LIVE: Elton John se v Praze navždy rozloučil jako pravá legenda

Vydáno 08.05.2019 | autor: Aleš Harazim

O2 arena praskala ve švech. Jako obvykle, když u nás Elton John vystupuje. Tentokrát to ale byla výjimečná situace. Tentokrát se s námi Elton definitivně loučil. Ale ani trošku se neplakalo. Spíše se vzpomínalo na jeho senzační kariéru.

LIVE: Elton John se v Praze navždy rozloučil jako pravá legenda LIVE: Elton John se v Praze navždy rozloučil jako pravá legenda


ELTON JOHN
O2 ARENA, PRAHA
7. 5. 2019

"Jsem v Praze i v České republice úplně naposledy," řekl zpěvák v průběhu téměř tříhodinového koncertu. Bylo to docela smutné prohlášení. Navíc mu ho lze věřit. Na rozdíl od jiných umělců na "posledním" turné, které si nakonec rozmyslí, bude tohle tři roky trvající rozlučkové Farewell Yellow Brick Road Tour, jehož konec je naplánován až na prosinec 2020, nejspíš opravdu jeho koncertní finále.

FOTOREPORT: Elton John se v O2 areně rozloučil s českými fanoušky

Ale není se co divit. Hraje už dobrých padesát let. Za tu dobu dokázal všechno, co lze v hudbě dokázat. Jeho písničky si budou pamatovat a znát je i generace po nás a Elton John už nepotřebuje uznání ani peníze. Všeho má dost a věnovat se teď chce především rodině. Když ho ale člověk při tom rozlučkovém koncertu sledoval, bylo mu až líto, že je vlastně konec.


ELTON A JEHO FENOMENÁLNÍ KAPELA

Jistě, zestárnul. Však je mu také 72 let. Už neskopičí na pódiu, nedělá vylomeniny, nepokládá nohu na křídlo, na kterém hraje. To by si také mohl něco zlámat. Je méně energický. Když se pohybuje po scéně, aby pozdravil diváky na všech světových stranách, je jeho stáří docela patrné. Na hlasu se to ale podepisuje jen minimálně a s tou energií mu na pražském koncertě náležitě pomáhala kapela.

TOP 8 živých vystoupení Eltona Johna: Skvělé výkony za klavírem i spojení s legendami

Možná by si vystačil jen sám s pianem a svým hlasem, ale na turné ho doprází ještě klávesista, baskytarista, kytarista a hned tři bubeníci. Jedním z nich je legendární Raymond Cooper, který je dlouhodobým spolupracovníkem Eltona Johna, ale za svou kariéru hrál i s The Rolling Stones, Paulem McCartneym, Rogerem Watersem, Ericem Claptonem a řadou dalších. Bylo vidět, že si to tenhle jednasedmdesátiletý chlapík hodně užívá - sršel energií a nadšeně pokřikoval.


BOMBASTICKÉ LOUČENÍ

Elton John avizoval dopředu, že tohle turné je bombastičtější než všechny jeho předchozí. V praxi to znamená, že písničky, které zazpíval jako průřez svou kariérou, doplňují nová videa a vizuální efekty od animátora Alana Aldrige, jež dávají některým songům nové možnosti interpretace.

Z písní nechybělo nic, co byste očekávali. Začal klasikou Bennie and the Jets, pokračoval All the Girls Love Alice (co si budeme povídat, asi nejlepší písnička o mrtvé dospívající lesbické prostitutce nalezené v metru), zazněl samozřejmě také Rocket Man (v téměř desetiminutové psychedelické verzi) a v přídavku Your Song. Nebyla Can You Feel The Love Tonight ze Lvího krále, ale tu Elton John stejně moc rád nehraje.

Čekalo nás i pár překvapení. Například velmi intimní Indian Sunset, písnička o zoufalém boji indiánů proti americké vládě v 19. století. V té chvíli hráli pouze interpret za pianem a Ray Cooper za perkusemi. Šlo o vrchol celého večera. Písničku zařazoval Elton John pouze na intimnějších vystoupeních v Las Vegas, ale i do obrovské O2 areny se sakra hodila.

LIDÉ SKÁKALI ZE SEDAČEK

Na koncertech na sezení občas bývá sterilnější atmosféra, ale když Elton John na chvíli zmizel a zase se objevil na pódiu při Funeral For a Friend/Love Lies Bleeding, výborném rockovém songu, kterým se přiznaně inspirovali například Guns N' Roses, rozhýbal i sedící lidi v prvních řadách. Ti se pomalu, ale jistě začali tlačit dopředu - sedačky ať si dělají, co chtějí. Nebyl to jediný moment, který pořádně rozparádil publikum. Tím dalším byla Burn Down the Mission, kterou přeměnil v desetiminutovou stupňující se energii vrcholící chvilkou, kdy to vypadalo, že všem hudebníkům z té zběsilé rychlosti hraní odletí prstíky.

Jak jsme se blížili ke konci, tedy po nějakých dvou hodinách a dvaceti minutách hraní, na obrazovkách začaly běžet vizuální průřezy kariérou Eltona Johna. Viděli jsme, jak moc zasáhl do popkultury, dokonce se nebál ukázat, jak vypadal v South Parku. Ukázal nám, že už není nic, co by mohl dokázat. Už není nic, co by mohl udělat, aby byl větší legendou, než v současnosti je a navždy bude. Jistě, má charitu pomáhající lidem nakaženým AIDS, kterou také představoval, ale v hudbě už nic dokazovat nemusí.

A tak se s námi loučí. Je to už starší pán a je to poznat. Své energické koncerty z konce sedmdesátých a začátku osmdesátých let už jen tak nepřekoná, ale i tak to bylo důstojné rozloučení s kariérou jednoho velikána. Tak užívej rodinného života, Eltone!

Setlist: Bennie and the Jets, All the Girls Love Alice, I Guess That's Why They Call It the Blues, Border Song, Tiny Dancer, Philadelphia Freedom, Indian Sunset, Rocket Man, Take Me to the Pilot, Sorry Seems to Be the Hardest Word, Someone Saved My Life Tonight, Levon, Candle in the Wind, Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding, Burn Down the Mission, Daniel, Believe, Sad Songs (Say So Much), Don't Let the Sun Go Down on Me, The Bitch Is Back, I'm Still Standing, Crocodile Rock, Saturday Night's Alright for Fighting, Your Song, Goodbye Yellow Brick Road

text: Aleš Harazim, foto: Tomáš Klíma

Témata: Elton John, O2 arena, koncert, live, živě

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít