Hudebníci v odloučení ve třech podobách: Streaming, statická videa a benefice

7. květen 2020

Umělci se snaží v současnosti spojit s fanoušky různými způsoby. Radiohead se rozhodli připomenout své živáky, HAIM točí videoklipy s minimalistickou choreografií, Pacino podporují nezávislé instituce.

Mnozí hudebníci by teď nejspíš absolvovali svá turné a pomalu se chystali na letní festivalovou sezónu. Když se ale nemohou setkat s fanoušky živě, někteří jim nabízí atmosféru koncertů alespoň na internetu. „Teď, když nemáte na vybranou rozhodnout se, jestli si dopřát klidnou noc doma, nebo ne, vám nabízíme první ze série živých vystoupení z Veřejné knihovny Radiohead,“ napsali v půlce dubna na svůj Instagram Radiohead.

Fanoušky zaznamenaný pražský koncert Radiohead, na který si kytarista Jonny Greenwood oblékl tričko Českého rozhlasu.

Britská kapela se tak rozhodla reagovat na celosvětově pozastavenou živou kulturu a navázat na zpřístupnění svého obsáhlého katalogu na speciálně vytvořené stránce, kde si může každý uživatel vytvořit dokonce svůj vlastní čtenářský průkaz. Díky tomu máte příležitost připomenout si dosud jediné pražské vystoupení Thoma Yorka a jeho spoluhráčů z roku 2009. Jedná se o koncert, z něhož oficiální záznam pořídili sami fanoušci pomocí svých kamer, fotoaparátů a mobilů. Unikátní sestřih (opět editovaný fanoušky) kapela pouze doplnila profesionálně zachyceným zvukem. 

Minimalistická choreografie

K zatím poslední desce A Moon Shaped Pool vydali Radiohead jako druhý singl Daydreaming. Videoklip, který natočil Paul Thomas Anderson, skvěle doplňuje jeho dosavadní tvorbu: pohyblivá kamera jakoby šmírující hlavní postavy, proměňující se úhly záběrů a minimalistický střih.

Trio HAIM tančí choreografii, kterou připravili společně s hudebníkem Francis And The Lights.

Podobným stylem navázal i na spolupráci s americkým triem HAIM. Sestry Este, Danielle a Alana začaly před rokem vydávat singly lákající na novou třetí desku. Její vydání bylo z původně zamýšleného dubnového termínu odsunuto na konec června. A s ohledem na současnou dobu odloučení dost možná skončila i spolupráce mezi kapelou a renomovaným hollywoodským režisérem, který stál za vizuálem posledních čtyř singlů. Ten nejnovější nazvaný I Know Alone svěřili HAIM Jaku Schreirovi. Na druhou stranu, video natočené na jeden záběr se statickou kamerou a minimalistickou choreografií udržující sociální distanc, k této písni sedí. I bez Paula Thomase Andersona.

Benefice za skejtovou rampu

Bez videa se zatím obejdou tuzemští Pacino. Kapela se rozhodla do této doby přispět třískladbovým EP na podporu olomouckého kolektivu SF Mini.

Čtěte také

Nejen umělci se vlivem omezeného hraní dostávají do finančních potíží. Když nebudou mít hudebníci kde hrát, nezaplatí je žádný promotér a fanoušci si těžko zajdou na koncert. Před třemi týdny tak vyšla první benefiční nahrávka labelu Stoned To Death. Kotlíkáři Dingo následně podpořili kulturní prostor Punctum, devadesátkoví sólíčkáři Hissing Fauna zase klub Underdogs' a již zaniklí hrubí neotesanci Hlinomaz poskládali svoji diskografii s cílem přispět na provoz strahovského klubu 007. Kreativitě a pomoci se meze nekladou nekladou.

Spustit audio

Související