LIVE: Petr Fiala oslavil koncertem Mňágy a Žďorp narozeniny, dárky mu přinesli Čechomor, Tomáš Hanák i Petr Váša

Vydáno 20.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Mňága a Žďorp navázali na loňský rok, kdy během jednadvaceti online koncertů odehráli celkem 193 písní, a v sobotu se opět virtuálně spojili se svými fanoušky. První koncert ze streamovaného turné odehrála kapela z Valašského Meziříčí, v dalších týdnech se podívá také do Karlových Varů či Hradce na Svitavou. Vystoupení bylo speciální nejen množstvím hostů, kdy se s Mňágou a Žďorp postavili na pódium například Čechomor, ale také tím, že Petr Fiala právě 20. března slaví narozeniny.

LIVE: Petr Fiala oslavil koncertem Mňágy a Žďorp narozeniny, dárky mu přinesli Čechomor, Tomáš Hanák i Petr Váša LIVE: Petr Fiala oslavil koncertem Mňágy a Žďorp narozeniny, dárky mu přinesli Čechomor, Tomáš Hanák i Petr Váša


Mňága a Žďorp
Valašské Meziříčí
20. 3. 2021

Aby Mňága a Žďorp nalákali na koncert fanoušky, rozhodli se jeho první čtvrthodinu pustit zdarma. A rozhodně posluchače dobře navnadili, aby si vstupenku na pokračování streamu, který trval tři hodiny, koupili. Diváci se dočkali nepřeberného množství hitů, hostů, dobré nálady i vřelého, místy rýpavého, humoru.

Mňága a Žďorp zahájila jarní turné a bylo to Spešl. Petr Fiala oslavil narozeniny, blahopřáli Tomáš Hanák, Petr Váša i Čechomor

Kapele patří všechna čest za to, jak na své fanoušky myslí. Jako snad jediná v tuzemsku jim streamovala celý loňský podzim a obdobně tomu bude také v budoucích týdnech. Hudba spojuje lid a národ, a když jde ruku v ruce se zážitkem, tak o to více. Mňága a Žďorp umí dodat člověku vnitřní klid a jistotu, zároveň však při každém poslechu dobijí člověka optimismem a drivem.

Večer, během kterého  Petr Fiala oslavil 57. narozeniny, trefně s kapelou pojmenoval Dáreček. Název ve skutečnosti odkazuje na devět let starý projekt, repektive bestofku, jejíž hity skupina nazpívala s plejádou známých a uznávaných tváří z jiných celků.

Na úvod nemohl chybět notoricky známý Hodinový hotel, při kterém Fiala představil hosty, na které se diváci mohli během koncertního večera těšit. Kapelu například doprovázela zpěvačka Jitka Andrášková, která zavzpomínala na všechny formace, se kterými ve své kariéře spolupracovala. Mnohé například překvapila tím, že hostovala v písni Ženy od Kryštof. A vrátila se dokonce až do roku 1995, kdy se poprvé s Mňágou a Žďorp seznámila. Producent desky Ryzí zlato Ivan Král tehdy vyhodil čtyři sboristy, které nahradil právě Andráškovou.

Příběh českého hitu: Mňága a Žďorp - Hodinový hotel

Koncertu v Liďáku se nemohl zúčastnit slibovaný Roman Holý, který s Monkey Business zaskakoval na Spring Festivalu v Praze. Petr Fiala mu tak věnoval písničku Je to nejistý pocházející z Eskalace dobra od J.A.R., kde Holý taky účinkuje, a slíbil, že bude hostem některého dalšího koncertu.

Ostatní avizovaní hosté dorazili a foukli svěží vítr do plachet mňágovské klasice. Charismatický sklepák Tomáš Hanák měl rýpavější náladu a nezapomněl tak trefně okomentovat svou čtyřhodinovou jízdu do Valašského Meziříčí, během které se nevyhnul dopravním kontrolám kvůli přejíždění z okresu do okresu. A terčem se stala také proticovidová vakcína Sputnik. Fiala jeho vystoupení sledoval z připravené sedačky a baskytarista Neky zase Hanáka nešetřil a bombardoval ho palbou otázek. Herec si mimo jiné zapěl erbovní hit Strom kýve pahýly z filmu Pražská 5, protestsong Žaluji a vystřihl si sólo Stesk z Tesca.

Do slušné rozjetého vlaku nastoupil i brněnský démon Petr Váša z Jasné páky. Na tohoto živla jsou už fanoušky Mňágy a Žďorp zvyklí, zúčastnil se totiž už několika předchozích koncertů. Před samotným vystoupením si zalistoval poznámkami z dob, kdy jeli s Mňágou turné, a jejich bytí okomentoval tehdy slovy „žije mňang“.

Nejdelší dobu po boku kapely strávilo duo František Černý a Karel Holas z Čechomor, kteří si vyžádali opomíjenou písničku Podzim z druhé sólovky Fialy. Hned v úvodu dostala skladba Písničce pro Tebe líbivý folkový zvuk, který je pro Čechomor tak typický. Po Hotelu Savoy přišlo překvapení, které nachystali frontmanovi členové valmezské kapelní posádky. Fialovi předali hned několik dárků, z nichž nejvtipnější byl ten od Nekyho. Herec nejprve daroval tričko, které mělo rozostřený potisk s motivem Big Lebowski, přičemž všichni tvrdili, že na něm nevidí žádnou vadu. Poté Fialu už obdaroval tím správným.

Setlist: Hodinový hotel (feat všichni hosté), Miluju, Třetí tajemství, Salám banán, Něgdy, Je to nejistý, I cesta může být cíl, Odpolední, Měsíc, Strom kýve pahýly (feat. Tomáš Hanák), Žaluji (feat. Tomáš Hanák), Stesk z Tesca (Tomáš Hanák), Going Blind, Nagasaki Hirošima, Rajčata a růže, Dutý ale free (feat, Petr Váša), Výhledově (feat Petr Váša), Návrat plavce Jindřicha (Petr Váša), Obraz pro výstavu koček, Rodné lány, Podzim (feat. Čechomor), Hotel Savoy (feat Čechomor), Písnička pro Tebe (feat. Čechomor), Spaste svoje duše, Nejlíp jim bylo, Made in Valmez (feat všichni hosté), Ne, teď ne!, Klec v kleci, Chtít chytit vítr

Text: Hana Bukáčková, foto: Lukáš Knoll
Témata: Mňága a Žďorp, Petr Fiala, Čechomor, Dáreček, Petr Váša, Jitka Andrášková, Tomáš Hanák

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít