gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.11.2019 Markéta Zdeňková představuje Kamaše (Tranzistor label)    PDF Tisk Email
PR
Skupina MarZ v čele se zpěvačkou Markétou Zdeňkovou představuje satirický singl a videoklip s názvem Kamaše. Je to první předzvěst chystaného alba, na které právě odstartovali crowdfoundingovou sbírku. Singl pokřtí 28. listopadu v pražském klubu Varšava.
Markéta Zdeňková
Markéta Zdeňková
foto: Kamila Szuba
Pro kapelu poněkud netypický singl Kamaše je protipólem k jinak spíše lyrickým a hudebně prokomponovanějším Markétiným písním. „Je to taková legrácka, co jsem napsala po rozhovoru s kamarádkou o vtipných nebo trapných sexuálních zážitcích. Každý asi někdy zažil situaci, která ho prostě překvapila. Pořekadlo ,Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko?´ tady neplatí. Někdy je lepší riskovat trochu rýmy. A netýká se to jen těch postelových záležitostí. Právě to mě nadchlo na námětu, který vymysleli tvůrci Van&Haus. Původně jsme chtěli točit klip na úplně jinou písničku. Kluci mě ale svým nápadem přesvědčili. Kamaše jako symbol pro v naší společnosti stále přetrvávající konformitu a zaprděnost jsou právě v dnešní době dost aktuální a už déle jsem chtěla udělat něco, co by na toto téma reagovalo. Klip naráží nejen na politickou situaci, ale i na chování jednotlivců. Každý bychom měli co nejčastěji vystupovat ze své komfortní zóny, sundat si svoje vlastní kamaše,“ vysvětluje s nadsázkou vznik písně a klipu Markéta Zdeňková.
„Námět na klip jsem psal snad v té nejhorší době letošního roku. Demonstrace, vrcholení politických kauz a rozsáhlé požáry v Amazonii a na Sibiři, to mě bezesporu ovlivnilo,“ dodává režisér a autor scénáře David Van.
Markéta Zdeňková je mladá zpěvačka, kytaristka, písničkářka a dcera známého jazzového pianisty Zdeňka Zdeňka. Hudbě se věnovala od útlého věku, ve třinácti letech začala skládat první písně s vlastními českými texty. Vystudovala jazzový zpěv na VOŠ Jaroslava Ježka. Její tvorba se pohybuje na pomezí žánrů folku a jazzu a nabízí širokou škálu témat, od sousedských starostí s řezníkem přes temné babiččino dědictví až po meditativní plavbu Ves Mírem.
Markéta Zdeňková a MarZ
Markéta Zdeňková a MarZ
foto: Tomáš Moudrý
MarZ je kapela Markéty Zdeňkové, kterou tvoří přední čeští hudebníci v čele s aranžérem a trombonistou Štěpánem Janouškem, známým také z vokální formace Skety. Po několikaletém období, kdy MarZ působil jako duo Markéty a Štěpána a natočil CD Na rozcestí (Amplión Records, 2017), vznikla pětičlenná sestava. Další tři výteční muzikanti – basista Miloš Klápště (Aneta Langerová), kytarista Dalibor Hrubeš a bubeník Vítek Patočka – svými neotřelými hudebními nápady a improvizací obohacují Markétiny písně o další rozměr.
Na jaro 2020 chystají vydání nového alba u labelu Tranzistor. Právě k němu se rozhodli udělat crowdfoundingovu kampaň na HitHit, kde si fanoušci mohou vybrat z pestré palety odměn https://www.hithit.com/cs/project/6732/kapela-marz-vydava-cd.
Videoklip pokřtí 28. listopadu 2019 v pražském klubu Varšava, kde jako host vystoupí britský kytarista a zpěvák Justin Lavash.

Sdílet na...
Kam dál?

» Ponton na Střeleckém ostrově přinese nečekaná spojení Bočka, Wolfa či litevských Alaverdi (Tranzistor label)

» teepee vyráží na zahradní turné s Thomem Artwayem a vydávají EP Mirrors (Tranzistor label)

» Tomas Bocek představuje debutový singl a klip You Are (Tranzistor label)

» emozpěv připomíná, kam vede absence lásky (Tranzistor label)

» Wolf Lost In the Poem vzdává hold světovým básnířkám (Tranzistor label)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib