Barry White - Král oplodňováků, jehož hlas byl přirovnáván k čokoládovému fondánovému dortu

Vydáno 04.05.2019 | autor: Roman Jireš

Označení "Král oplodňováků" může znít trochu lacině, ale na majitele jednoho z nejvýraznějších soulových hlasů dvacátého století Barryho Whita celkem sedí. Zemřel 4. července 2003, když v osmapadesáti letech skonal v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles na následky závažného ledvinového selhání při čekání na transplantaci. V jeho nekrologu na BBC zcela oprávněně zazněla věta: "Kdyby čokoládový fondánový dort uměl zpívat, jeho hlas by zněl jako Barry White".

Barry White - Král oplodňováků, jehož hlas byl přirovnáván k čokoládovému fondánovému dortu Barry White - Král oplodňováků, jehož hlas byl přirovnáván k čokoládovému fondánovému dortu


Smrt si říká rock'n'roll (384.) - Barry White

White, který celosvětově proslul zejména písněmi Can't Get Enough of Your Love a You're The First, The Last, My Everything, svým hlubokým sametovým hlasem posloužil jako kulisa mnoha milencům. Sám s notnou nadváhou a plnovousem nebyl typickým sexy symbolem, ale jeho dvě manželství a osm dětí hovoří jasnou řečí.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Funkci jeho hlasu jako katalyzátoru lásky dokládá i oblíbený seriál z právnického prostředí Ally McBealová, v němž je postava Petera MacNicola (John Cage) povzbuzována Whiteovou hudbou při namlouvání žen. Peter dokáže flirtovat a být sebevědomý jen tehdy, slyší-li v hlavě Barryho písně. Sám zpěvák si v seriálu také zahrál. Jeho hlas se objevil i v kresleném seriálu Simpsonovi, a to ve dvacáté epizodě čtvrté série - Hadobijecký den. Umělec, který sám sebe nadaboval, v ní svým přitažlivým hlasem láká hady.


Cesta z ghetta

Zpěvák, hitmaker a producent Barry White se narodil 12. září 1944 jako Barrence Eugene Carter v pobřežním městě Galveston v americkém Texasu, celý svůj život však prožil v Los Angeles. Prožil příběh černošského chlapce, kterému hudba pomohla z losangeleského ghetta. Jako teenager byl členem pouličního gangu, s čímž souvisely různé činnosti - vykrádal domy, kradl auta a v šestnácti si odseděl pět měsíců za loupež pneumatik. Do jeho života údajně tehdy zasáhla písnička Elvise Presleyho It's Now or Never, jejíž text si vzal k srdci a vrhnul se na životní dráhu hudebníka. 

Jeho kariéra začala v šedesátých letech s r'n'b kapelou Upfronts, později se rozhodl pro spolupráci se skupinou Bob and Earl. Nevěnoval se pouze zpěvu, ale také pilně skládal a aranžoval. Mimo jiné od roku 1968 produkoval hudbu pro kapelu Love Unlimited a později se oženil s její členkou Glodean James. V té době už občas nahrával pod pseudonymem Lee Barry, svou čistě sólovou kariéru soulového zpěváka definitivně rozjel až v roce 1973.


Opěvovatel lásky a žen

Jeho prvním hitem, na němž ho ještě doprovázelo dívčí trio Love Unlimited, byla píseň Walking In The Rain With One I Love. Úspěch Barry White potvrdil dalším hitem, kterým se stala instrumentálka Love's Theme. Skladba vydaná pod hlavičkou souboru Love Unlimited Orchestra obsadila první příčku v americké hitparádě. A následovaly další úspěchy jako Can't Get Enough Of Your Love (první v USA) a You're The First, The Last, My Everything (první v Anglii, druhá v USA).

Vrcholu amerického žepříčku dosáhlo též album Can't Get Enough z roku 1974. Sázka na lásku a sex Whiteovi ve skladbách jako It's Ecstasy When You Lay Down Next To Me vyšla, ale počátkem osmdesátých let jeho popularita nabrala sestupnou tendenci. Uměleckou stagnaci provázely osobní problémy - násilná smrt mladšího bratra v roce 1983 nebo rozvod o pět let později.



Ale netrvalo dlouho a v roce 1989 se neúnavný opěvovatel lásky a žen úspěšně vrátil s další peckou The Secret Garden. Poté nazpíval dueta s Lisou Stansfield (All Around The World) a Lucianem Pavarottim (You're the First, The Last, My Everything). Zásadní comeback přišel v roce 1995 s albem The Icon Is Love, na němž například v baladě Practice What You Preach dokázal, že je stále mistrem milostných písní.



White měl vedle hudby nadání i pro obchod a jako jeden z mála lidí v showbyznysu měl pod svou kontrolou nejen tvorbu, ale i peníze. Angažoval se i v hnutí na obranu lidských práv a k nejsilnějším zážitkům jeho života prý patřilo setkání s Malcolmem X. Na rozdíl od mnoha afroameričanů ale zanevřel na víru, což zdůvodňoval tím, že "nemá rád příběhy, které si nemůže ověřit".

Nositel dvou ocenění Grammy, který prodal více než 100 milionů desek, měl problémy s obezitou a kvůli chronickému vysokému krevnímu tlaku utrpěl v roce 2002 selhání ledvin. Po mrtvici v květnu 2003 musel opustit veřejný život a zanedlouho poté zemřel. Jeho poslední slova prý byla: "Nech mě být, jsem v pořádku".

V září 2004 byl White v New Yorku posmrtně uveden do Síně slávy taneční hudby.

text: Roman Jireš

Témata: Barry White, soul

zavřít