Pete Shelley - Punkový průkopník, který naštvanost mírnil sexem a humorem

Vydáno 15.12.2018 | autor: Roman Jireš

Punk není mrtvý, ale to neznamená, že neumírají jeho hrdinové. Zdaleka ne posledním se letos 6. prosince stal člen britských Buzzcocks Pete Shelley. Zpěvák, textař a spoluzakladatel legendární punkové skupiny zemřel ve věku 63 let. Oznámila to stanice BBC s odvoláním na prohlášení jeho spoluhráčů. Příčinu Shelleyho smrti kapela nezveřejnila. Předpokládá se však, že skonal na infarkt myokardu, který utrpěl v estonském Tallinnu, kde bydlel.

Pete Shelley - Punkový průkopník, který naštvanost mírnil sexem a humorem Pete Shelley - Punkový průkopník, který naštvanost mírnil sexem a humorem


Smrt si říká rock'n'roll (366.) - Pete Shelley

"S velkým smutkem potvrzujeme smrt Peta Shelleyho, jednoho z nejvlivnějších a nejplodnějších textařů ve Spojeném království a spoluzakladatele průkopnické, originální punkové skupiny Buzzcocks," uvedla formace na twitteru. "Peteova hudba inspirovala generace hudebníků po celou jeho kariéru, která trvala pět desetiletí - ať už s kapelou, nebo na sólové dráze." dodali členové Buzzcocks.

Zemřel Pete Shelley, britský punkový revolucionář a zakladatel Buzzcocks

"Je to ta nejtěžší věc, kterou jsem kdy musel udělat. Říct, že můj bratr Pete Shelley měl ráno srdeční záchvat a zemřel," potvrdil jeho bratr Gary McNeish.


SOUČÁST PUNKOVÉ REVOLUCE

Shelley, jehož původní jméno bylo Peter Campbell McNeish, založil Buzzcocks s Howardem Devotem v roce 1975 v Manchesteru. Kapela byla součástí punkové revoluce v Británii v 70. letech minulého století. Kromě ní se v té době na scéně objevili také Sex Pistols nebo The Clash. Tato trojice se nesmazatelně zapsala do punkových dějin. Svědčí o tom i fakt, že dražba ručně vyrobeného letáku na památný společný koncert skupin Sex Pistols, The Clash a Buzzcocks v roce 1976 vynesla v roce 2008 v newyorské aukční síni Christie's tisíce dolarů.

"Jsem naprosto šokován a zarmoucen zprávou o předčasné smrti Shelleyho, báječného skladatele, umělce a naprosto skvělého chlapíka, který byl jedním z mála originálních punkerů," konstatoval baskytarista Glen Matlock, který byl v letech 1975 až 1977 členem Sex Pistols.



"Sbohem Pete Shelley. První album, které jsem kdy vlastnil, bylo Love Bites," připomněl frontman The Charlatans Tim Burgess druhou desku Buzzcocks z roku 1978, která se vyšplhala na 13. místo britského žebříčku.

KONTROVERZNÍ HOMOSAPIEN

Název kapely se může vykládat několika způsoby. Slovem buzz se dá vyjádřit vzrušení provázející produkci na jevišti, cocks (kohout) je slangový výraz pro přítele. Buzzcocks tedy může zachycovat určitou rozechvělost z atmosféry vznikající punkové scény, ale na druhou stranu má tenhle název humorné sexuální konotace. Buzzcocks jsou kapelou první punkové vlny. Silně je ovlivnili londýnští Sex Pistols. Debutové album Another Music in a Different Kitchen vydali před čtyřiceti lety, poslední The Way v roce 2014.



Skupina se v roce 1981 rozpadla, od roku 1989 ale opět koncertovala. K jejím nejznámějším písním patří Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've), What Do I Get? či první singl Orgasm Addict, který vyšel v listopadu 1977 s písní Whatever Happened To...? na B straně. Na jeho obal byla použita jedna z fotomontáží britské umělkyně Linder Sterling. Výtvarnice spojená se vznikem punku před čtrnácti lety představila svoje díla ve smíchovské galerii Futura. 



V roce 1981 vydal Shelley sólové album Homosapien, na kterém se jako skladatel od punku odchýlil k popu, taneční hudbě a elektronickým experimentům. Větší pozornost vyvolala titulní píseň, ve které autor otevřeně hovoří o homosexuálním sexu. Píseň se stala hitem v Austrálii a Kanadě, ale BBC ji kvůli "výslovnému odkazu na gay sex" v textu Homo superior/In my interior odmítla vysílat. 



Shelley se narodil 17. dubna 1955 v Leighu u Manchesteru. Navštěvoval Technologický institut v Boltonu. "Když Buzzcocks začínali, zabýval jsem se filozofí," vzpomínal po letech Shelley, který se ve svých písních pokoušel punkovou naštvanost mírnit humorem. V Česku vystoupil s Buzzcocks v roce 2009 na festivalu Mighty Sounds v Olší u Opařan či o rok později v Praze.

tz, jm

Témata: Pete Shelley, Buzzcocks, punk

zavřít