Pink Floyd se už na pódia nevrátí. "Skončili jsme," vyvrátil spekulace David Gilmour

Vydáno 14.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Fanoušci Pink Floyd v posledních měsících živili své naděje na to, že by se Pink Floyd mohli vrátit zpět na pódia. David Gilmour však spekulace kolující kolem formace v rozhovoru pro Guitar Player vyvrátil.

Pink Floyd se už na pódia nevrátí. Pink Floyd se už na pódia nevrátí. "Skončili jsme," vyvrátil spekulace David Gilmour

Autor hitu Wish You Were Here v rozhovoru uvedl, že s kapelou a s hraním na pódiu už skončil. Užívá si teď toho, že může svobodně tvořit. „Všechno má svůj čas a ten náš už nadešel. Roger (Waters, pozn. red.) si může dělat cokoliv bude chtít, když si to bude užívat,“ uvedl Gilmour pro Guitar Player. „Určitě se do kapely nechci vrátit. Skončili jsme, nechci už hrát na stadionech,“ dodal.

Odvrácená strana Měsíce i lidské duše. Příběh kultovního alba The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd

Spekulacím o návratu legendárních Pink Floyd minulý rok nahrálo prohlášení Waterse, který si v létě svolal všechny žijící členy kapely do hotelu na letišti v Londýně. Údajně měl chtít, aby se formace dala znovu dohromady. Krátce na to pak nepřímo nařkl Gilmoura z toho, že to kvůli němu se skupina na pódia už nevrátí.

„David si myslí, že ji vlastní. Myslí si to proto, že jsem skupinu v roce 1985 opustil. Myslí si, že vlastní Pink Floyd, že on je Pink Floyd. No, měl bych raději držet svou pusu zavřenou,“ uvedl tehdy.

Mezi Gilmourem a Watersem to začalo skřípat na konci 70. let. Zatímco dříve se na albech kapely podíleli všichni její členové, při nahrávání The Wall se Waters neohlížel na ostatní, prosazoval své nápady a texty jiných lidí označoval za nepoužitelné. Když pak Pink Floyd vyrazili na turné, bydlel v jiných hotelích a se zbytkem formace téměř nekomunikoval. V roce 1985 pak Waters kapelu definitivně opustil.

 

Ačkoliv se zdálo, že Pink Floyd bez něj nebudou schopni pokračovat dál, nebylo tomu tak. Roli frontmana po něm přebral právě Gilmour a kapela dál hrála. Watersovi se však nelíbilo, že stále užívá název Pink Floyd, které on založil, a podal na zbytek skupiny žalobu. S ní však neuspěl.

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Pink Floyd, David Gilmour, Roger Waters

zavřít