Právě vysíláme

Tata Bojs vydávají nové album: vedou Jedna nula

14. listopadu 2020 8:10
Tata Bojs vydávají nové album: vedou Jedna nula

Pět let čekání bude za pár dní u konce! Po prvních dvou ochutnávkách v podobě singlů Zvony a Kraftwerk In Saint Tropez přicházejí Tata Bojs s fanoušky již dlouho vyhlíženým novým albem. Řadovka s pořadovým číslem 10, která dostala název Jedna nula, vyjde již 27. listopadu.

„Na názvu jsme se shodli až v samotném závěru dokončování desky. Měli jsme hodně variant, ale nakonec nám Jedna nula připadala nejpříznačnější, a to hned z několika důvodů. Propojuje se tam více rovin výkladu. Samozřejmě to reflektuje fakt, že se jedná o naše desáté řadové album, ale jako ještě důležitější se nám jeví symbolika kontrastu, která je na albu latentně přítomná v textech i hudbě. Číslice nula a jedna jdou sice v číselné řadě hned po sobě, ale v podstatě nula tu představuje ‚nic‘ a jedna ‚něco‘, což je skrytý odkaz na některé úryvky textů, například v písních Velký třesk, Vlastní brácha nebo Minoritní, vysvětluje Milan Cais tradičně do detailu promyšlený koncept.

 

„Můj nejoblíbenější nepoužitý název byl Brnky, brnky prasata, zvláštní pozdrav, kterým nějaký – bohužel nepodepsaný – fanoušek zakončil svůj hatemail, který nám laskavě zaslal. Mělo to v sobě více poezie, než si myslel! Ale netuším, jaký bychom k takovému názvu dělali obal,“ přemítá Mardoša. Naopak název Jedna nula se promítl do obalu krásně, když pro něj Milan Cais za použití moderních digitálních technologií a pomocí scanneru převedl členy skupiny na „jedničky a nuly“.

 

Spoustu prostoru má na Jedna nula krom témat naznačených výše i typická tatáčovská lehkost, vtip, ironie a zvuková barevnost s jejich charakteristickým rukopisem. Jedním z takových kousků je třeba hitová, z dřívějších koncertů již fanouškům známá Minoritní, náladou velmi veselá píseň s mrazivě ironickým textem, který skladbě dodává určité napětí, jež má kapela dlouhodobě ráda.

Do podobné kategorie jako Minoritní lze zařadit i v úvodu zmíněnou singlovku Kraftwerk In Saint Tropez, taneční pecku 220 Travoltů či „mardošovskou“ textovou slovní hříčku Spolek holek. Na desce nechybí ani pilotní singl Zvony, jenž v létě zněl velmi často i z rozhlasového éteru. Samostatnou kapitolou je pak skladba Tajemství, ve které se jako velmi speciální host objevuje Emma Smetana.

Album, které opět vzniklo v producentském tandemu Milan Cais a Dušan Neuwerth, svou zvukovou i obsahovou vybroušeností potvrzuje, že Tata Bojs formu rozhodně neztrácejí, právě naopak!

Doufejme, že z kraje příštího roku si budeme nové skladby moci užít s kapelou také na živo v rámci plánovaného turné o – jak jinak než – deseti zastávkách a to včetně výpravné show a křtu v pražském O2 Universu, který je plánován na 31. března 2021.

Zdroj: Supraphon

Články, které by tě mohly zajímat