Příběh českého hitu: Tři sestry - Život je takovej

Vydáno 12.11.2020 | autor: Alena Kaňová

Jeden z největších hitů kapely Tři sestry, Život je takovej, vznikal v létě roku 1990 ve studiu Propast v proslaveném hostinci Na Kovárně v Praze. Následně se objevil na debutu s příznačným názvem Na Kovárně, to je nářez, které lze označit na jedno z nejvýraznějších českých alb devadesátek.

Příběh českého hitu: Tři sestry - Život je takovej Příběh českého hitu: Tři sestry - Život je takovej

Lou Fanánek Hagen uvedl, že s písní Život je takovej přišel František Sahula. "Vzpomínám si, jak ji poprvé zahrál na bránickém hřišti ABC, kam jsme chodili chlastat. Poslouchali jsme ji a říkáme: ‚To je dobrý!‘ Ten večer ji zahrál asi třikrát, a pak jsme ji udělali s kapelou."

Tři Sestry se loučili s létem. Byl to mejdan od začátku do konce

Sahula byl výraznou postavou Tří sester. První setkání s ním si Hagen dobře pamatuje. "Čert tomu chtěl, že jsme podali inzerát a jednoho odpoledne vešel do sklepa rezavohnědě obarvený chlap s kytarou a huba se mu nezastavila. Poctil nás historkou, jak přišel k těm vlasům, když byl odhalen na učňáku jakýchsi děvčat, s nimiž obcoval, a jeho popis byl dán vrátným. Ve své ďábelskosti zašel k holiči, nechal si ostříhat několikaleté světlé vlasy, koupil černé brýle a takto zamaskován mohl nerušeně docházet za svým koníčkem. Pak zahrál zběsile se zkříženýma nohama a jazykem u ucha a představil se rychle: ‚Já sem Franta Sahula‘."

Píseň Život je takovej vydala formace na svém debutovém albu Na Kovárně, to je nářez. Desku nahrávala ve studiu Propast u Petra Jandy, kde měla přístup ke kvalitní technice. "Byla hotová a smíchaná za sedm dní, což by dnes už asi nebylo možné, protože nároky na kvalitu záznamu se neuvěřitelně stupňují. A také jsme začali poznávat ‚šoubyznys‘ - tedy skutečnost, že hlavním diktátem je kritérium, zda se ‚to prodá‘. Proto jenom těch sedm dní, protože Monitor určil, že chyby nevadí, a že to nikdo nepozná."

Album se v devadesátých letech minulého století stalo jakýmsi pomyslným startem nového hudebního směru a naprosté svobody, kterou do té doby nikdo neznal. I proto desku dnes můžeme označit za jednu z nejvýraznějších své doby. A spolu s ní i píseň Život je takovej, v níž se tehdejší volnost odráží.

Text: Alena Kaňová, foto: Petr Tibi, Martin Hanáček, Radim Hromádko a archiv Rock Report
Témata: Tři sestry, Lou Fanánek Hagen, František Sahula

zavřít