Příběh českého hitu: Wanastowi Vjecy - Sbírka zvadlejch růží

Vydáno 18.02.2021 | autor: Alena Kaňová

Robert Kodym složil za svou kariéru spoustu hitů, ale za jeden z těch úplně největších můžeme bezesporu označit skladbu Sbírka zvadlejch růží, kterou na začátku devadesátých let nahrál se svou kapelou Wanastowi Vjecy.

Příběh českého hitu: Wanastowi Vjecy - Sbírka zvadlejch růží Příběh českého hitu: Wanastowi Vjecy - Sbírka zvadlejch růží

A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá… Lidé zapomněli na tuto pravdu, ale ty na ni nesmíš zapomenout. Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jsi zodpovědný za svou růži," napsal Antoine de Saint-Exupery. Jeho příběh o růži je ale už známý, pojďme se tedy podívat na ten o "zvadlejch růžích."

Wanastowi Vjecy interview: Každá písnička, která je aspoň trochu dobrá, se vyznačuje tím, že je nadčasová

Píseň Sbírka zvadlejch růží kapely Wanastowi Vjecy vyšla v roce 1992 na albu Lži, sex & prachy, které má mimo jiné skvěle propracovaný obal se svým logem, dvěma postavami a stylovým rámečkem. Brzy se nosná píseň desky dostala na první příčky všech rádií. Ve výběru 100 nejlepších českých písní webu iDnes.cz obsadila druhé místo. Lepší stadiónovku v análech české pop music nenajdete. Sbírka zvadlejch růží je napěchovaná hned několika nosnými motivy, které by fungovaly i zvlášť. Místo čtyř dobrých hitů ale vznikl jeden megahit," napsal portál.

Kam ale sahá historie megahitu?  "Vznik zřejmě ovlivnila moje sestra Monika, když mi po poslechu naší první desky radila, abych příště napsal i nějakou melodickou a poetickou baladu," zavzpomínal Robert Kodym v rozhovoru pro časopis Filter.

Možná úspěch Sbírky zvadlejch růží spočívá i v tom, že obsahuje silnou kytarovou linku, spoustu metafor a často nerozpoznatelných slovních hříček.  "Už svítá, noc končí, moc kouzel neodloučíš. Jsi bílá, sny kroužíš, snad k ránu nezabloudíš. Mělas' plamen v očích, co utajený touhy zná. Zaklínám ten zločin, netvař se tak, že jsi zlá."

Vladimír "Lála" Pašinský byl muzikant s osobitým způsobem hry i skládání. Poté co zemřel, jeho riff použili Wanastowi Vjecy

Zajímavý je ovšem i videoklip. Kromě členů kapely se v něm objevuje i starší pán. V jednom z facebookových příspěvků kapela odhalila jeho totožnost. Jiří Patočka se narodil 2. června 1919 v Praze. Zamiloval si filmové umění a, ne však jako herec, začínal od konce 30. let ve Filmových továrnách AB na Barrandově na různých postech ve výrobních štábech. Přes pomocné funkce se po roce 1945 ve znárodněné kinematografii vypracoval až na post zástupce vedoucího produkce a dalších výrobních funkcích v letech 1946 – 1950. Patočka spolupracoval i s rozhlasem a jako herec v pozdějším věku s českými televizními inscenacemi i seriály," zveřejnila formace.

"Jako pamětník vystupoval do vysokého věku v televizních dokumentech. Jiří Patočka zemřel již poněkud zapomenut 12. srpna 2003 v Praze ve věku vysokých čtyřiaosmdesáti let. Zemřel patnáct let po své poslední (a zároveň druhé) a dlouhých čtyřicet tři let po své úplně první filmové úloze z české kinematografie.“

Tento příspěvek kapely tak dokazuje, že zašifrovaný není jen text hitu Sbírka zvadlejch růží. A tak, jak růže provází Malého prince, bude český hudební svět provázet "...v růžích usínáš, jsem noční duch. Vlasy od vína, kouzlo umírá ve sbírce zvadlejch růží..."

Text: Alena Kaňová, foto: Veronika Matějková, Lucie Nohlová, David Kapoun, archiv iREPORT
Témata: Wanastowi Vjecy, Sbírka zvadlejch růží, Robert Kodym

zavřít