Hlavní obsah

Když byl český text, prošli i Black Sabbath. Vychází reedice Schelingerových desek

Novinky, Stanislav Dvořák

Na CD a mp3 vychází reedice desek ze sedmdesátých let Báječní muži a Nemám hlas jako zvon, které byly navíc doplněny různými bonusy. Nenapodobitelný zpěvák Jiří Schelinger tehdy spolupracoval s kapelou Františka Ringo Čecha.

Reedice desek Jiřího SchelingeraVideo: Supraphon

 
Článek

Schelinger s Čechem stvořili působivé verze hitů světových špiček jako Black Sabbath, Deep Purple či Beatles. Skupina postupně odvrhla jednoduchý monotónní styl bubble-gum a přijala složitější, explozivní energií nabitý hard-rock.

Foto: Otto Diabola

Jiří Schelinger

Přechodová deska Báječní muži vznikala od března 1973 do prosince 1974 a částečně tam zpíval ještě Viktor Sodoma. Rockovější album Nemám hlas jako zvon vzniklo v září 1974 a dostalo se na něj několik věcí od kytaristy Oldřicha Říhy. Jako bonus byly připojeny hitovky Jaroslava Uhlíře a Karla Svobody.

Foto: Otto Diabola

Jiří Schelinger s kapelou v 70. letech

Alba ale obsahují i kultovní skladby Black Sabbath (Báječní muži/Into the Void a Metro, dobrý den/A National Acrobat). Komunistická moc tehdy reagovala velmi nevrle, když někdo vypadal jako rocker a hrál hudbu ve stylu Black Sabbath, a skupiny hledaly různé finty, jak to obejít. Výhodné bylo neprovokovat angličtinou.

„Byla to jen otázka taktiky a švejkování. Režim příliš nerespektoval autorská práva a povinnosti vůči západním zemím, tím pádem to nikoho nic nestálo, a my jsme si vybírali z těch kapel, které jsme nejvíc milovali. Jakmile byl schválenej text, tak se už nikdo moc nezajímal, jestli jsou to původně Black Sabbath, Deep Purple nebo kdokoli jiný. Nebylo to tedy zas tak složitý, jak se může dnes zdát...,” zavzpomínal František Ringo Čech.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám