LIVE: Noel Gallagher s High Flying Birds předvedl poctivou show, došlo i na dámu s nůžkami

Vydáno 15.04.2018 | autor: Kateřina Nováková

Vyprodaný sál Velké Lucerny přivítal v sobotu staršího z bratří Gallagherů. Setlist zahrnoval kromě jeho tří desek vydaných s kapelou High Flying Birds také tvorbu Oasis a v závěru došlo i na Beatles.

LIVE: Noel Gallagher s High Flying Birds předvedl poctivou show, došlo i na dámu s nůžkami LIVE: Noel Gallagher s High Flying Birds předvedl poctivou show, došlo i na dámu s nůžkami

 
NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS
LUCERNA, PRAHA
14. 4. 2018

V roli předkapely se představili mladíčci z The Blossoms. Dobrý výběr skupiny, která má rozhodně našlápnuto, o čemž svědčí i nominace na Mercury Prize za debutovou desku z roku 2016. Ve svém půlhodinovém setu sáhli po všech svých hitech z ní - Charlemagne, Honey Sweet nebo Getaway - a taky po novinkovém singlu I Can’t Stand It, který už brzy vyjde na jejich novém albu.

FOTOREPORT: Noel Gallagher zaplnil Velký sál Lucerny a dal vzpomenout na Oasis

S úderem deváté hodiny přichází na pódium Noel Gallagher s High Flying Birds, kteří mají během večera celkem až jedenáct (!) členů. Set otevírají s Fort Knox, nahuštěnou skladbou plnou neustávající gradace a bojovnými popěvky backvokalistek. Stage má jen bílý backdrop a celá show je postavená na světlech. Žádné projekce, žádné kulisy, pozornost je soustředěná pouze na kapelu. Snad tenhle sympatický trend bude následovat stále víc kapel. Docela početnou skupinu v sále tvoří zahraniční fanoušci, britská angličtina je na baru slyšet celkem často. Ti se zapojují do zpěvu refrénů poctivě, už někdy od In The Heat of the Moment.

NŮŽKY I VZPOMÍNKY NA OASIS

Před pár měsíci internet rozvířilo video z vystoupení Noela Gallaghera v Jools Holland show, kde jej doprovází ve skladbě She Taught Me How To Fly dívka rozevírající do rytmu nůžky… Nůžky! Tenhle atypický a běžným posluchačem ztěží postřehnutelný "hudební" nástroj nechybí ani v Lucerně. Tklivou Dead In The Water odehrává Noel na pódiu jen v doprovodu na klávesy a je z toho jeden z top momentů celého večera.

Vzpomínka na Oasis přichází hned několikrát. Výlet do časů, kdy se bratři Gallagherové ještě snesli, parádně funguje u Little By Little nebo The Importance of Being Idle. Naopak Wonderwall a jeho nové aranže v lehce country nádechu budí rozpaky. Tenhle song by měl zůstat v playlistu Liama, který ho v rámci svého turné taky hraje a rozhodně u něj nezní jako povinná položka, kterou je potřeba prostě "nějak" dát - na to je skladba až moc kultovní. 

Přídavky přicházejí celkem čtyři, Go Let It Out a Donť Look Back in Anger zpívá chorálově celý sál, a když dojde na poslední skladbu All You Need Is Love od The Beatles, parádní atmosféra nemá konce. Při srovnání obou letošních koncertů, Liama i Noela, se člověk ale nemůže ubránit pocitu, že oproti Liamovi na téhle show chybí trochu víc autentičnosti, trochu víc nabubřelosti a charismatu, kterým Oasis vždycky oplývali. I tak ale zásadní zážitek letošního koncertního jara.

text: Kateřina Nováková, foto: Marek Holoubek

Témata: Noel Gallagher, High Flying Birds, Oasis

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít