Československý beat-festival: slovenská legenda Peter Lipa

Československý beat-festival: slovenská legenda Peter Lipa

17.11.2018 - 17:01

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Peter Lipa 30. 5. oslavil svoje pětasedmdesáté narozeniny. Ačkoliv je považován především za jazzového zpěváka, byl v roce 1968 účastníkem 2. Československého beat-festivalu v pražské Lucerně. Vystupoval tam se skupinou Blues Five a mimo jiné zpíval píseň A Day in the Life od Beatles. 

„S hudbou Beatles jsem se seznámil v době, kdy jsem se dostával k hudbě ‒ oni mi ukázali, že na to, aby byl člověk hudebník, nemusí mít vysokou školu múzických umění. Jednoduše, všechno, co souvisí s Beatles, je úžasné,“ řekl potom v jednom z rozhovorů.

V pražské Lucerně vystoupí na Koncertu legend společně s Blues Bandem Luboše Andršta v obsazení: Luboš Andršt - kytara, Vladimír "Guma" Kulhánek baskytara, Ondřej Konrád - foukací harmonika, Pavel Razím - bicí a Jan Holeček - klávesy. 

V květnu jsi oslavil sedmdesáté páté narozeniny, co sis k tomuto jubileu nadělil?

Zjistil jsem, že mě dárky už jaksi nebaví. Čím dál tím více si uvědomuji, že nejkrásnější dar, který jsme obdrželi všichni, je zdraví, ale přece jen jsem měl narozeninový koncert, na který přišlo 1000 diváků a mnozí moji oblíbení muzikanti a zpěváci. A kromě toho vydal jsem CD Slovenské evergreeny, kde jsou cover verze písniček z mého dětství.

V Lucerně vystoupíš s Blues Bandem Luboše Andršta. Jak k této spolupráci došlo?

S Lubošem se znám od konce sedmdesátých let a naše muzikantská spolupráce začala ve společné kapele, kterou jsme založili v roce 1980. Za sedm let naší spolupráce jsme absolvovali množství koncertů doma i v zahraničí, nahráli jsme tři alba, natočili mnoho televizních programů a na tuto spolupráci rád vzpomínám.

Jsi spíš jazzový zpěvák, jak se vyrovnáš s tím, že vystoupíš na legendárním Československém beat-festivalu? Jaký máš vlastně k bigbítu vztah?

Dnes už hudbu vůbec nerozděluji. Už je jen dobrá a špatná hudba. Generačně a muzikantsky jsem dítě rock and rollu. Později to byl soul, rhythm and blues a až potom jsem se nesměle začal hlásit k jazzu. Zažíval a obdivoval jsem všechno, co se u nás dělo v překrásných sixties.

V roce 1968 jsi na 2. Československém beat-festivalu zpíval se svou skupinou Blues Five Beatles, nezopakuješ si aspoň jednu píseň z jejich repertoáru

Ano bylo to pro mě první větší ocenění. Stali jsme se objevem festivalu a já jsem se cítil v sedmém nebi. Tehdy jsem netušil, co všechno mě čeká na muzikantské dráze. A teď se po půl století vracím opět do Lucerny. S Blues five jsme hráli zajímavé úpravy světového repertoáru. S Lubošem zahrajeme naše písničky, které vznikly během existence Blues Bandu.

Jsem přesvědčen o tom, že vystoupení Petera Lipy s Blues Bandem bude patřit k velkým lahůdkám letošního Československého beat-festivalu.

Ivan Rössler