S Xindlem X ve studiu: O nové sestavě kapely a chystané desce plné útěků

Vydáno 15.04.2018 | autor: Hana Bukáčková

Xindl X nelení, v roce 2016 vydal svou Kvadraturu záchranného kruhu, vloni napsal písničky na desku Holomráz od Slzy a také obměnil sestavu svojí doprovodné kapely. S tou momentálně nahrává novou, svou již šestou desku Sexy Exity. Víc nám o tom prozradil ve studiu. 

S Xindlem X ve studiu: O nové sestavě kapely a chystané desce plné útěků S Xindlem X ve studiu: O nové sestavě kapely a chystané desce plné útěků

Z původní sestavy zůstal pouze Emil Valach (bicí), nově ji obohatili Radim Genčev (baskytara, kapelník a producent desky), Mejla Matoušek (kytara), Johny Bálek (piáno, klávesy) a Radek Kašpar (saxofon). Jak jim to společně šlape i bez banja, jsme mohli slyšet v písni Já nic, já muzikant (druhý zvažovaný název je Co Čech, to muzikant, pozn. red), na jejíž finální verzi zrovna pracovali, když jsme je navštívili v nahrávacím studiu v pražské Krči. To vybral právě Gečev, který už zde nahrával.

Xindl X interview: Jsem rád, že moje písně v lidech rezonují, ale nechci usnout na vavřínech

Deska ponese název Sexy Exity, i když to původně mohlo být jinak, jak vysvětluje sám Xindl X: "Trochu jsem zvažoval, jestli se nebude jmenovat ČecháčExit, protože pro mě je to v něčem pokračování Čecháčka Made s tím rozdílem, že je deska méně politická a více osobní. Zároveň jsem nechtěl, aby je všichni automaticky srovnávaly, takže je název nakonec úplně jiný.“

TOP 10 očekávaných alb na české scéně: Lucie, Mandrage, Xindl X a další

Většina skladeb se nahrávala tak, že se ve studiu sešli všichni muzikanti. Jedná se o jiný způsob práce v porovnání s předchozí sestavou, kdy s Daliborem Cidlinským jr. nahrávky hodně vrstvili. Nyní je proto příjemné, že po půl dni už má písnička konkrétní podobu a může se zdobit sbory, dechy, smyčci. Texty má Xindl vypilované, než jde do studia.

ÚTĚKY NA RŮZNÉ ZPŮSOBY

Pojítkem písniček je téma odchodů. Xindl X jich většinu napsal, když byl půl roku (ale ne v kuse) ve Španělsku. "Člověk dostane z dálky jiný pohled na to, jak se tady v Čechách žije. Pro mě linku desky udělala písnička Kufry mám sbalený, která pro mě nastolila téma odchodů. Když jsem si říkal, jestli má smysl v této republice nadále setrvávat, nebo vzít kramle, a stejně tak, když jsem změnil radikálně sestavu kapely, si v sobě začínám šťourat, jestli změnami a odchody věci napravím, nebo sbalím kufry a uteču. I v dalších písních jsem začal vidět téma útěku, ať už se jedná o vztahové úprky, nebo v Alence o motiv úniku ze skutečné reality. Nebo od svých ideálů v Trochu slávy, která původně vznikla pro můj muzikál Marná sláva. Ten se ale zatím nepovedl zrealizovat.“

VIDEO: Xindl X se Sabinou Křovákovou jsou v novém klipu chorobně nevěrní

Ke stáří skladeb dodává, že: "Větší než malá láska je hodně archivní věc, ostatní písně jsou napsaný na přelomu roku, Alenku a Naruby jsem původně psal pro Richarda Müllera, ale na jiné texty. Věčně nevěrná byla původně country rocková, ale musel jsem ji předělat tak, aby se na ni ve filmu dala tancovat zumba. Píseň Byznys vznikla úplně jinou metodou než ty ostatní, nevěděl jsem, jak ji mám uchopit, tak jsem ji poslal Daliborovi Cidlinskému jr., který produkoval předchozí čtyři desky. V podstatě je to remix původní verze." Tuto píseň můžete slyšet právě z rádiového éteru, kam byla aktuálně nasazena, a na konci dubna se dočkáme i klipové animované podoby.

Minulá řadovka neobsahovala žádný duet, ale na Sexy Exity si to zpěvák vynahradí. Album zahrne rovnou tři duety, jedním z nich je Věčně nevěrná se Sabinou Křovákovou, který již vyšel jako singl a stal se ústřední písní k filmu Věčně tvá nevěrná. Dále nabídne v pořadí už druhou spolupráci s Mirkou Miškechovou v písni Naruby a s Petrem Lüftnerem v Nejlepší zvukař je playback. Krom toho uslyšíme smyčce Bohemian Symphony Orchestra Prague, Ondřeje Klímka ve hře na flétnu, vokály Kateřiny Kvintusové a sbory Maranatha Gospel Choir.

Na desce se objeví celkem deset písniček a ty, co se nevejdou, dá Xindl X na bestofku, kterou původně chtěl vydat letos ke svému desetiletému výročí na scéně. Namísto plánovaných dvou novinek ale vznikla rovnou celá deska a bestofku si nadělí příští rok ke čtyřicetinám. Na podzim vyjede na turné, které startuje 22. 11. v Kladně a vyvrcholí před Vánoci trojkoncertem v Praze.

Text a foto: Hana Bukáčková

Témata: Xindl X, Sexy Exity, Věčně nevěrná, Sabina Křováková, Slza, Kvadratura záchranného kruhu!

zavřít