Přejít k hlavnímu obsahu
Zrní ve Foru Karlín, foto: Zuzana Veselá
Zrní ve Foru Karlín, foto: Zuzana Veselá
redakce -

Zrní vydali živé album z Fora Karlín a pracují na „havlovském projektu“

Ohlédnout za svým největším samostatným koncertem ve vyprodaném Foru Karlín se rozhodla kapela Zrní. Pro své fanoušky ve vlastním nákladu právě vydává album Zrní a Filharmonie HK živě ve Foru Karlín. Hudebníci tím splnili slib, že koncertní podobu skladeb zahraných s filharmonií přenesou na oficiální hudební nosič. Celé tohle vystoupení bylo pro Zrní do jisté míry zkouškou odvahy. Aby tak velký prostor vyprodala kapela, která stále spadá do škatulky „alternativní“, rozhodně nebyla samozřejmost. Sázka na věrné fanoušky v každém případě vyšla.

CD Zrní a Filharmonie HK živě ve Foru Karlín obsahuje všech devět s filharmoniky prezentovaných skladeb a jako bonus také dvě písničky odehrané v první části koncertního večera v základní pětičlenné sestavě. „Máme radost, že jsme tehdy sebrali odvahu a šli do toho i s tím rizikem. Jedině vyprodáním jsme se totiž mohli dostat lehce nad nulu. A vyprodat Forum Karlín je u nás pro kapelu s takovou hudbou, jakou hrajeme, ne úplně realistická vize. Nicméně ukázalo se, že máme ohromně věrný fanoušky. Samotný hraní se povedlo, byl to velkej a svýho druhu iniciační zážitek, bejt součástí takovýho kotle a sdílet společný nadšení,“ říká frontman kapela Honza Unger.


Fúze kapely Zrní s filharmonií se v budoucnu dost možná už nebude opakovat. Unikátnost karlínského vystoupení, kde Zrní kde Zrní před dvěma a půl tisíci fanoušky pokřtili své album Jiskřící pokřtili své album Jiskřící, vnímají i sami fanoušci. Kapele se u příležitosti vydání živého alba odvděčili desítkami poslaných videozáznamů, jimiž unikátní koncertní večer, který proběhl 11. října 2017, zdokumentovali. „Hodně lidí mně po koncertě říkalo, jak to s náma prožívali, že nám fandili, radovali se, že jsme to dotáhli k takovýmu koncertu. Z toho vnímám, že v našem případě nejde jen o naši hudbu, ale i o příběh, kterej za náma stojí, a kterej lidi, kteří nás delší dobu sledujou, prožívaj,“ uzavírá Unger.

Scénu karlínského koncertu připravil Milan Cais z Tata Bojs, Filharmonie Hradec Králové si se Zrní zahrála pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. O zvuk na koncertě se postarali Petr Janeček, záznam pořídil Petr Sýs, mix ve studiu Jámor měl na starosti Ondřej Ježek a mastering připravil Tomáš Karásek.

Aktuálně se Zrní soustředí na dokončení materiálu pro šesté řadové album, jehož vydání chystá v roce 2020. Dále muzikanti ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla u příležitosti 30 let svobody po pádu komunismu pracují také na projektu Havlovy děti Havlovi, jenž vyvrcholí na podzim. Zrní zahrají v několika divadlech, v rámci konference k předávání Ceny Václava Havla za lidská práva nebo během oslav 17. listopadu na pražské Národní třídě. Završením projektu bude živý přenos z dalšího koncertu na Hrádečku na Trutnovsku, který se uskuteční 18. prosince.

Tagy Zrní

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Redakce
Týmová práce.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY