Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Duše bývalých Dire Straits. Do Prahy v červnu zamíří Mark Knopfler

Kultura

  11:46
PRAHA - Britský kytarista, zpěvák a skladatel Mark Knopfler zahraje 26. června 2019 v pražské O2 Areně se svou kapelou. Dnes o tom za pořadatele informoval Petr Novák. Úspěšný muzikant známý především jako kytarista a zpěvák skupiny Dire Straits, 16. listopadu vydá nové album s názvem Down The Road Wherever. V Praze se příští rok zastaví v rámci doprovodného turné k němu.

Mark Knopfler zatím vydal u společnosti Universal sedm titulů: Golden Heart (1996), Sailing To Philadelphia (2000), The Ragpickers Dream (2002), Shangri-La (2004), All The Road Running (2006), Kill To Get Crimson (2007) a Get Lucky (2009). foto: MAFRA - Tomáš Krist

Britský kytarista, zpěvák a skladatel Mark Knopfler zahraje 26. června 2019 v pražské O2 Areně se svou kapelou. Dnes o tom za pořadatele informoval Petr Novák. Úspěšný muzikant známý především jako kytarista a zpěvák skupiny Dire Straits, 16. listopadu vydá nové album s názvem Down The Road Wherever. V Praze se příští rok zastaví v rámci doprovodného turné k němu.

Knopfler ve své tvorbě míchá prvky rocku, country, folku i blues a bývá označován vzhledem ke svému hlasovému projevu jako nejznámější mluvící zpěvák. V Praze vystupoval již několikrát. Je mu 69 let a říká, že hraní naživo má stále velmi rád, že jeho skladby jsou k tomu určené.

Během své hudební kariéry Knopfler prodal více než 120 milionů alb, a to jak sólově, tak s kapelou Dire Straits, jejíž poslední koncert se uskutečnil před dvaceti lety.
Knopfler na podporu všech svých alb intenzivně vystupoval po celé Evropě i USA.

Knopfler vystoupí na turné s rozšířenou desetičlennou kapelou, přičemž většina hudebníků s ním spolupracuje více než dvě desetiletí: Guy Fletcher (klávesy), Richard Bennett (kytara), Jim Cox (klavír), Mike McGoldrick (píšťalka a flétna), John McCusker (housle a citera), Glenn Worf (baskytara), Danny Cummings (perkuse) a Ian Thomas (bubny). Novou posilou budou Graeme Blebins (saxofon) a Tom Walsh (trumpeta). Lístky budou stát od 1790 do 2590 korun.

Mark Knopfler představil v Praze novou desku

Album Down The Road Wherever obsahuje 14 nových Knopflerových písní inspirovaných širokou škálou témat, včetně raných dnů v Deptfordu s Dire Straits, pocitů zatoulaného fotbalového fanouška v cizím městě, nutkání hudebníka vrátit se domů i přes sněhovou vánici či člověka dnešní doby uzavřeného ve své vlastní ulitě. Na turné Knopfler a jeho kapela zahrají výběr nových písní, které proloží hity z celé jeho hudební kariéry.

Mark Knopfler prodal v rámci Dire Straits a své sólové kariéry více než 120 milionů alb a mnohé z jeho písní jako Money For Nothing, Sultans Of Swing, Romeo & Juliet a Walk of Life se dnes považují za legendární. Sám vydal osm sólových alb, nahrál album Neck And Neck s kytaristou Chetem Atkinsem a spolupracoval i s Emmylou Harrisovou na desce All The Roadrunning.

Zároveň vytvořil několik filmových soundtracků, například Local Hero, The Princess Bride a Altamira. Kromě produkce vlastních nahrávek Knopfler také produkoval alba pro Boba Dylana a Randyho Newmana. Od roku 1999 je držitelem Řádu britského impéria a cenu Ivor Novello za celoživotní přínos.

Autor: