Zemřel nejslavnější skladatel filmové hudby. Enniu Morriconemu bylo 91 let

Vydáno 06.07.2020 | autor: redakce

Našel ideální průnik mezi vysokou a nízkou kulturou a stal se nejvýznamnější osobností filmové hudby 20. století. Ennio Morricone se proslavil zlověstnou melodií na harmoniku v ikonickém westernu Hodný, zlý a ošklivý, svou hudbu ale propůjčil více než pěti stovkám dalších filmů. Slavný skladatel zemřel v pondělí 6. července, bylo mu 91 let.

Zemřel nejslavnější skladatel filmové hudby. Enniu Morriconemu bylo 91 let Zemřel nejslavnější skladatel filmové hudby. Enniu Morriconemu bylo 91 let

Proslavil se snímky jako Pro hrst dolarů, Tenkrát na Západě nebo Tenkrát v Americe, které natočil s režisérem Sergiem Leonem. Jeho hudba nese nezaměnitelný rukopis, Ennio Morricone ale nezůstával zavřený ve studiu. I v pokročilém věku objížděl svět a vyprodával velké sály.

Ennio Morricone slavil ve vyprodané O2 areně devadesátiny

Prahu naposledy navštívil v loni v lednu, když před vyprodanou O2 arenou oslavil své devadesátiny. Jeho filmografie čítá přes sedmdesát oceněných snímků, za svůj život složil hudbu k víc než pěti stovkám filmů.

Lásku a talent pro hudbu v sobě objevil už jako dítě, když ho otec v šesti letech zasvětil do tajů hry na trumpetu a malý Ennio začal psát své první skladby. Ve dvanácti letech nastoupil na konzervatoř Svaté Cecílie, kde se vedle studia hry na trumpetu začal intenzivně věnovat také skladbě.

Během války musel zaskakovat za svého otce a vedle klasické hudby objevil kouzlo i té lidové, případně nízké. Zatímco přes den studoval vznešené kompozice, po večerech vyhrával na trumpetu odrhovačky pro německé vojáky.  

Nesmrtelné soundtracky | Tenkrát na Západě: Velké emoce, které neomrzí

Kariéru mu pomohli nastartovat američtí filmaři, kteří v 60. letech využili levné pracovní síly Italů i špičkového zázemí filmových studií Cinecittà v Římě. Vpád vyzývavého Holywoodu do centra katolické církve způsobil rozruch, Italové si ale brzy vzali film za svůj a v šedesátých letech se svými třinácti tisíci kiny platili za nejvášnivější milovníky stříbrného plátna na světě.

Poválečná italská kinematografie byla rozpuku a brzy se na tom měl podílet také Morricone, jehož první velkou zakázkou byl snímek Pro hrst dolarů s tehdy neznámým Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Ikonický počin žánru špagetových westernů režíroval Sergio Leone, který jako velký milovník hudby nechal Morriconeho kompozice vyzníte celé a obraz kvůli nim protahoval dlouhými záběry bez dialogů.

Právě tehdy si začal Moriconne vytvářet vlastní rukopis, díky němuž se filmová hudba dostala do jedné z hlavních rolí každého snímku. Sám autor o filmové hudbě tvrdil, že by se měla chovat jako host na večírku, na který nebyl pozván.

V Praze vystoupil poprvé v roce 2011, kdy v české metropoli zahrál rovnou dvakrát. Rychle si oblíbil práci s Českým národním symfonických orchestrem, který Morriconemu později pomohl k prvnímu Oscarovi za filmovou hudbu.

TOP 10 filmových skladeb Ennia Morriconeho

Toho získal v roce 2016 za práci na snímku Osm hrozných od Quentina Tarantina, který Morricone nahrával právě s českými symfoniky. Zlatou sošku Oscara za celoživotní dílo dostal paradoxně již osm let předtím.

Přestože složil hudbu k více než pěti stovkách filmů, spolupráce s ním probíhala podle jasně daných pravidel. Pravidlům Holywoodu se totiž přizpůsobit nechtěl. Skládat nikdy nezačal dokud neuviděl finální střih filmu, jednal jen a pouze s režisérem, nikdy si nenechal ani náznakem diktovat, jak má jeho hudba znít.

Právě díky neústupnosti nejspíš dostal prvního Oscara až v závěrečné fázi své kariéry. I bez zlatých sošek byl ale Ennio Morricone nejvýznamnější osobností filmové hudby 20. století.

O jeho smrti informoval deník Corriere della Sera, podle nějž skladatel zemřel v noci na pondělí 6 července na římské klinice na následky pádu.

text: Ondřej Horák, foto: archiv
témata:  Ennio Morricone, Sergio Leone, Quentin Tarantino, filmová hudba

 

zavřít