Synkopy 61 zahrají Černého racka

Synkopy 61 zahrají Černého racka

01.11.2018 - 10:17

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Petr Směja založil skupinu Synkopy 61 už v prosinci 1960, ale název skupina dostala až od následujícího roku. Její historie tedy trvá bezmála šedesát let. Za tu dobu skupinou prošlo mnoho muzikantů.  Z původního obsazení dodnes zůstali tři: Petr Směja, Pavel Pokorný a Jiří Rybář. Jan Čarvaš přišel do Synkop až v listopadu 1961. Oldřich Veselý zprvu pro skupinu skládal písně, později se stal jejím členem, i když si během té doby odskočil k M. efektu. 

Jan Čarvaš zemřel v roce 2008 ve věku pouhých 62 let a Oldřich Veselý letos v lednu. Oba se ale narodili 13. listopadu, kdy se narodil i Bob Frídl (zemřel před pěti lety ve věku 65 let). Jelikož tato trojice brněnských hudebníků slavila své narozeniny společně, budeme na ně také společně vzpomínat. 

Připomeneme si je koncertem Černý racek a ti druzí…, který se uskuteční 13. listopadu od 19:30 v pražské Hybernii v rámci obnoveného Československého beat-festivallu.

Martha a Tena vystoupí na počest Boba Frídla, se kterým pár let vystupovali, Lešek Semelka si připomene své setkání s Oldřichem Veselým v Blue Effectu a Synkopy 61…, ale o tom už zakladatel Synkop 61 Petr Směja.

Petře, jak bude vypadat vaše vystoupení v Hybernii? Připomenete něčím oba jubilanty: Čarvaše a Oldu Veselého?

V Praze 13.11 zahrajeme všechny skladby Oldy Veselého, které máme v repertoáru:  Žárlivá dívka, Suita pro J. S. Bacha, Marťan, Oheň lásky, Casanova a samozřejmě Válka je vůl. Premiéru zde bude mít Černý racek, dle mého soudu nejlepší Oldova skladba z artrockové éry.  Na počest Honzy Čarvaše zahrajeme dvě skladby od skupiny The Beach Boys:  Sloop John B. a Barbara Ann, které s námi Honza vždy s úspěchem hrál a zpíval.

Pomalu se blíží šedesát let od té doby, kdy jsi založil Synkopy 61. Těší mě, že jste stále v dobré formě. Co vás po Hybernii ještě čeká?

V nejbližší době - 18. prosince -  nás čeká předvánoční koncert v Bratislavě v klubu "Na Vajnorskej" kde budeme hrát společně s Paĺo Hammelem a Prúdy a skupinou The Buttons s Dodo Šuhajdou (mimochodem můžete je slyšet na Koncertu legend Čs. beat-festivalu 16. 12. 2018 v pražské Lucerně). Bude to vlastně vzpomínka na šedesátá léta, kdy jsme spolu koncertovali v pražské Lucerně na 1. Čs. beat festivalu v Praze nebo v Brně ve Vysokoškolském klubu.

Z těch největších akcí v příštím roce je to již 10. beatfest 28. února v brněnském Semilassu, společně Leškem Semelkou, Milošem Makovským, Romanem Dragounem a Folk Teamem. Další koncert odehrajeme 14. června v Pohořelicích v rámci městských slavností. Ostatní je ve hvězdách….

Jinak ještě jedna zajímavost: Jirka Vondrák dokončuje o Synkopách 61 knihu, která by měla být již brzy v prodeji.

Ivan Rössler

 

Fotogalerie