Když bylo Cobainovi sedm, jeho rodiče se rozvedli a pro něj to znamenalo pendlování a přespávání u příbuzných. Tehdy začal poprvé zažívat pocity, jako je osamělost a deprese, které ho provázely až do puberty. Únikem pro něj byla punková hudba, ale i první experimenty s drogami.

Protloukal se, jak to šlo. Sem tam sehnal nějakou příležitostnou práci, někdy se vyspal v čekárně, jindy složil hlavu pod mostem. To vše v souladu se svým životním mottem »Lepší shořet než vyhasnout« (vychází z písně Neila Younga).

Zlom nastal v roce 1986, kdy spolu s baskytaristou Kristem Novoselicem založili kapelu Nirvana, a už v roce 1991 zbourali s grungeovou hitovkou Smells Like Teen Spirit žebříček hudební stanice MTV! Song mimochodem dodnes vítězí v nejrůznějších anketách o nejpopulárnější alternativní skladbu všech dob!

Drogy jako záchrana 

Rychle následovaly i další světové hity. Fanoušky navíc oslovil Kurtův jímavý a zastřený hlas, jímž mluvil k celé řadě frustrovaných lidí nazývaných jako »generace X«. Cobain byl dlouhá léta závislý na heroinu. „Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediné mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici,“ tvrdil.

Z poslední odvykačky ale utekl a 5. dubna 1994 se schoval do zahradního domku, kde na vrcholu slávy spáchal sebevraždu. Kurtova předčasného odchodu litovali i čeští fanoušci, kteří si na jaro 1994 koupili lístky na plánovaný, ale již nikdy neuskutečněný koncert v Praze.

Manželce Courtney Love (54) a dceři Frances (26) zanechal dopis na rozloučenou. Ve spojení s Cobainem se dodnes propírá i jméno jeho vdovy Courtney, která je mj. známá i díky ztvárnění hlavní ženské role ve snímku Lid versus Larry Flint od Miloše Formana (†86). Nejdříve ji obviňovali, že Kurta využívá, později i z toho, že ho nechala zavraždit pro peníze. Časopis Rolling Stone ji označil za »nejkontroverznější ženu v historii rocku«.

VIDEO: Podívejte se na největší hit kapely Nirvana a hymnu devadesátých let Smells Like Teen Spirit.

Video
Video se připravuje ...

Oficiální klip kapely Nirvana k jejich přelomovému hitu Smells Like Teen Spirit Youtube.com

Fotogalerie
72 fotografií