stále koncertujícímu frontmanovi Billymu Corganovi připojují další zakládající muzikanti James Iha (kytara) a Jimmy Chamberlin (bicí). Chybět bude jen baskytaristka D'Arcy Wretzkyová.

Hudebníce pro magazín BlastEcho řekla, že jí Corgan místo v kapele nabídl, ale nakonec vzal nabídku zpět a na basovou kytaru bude ve skupině hrát Jack Bates, syn baskytaristy Petera Hooka z kapely Joy Division. Slibovaná sestava chystá novou nahrávku a velké turné. Na albu by se měl podílet také producent Rick Rubin, který s Corganem spolupracoval již loni na jeho sólové desce Ogilala. Smashing Pumpkins se rozešli po albu Machina: The Machines Of God z roku 2000. K obnovení kapely došlo v roce 2006. Obměněná sestava tehdy vydala rozporuplnou desku nazvanou Zeitgeist. Z kapely se průběžně stal spíše projekt frontmana Billyho Corgana. V roce 2012 pak vyšla osmá řadovka Oceania. Prozatím posledním albem je Monuments To An Elegy z roku 2014. Pokud téměř obnovená zakládající sestava opravdu vyjede na turné, slibuje hrát hlavně pecky z prvních pěti desek, které vyšly mezi lety 1991 až 2000.

Radůza
Vyprodaný úterní koncert Radůzy ve Žďáře se nekoná. Proč?

Nakonec zase skládají

Po čtyřech letech se s novou řadovkou v polovině dubna hlásí o slovo také Velšané Manic Street Preachers. A to navzdory prohlášení baskytaristy a hlavního textaře kapely Nickyho Wira, že novinka je značně nejistá.

Nakonec ale kapela svou třináctou desku jen o týden odložila. Zatím z ní představila dva povedené singly a trailer, ze kterého je patrné, že se bude kapela ubírat tradičním směrem a nebude příliš experimentovat jako na posledních dvou deskách. Novou nahrávku by kapela měla představit na turné ve Velké Británii. Jako host na šňůře vystoupí ostrovní skupina The Coral. Kromě Anglie se představí také v Dánsku, Německu a Finsku.

Festival Jeden svět.
Přehlídka dokumentárních filmů Jeden svět ukáže Hranice práce

Nahradí Chestera

A do třetice všeho dobrého: nečekaný návrat oznámila také grungeová parta Stone Temple Pilots, tentorkát však s novým zpěvákem Jeffem Guttou, který působil v nu-metalové kapele Dry Cell a zúčastnil se také soutěže X-Factor. Stane se tak třetím hlasem skupiny, která vznikla v roce 1989.

Nový frontman rozhodně nebude mít snadnou pozici, protože za mikrofonem vystřídá dvě zesnulé legendy: Scotta Weilanda a Chestera Benningtona. Frontman Linkin Park se u Stone Temple Pilots příliš neohřál. Nahrál s nimi EP High Rise, a protože byl příliš vytížený se svou hlavní kapelou, nakonec odešel.

Třetí zpěvák Jeff Gutta nečekal a začal se zbývajícími členy pracovat na nové muzice. V listopadu nové album promovali singlem Meadow a v únoru přidali singl nazvaný Roll Me Under. Minulý týden vyšla nová bezejmenná deska. S novým zpěvákem se formance vydává na turné po Spojených státech amerických.

Lana Del Rey
Lana Del Rey vystoupí na Aerodrome Festivalu