Nick Cave se postavil za The Pogues. BBC se nelíbí vulgarismy ikonického vánočního hitu a změnilo text Fairytale Of New York

Vydáno 02.12.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Píseň Fairytale of New York se dočkala nejen ocenění za nejlepší vánoční píseň všech dob, ale také četné kritiky. Skladba, která se objevila například ve filmu P.S. Miluji tě, totiž obsahuje hned několik vulgarismů. Stanice BBC se tak rozhodla tyto části textu změnit, což se nelíbí Nicku Cavevovi.

Nick Cave se postavil za The Pogues. BBC se nelíbí vulgarismy ikonického vánočního hitu a změnilo text Fairytale Of New York Nick Cave se postavil za The Pogues. BBC se nelíbí vulgarismy ikonického vánočního hitu a změnilo text Fairytale Of New York

Ve Fairytale of New York vzpomíná irský přistěhovalec na záchytce na minulé Vánoce, během kterých se dal dohromady se svou bývalou přítelkyní. Jedna ze slok popisuje partnerskou hádku a obsahuje spoustu vulgarismů, které byly původně pro potřeby rozhlasového vysílání BBC vystříhány. Stanice se ale nyní rozhodla přistoupit k písni jinak, a sprostá slova jednoduše nahradila jinými.

Těžko uvěřitelná krása v době mizérie. Nick Cave vydal novou píseň a láká na připravované album

A zatímco interpreti písně The Pogues a Kirsty MacColl s tím problém nemají, australský zpěvák Nick Cave je proti jakýmkoliv změnám v textu. „Myšlenka, že lze v písni slovo nebo celý řádek jednoduše vyměnit za jiný a nijak to skladbu neovlivní, je mylná. Mohou se k tomu uchýlit jen ti, kteří nevědí nic o křehkém procesu psaní písně,“ uvedl.

Za problematické považuje zpěvák zejména přezpívání slov „jsi teplouš“ na „jsi nezvladatelný“, což by dle jeho slov mohlo mít vliv především na mládež. Podle Cava mělo rádio raději píseň zakázat, aby si zachovala svého ducha a důstojnost.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace, archiv iReport
Témata: Nick Cave, The Pogues, Fairytale of New York

zavřít