Kapely Zed Jones, Monna a The Rockoons si tu zpěvem nejslavnějších písniček Beat-les připomenou událost, od které zítra uplyne přesně půl století. Tehdy ráno 30. ledna 1969 se na střeše pětiposchoďového georgiánského domu na rušné londýnské ulici Saville Row uskutečnilo posled-ní veřejné vystoupení liverpoolské čtyřky.

Lennon jako Ježíšek

Budova patřila společnosti Apple Corps, kterou Beatles založili rok předtím. Měli tu své účetní a tajemníky, ba i dvorního astrologa. Časem zjistili, že jimi pověření zástupci firmu vytunelovali, ale to je jiná pohádka.

Koncert americké rockové skupiny Kiss na brněnském výstavišti.
Bubeník Kiss Singer: Make-up si nanášíme sami. Když u toho mluvíme, trvá to

Večer před Štědrým dnem roku 1968 se tu konal velký vánoční mejdan. Na pozvánce stálo: „V polovině party mezi nás přijde Ernest Castro a April, obveselovači královny a vévody z Cornwallu, Winstona Churchilla a dalších. Pan Castro je kouzelník, břichomluvec a rád baví děti. April je jeho asistentka a také jeho žena a hraje na kytaru. Takže navrhujeme, aby s sebou všichni z Apple vzali děti, a ti z nás, kdo žádné nemají, mohou přivést jiný doprovod, anebo si do té doby mohou nějaké dítě pořídit.“

Dětí nakonec přišla víc než stovka. John Lennon a Yoko Ono, oblečeni jako Ježíškové, jim rozdávali dárky. Pak byly Vánoce, Nový rok a v lednu 1969 začali Beatles s natáčením čehosi, co už brzy vejde ve známost pod názvem Let It Be. Album spatří světlo světa v květnu 1970, téměř měsíc po rozpadu „Fab Four“. A stane se impozantním dokumentem o umírání jednoho úžasného fenoménu…

Čechomor
Čechomor slaví 30 let. Fanoušci dostali dárek v podobě nového dokumentu

Albové tečce však předcházela ta koncertní. Beatles plánovali regulérní koncert, pak ale náhodou zašli na střechu Apple Corps, nadýchat se čerstvého vzduchu… A bylo rozhodnuto. 30. ledna 1969 hned po ránu vytahali nahoru aparaturu a kamery. Původně si mysleli, že by je mohl filmový štáb snímat z helikoptéry. Bylo jim však řečeno, že se nad Londýnem nesmí létat.

Jak dopadl konkurs? 

Mluvčí společnosti Apple se později omlouval: „Neměl o tom nikdo vědět. Ale zkuste postavit Beatles na střechu uprostřed metropole a udržet to v tajnosti!“ Skupině se samozřejmě podařilo zastavit dopravu, tucty spořádaných občanů si stěžovaly na hluk.

Koncert Bruce Springsteena v Praze
Bruce Springsteen dobyl Broadway

„Nemůžeme telefonovat ani diktovat dopisy,“ stěžovali si ouřadové z protějších oken. Brzy přispěchali policisté celá patálie je zachycena ve filmu Let It Be.

Improvizovaný koncert trval 42 minut a Beatles s Billym Prestonem při něm hráli samé nové písně: Get Back, Don’t Let Me Down, I’ve Got A Feeling, The One After 909, Dig A Pony.

Strážníci, kterým se povedlo vyšplhat až ke slavné čtveřici, vypojili Lennonovi a Georgovi Harrisonovi zesilovače. Ale Paul McCartney hulákal dál: „Zas už hraješ na střeše, i když dobře víš, že se to tvý mámě nelíbí a že tě přijde zatknout!“

John Lennon akci nasadil korunu, když prohlásil: „Rád bych vám jménem kapely poděkoval a doufám, že jsme v konkursu uspěli.“ Víckrát si už Beatles na veřejnosti nezazpívali.

Shakira. Příliš sexy pro vězeňský mundůr
Kráska v nesnázích: Shakiru uhání berňák, není ale jediná