Příběh českého hitu: Karel Černoch - Zrcadlo

Vydáno 11.06.2020 | autor: Alena Kaňová

Jedna z nejslavnějších písní Karla Černocha se jmenuje Zrcadlo. Skladba vznikla v roce 1969 a dočkala se několika cover verzí. O tu pravděpodobně nejznámější se postaral před deseti lety zesnulý Petr Muk, který skladbě vdechl popovější nádech. Jaký příběh se skrývá za originálem?

Příběh českého hitu: Karel Černoch - Zrcadlo Příběh českého hitu: Karel Černoch - Zrcadlo

"Na svůj obraz se dívám, soudím, že ránu mám, píseň o tváři zpívám a jak se tak dívám, už se nepoznám," zní text písně Zrcadlo. V Česku byste jen stěží hledali někoho, kdo skladbu nezná. Dodnes pravidelně zní z rádií a někteří umělci ji zařazují i do svých koncertních repertoárů.

Karel Černoch - Všestranně nadaný umělec a vzor ctnosti

Jejím autorem je Pavel Žák, který má na svém kontě mimo jiné hity Asi, asi od Hany Zagorové nebo Holky z naší školky Stanislava Hložka a Petra Kotvalda. S Karlem Černochem se textař seznámil přes jeho tehdejšího manažera Honzu Pičmana na takzvaných tanečních čajích. Bývala to pravidelná odpolední setkání po vzoru anglických Tea Dance, na kterých vždy soutěžily dvě kapely se svými písněmi o to, která je lepší.

Melodii Zrcadla si Černoch v té době již nějaký čas broukal, ale text scházel. A právě zmíněný Pavel Žák se ve správnou chvíli objevil na scéně. Poslechl si krátký popěvek a text k němu napsal doslova na koleni. Píseň tak byla na světě. Ale co dál?

Příběh českého hitu: Petr Kotvald a Stanislav Hložek - Holky z naší školky

"Pavlu Žákovi se naskytla možnost spolupracovat s Československým rozhlasem. Začal pro něj psát hudební pořady, které moderoval Oskar Gottlieb. Na základě svých kontaktů dokázal Pavel nakonec přesvědčit tehdejší redaktory, a tak jsme v Rozhlase dostali natáčecí frekvenci ve Studiu A. Tam jsem natočili Zrcadlo,” vzpomínal Karel Černoch ve svém knižním rozhovoru.

Popovější verze Petra Muka

V roce 2000 Karla Černocha pozval k sobě domů na skleničku zpěvák Petr Muk, který během rozhovoru vyslovil své přání skladbu přezpívat. K jeho vlastnímu překvapení Černoch okamžitě souhlasil. “Je příjemné, když si nějakou tvou píseň vybere nějakej kolega a předělá ji podle svýho. Navíc si posluchač může udělat srovnání, a to je taky zajímavé. Já jsem hlavně rád, že moje písničky žijí dál," uvedl Karel Černoch.

Díky Mukovi zažila píseň obrovský comeback. Její popovější verze se okamžitě dostala do rádií a na diskotéky. Jak Černoch vyprávěl, mladí lidé najednou přesně věděli, o jakou skladbu se jedná, a na koncertě se “mohli zbláznit". Díky Petru Mukovi tak Zrcadlo zahrál během vystoupení i třikrát za sebou.

Zrcadlo si dále píše svou historii

Pozoruhodnou verzi skladby nahrála v roce 2014 kapela Tibet. "Vždycky jsme chtěli udělat nějaký český cover ze šedesátých let, protože jsme česky zpívající kapela. Vybrat něco z repertoáru Karla Černocha mě napadlo ve chvíli, kdy jsem produkčně pomáhal s koncertem k jeho nedožitým sedmdesátinám. Právě tam jsem si uvědomil, že byl Karel Černoch nejen vynikající zpěvák, ale i skladatel," popsal baskytarista formace Jiří Štefl.

EXKLUZIVNĚ: Ashley Slater zremixoval brněnský Tibet

"Zrcadlo je vlastně zásadní bigbítová píseň. My jsme ji předělali na základě našeho pocitu z textu. V našem podání to tedy není žádná velká řachanda, ale spíš polohořké vyznání," dodal Štefl.

Pojetí písně kapely Tibet se zalíbilo také Tereze Černochové, dceři zpěváka. "Kámoši přišli s nápadem nahrát Zrcadlo a má první reakce byla, že se zbláznili. Udělat cover takové písně, je pro mě spíš umělecká sebevražda. Pak mi ale poslali nemasterovanou verzi, která je v halftimu se změněnou harmonií, a já si na tátu vzpomněla a řekla si, že by byl spíš rád a kvitoval zájem o jeho píseň ze strany mladší generace."

text: Alena Kaňová

Témata: Karel Černoch, Zrcadlo, Petr Muk, Tereza Černochová, Tibet, Hana Zagorová, Stanislav Hložek, Petr Kotvald

zavřít