ANKETA | Fenomén grunge: Jak na Nirvanu, Pearl Jam či Alice In Chains vzpomínají čeští rockeři?

Vydáno 09.04.2021 | autor: Jarda Hudec

Žánr grunge byl v 90. letech naprostým fenoménem. Mezi jeho hlavní představitele se řadili například Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden či Pearl Jam. Jak na tzv. Seattle sound vzpomínají čeští hudebníci a je pro ně tahle hudba ještě aktuální? Které kapely je tehdy zaujaly a poslouchají je dodnes? A jaký je jejich největší koncertní nebo jiný zážitek spojeným s grunge? Ve třetím díle zavzpomínali Daniel Kurz, Tomáš Mouřenec a Petr Poly Pálenský.

ANKETA | Fenomén grunge: Jak na Nirvanu, Pearl Jam či Alice In Chains vzpomínají čeští rockeři? ANKETA | Fenomén grunge: Jak na Nirvanu, Pearl Jam či Alice In Chains vzpomínají čeští rockeři?


Daniel Kurz (Kurtizány z 25. Avenue)

Ne, že bych na grunge často vzpomínal, ale samozřejmě mě ta doba neminula. Nirvana mě s Nevermind smetla slušně, měl jsem moc rád desku VS. od Pearl Jam, ale jinak netrpím nijakým zvláštním sentimentem k tomuhle stylu. Já jel spíš Panteru a Nine Inch Nails, kteří mě bavěj dodnes.

ANKETA | Fenomén grunge: české rockery nejvíce ovlivnili Nirvana, Pearl Jam i Alice In Chains

Které album mě nejvíc zaujalo? Popravdě moc nevím. Ty kapely samozřejmě znám, tou vlnou jsem si taky prošel, ale nezanechalo to na mě doživotní následky. Třeba Alice in Chains mě chytli až mnohem pozdějc, k těm jsem musel asi dospět, ale taky si je nepouštím každej den. Ale určitě už zmiňovaný Nevermind od Nirvany, Ten od Pearl Jam, Dirt od Alice in Chains, Superunknown od Soundgarden jsou braný jako pilíře grunge….

Je to smutný, ale asi jsem žádnou tu slavnou grunge kapelu naživo neviděl. Hráli jsme s Atari na Sonisphere v Milovicích, ale zrovna v čase našeho setu hráli i Alice in Chains, takže nic. Pamatuju si ještě, že těsně před tím, než zemřel Cobain, měla Nirvana hrát v Praze. Mně bylo v tý době 15 let a myslím, že jsem s rodičema řešil, jestli bych mohl jít. Už nevím, jak se doma vyjednávání vyvíjelo, ale Kurt to vyřešil za nás.

Tomáš Mouřenec (Ill Fish, X Cover)

Éra grunge je dodnes inspirativní a aktuální, ty věci jsou tak nadčasový, syrový a pravdivý, že i po několika dekádách neztrácejí nic na osobitosti, zvuku a modernosti. To u všech žánrů neplatí, takže je to vlastně v hudbě velmi výjimečná éra. Je neuvěřitelné, kolik mladých kapel tento vliv nese stále dál včetně nás.

FENOMÉN GRUNGE | Počátky Seattle soundu aneb Ti zapomenutí

Milníky tohohle směru byly vyřknuty již milionkrát. Pro mě osobně (bez ohledu na pořadí) jsou to party Alice in Chains, Soundgarden, Nirvana, Stone Temple Pilots, Pearl Jam, ale vlastně i kapely, které se v té době převtělily do této vlny a ačkoliv stylově i hudebně začaly a pokračovaly úplně jinde, vytvořily skvělá alba v tomhle žánru. Například Metallica, Motley Crue, Kiss a další v době mezi léty 1994 – 1997. A další pokračovali po různých migracích z těchto sestav v tomto stylu dál, například Union, Foo Fighters a jiní.

Největší grunge zážitek nemám spojený ne přímo s kapelou, ale s výrazným umělcem a zástupcem této doby. V roce 2009 jsem byl na koncertu Chrise Cornella v pražském Roxy. Vzpomínám si, jak spousta mých kamarádů muzikantů říkala, že na koncert rozhodně na koncert nejde. Ale ti, co tam byli, mi určitě dají za pravdu, že to byl neuvěřitelný žážitek. Stáli jsme se vyprodaným klubu, pár metrů od pódia a Chris byl ve skvělé formě. Za zády měl úžasnou kapelu, se kterou zahrál hity ze všech svých kapel, z obávané sólovky tam tenkrát zazněly maximálně dva songy. Tak jsem pak mohl všem vyprávět, jak ostrouhali. Byl to životní zážitek.

Petr Poly Pálenský (Insania)

Grunge pro mě byla hlavně Nirvana a v té jsem zase tolik nejel. Seattle sound, to pro mě byl především crossover, a ten mě osvítil v době, kdy mě klasickej metal už nudil, nedokázal jsem si v něm najít nic nového. Crossoverové kapely, přestože většinou vyšly z metalu, přinesly silný melodie, všechny měly fantastický a charismatický zpěváky a především se nebály míchat hudební styly – v tom je to celé dodnes aktuální, aspoň tedy pro mě.

Pro mě jsou top Faith No More, přestože geograficky do Seattle scény nepatří. Jinak ale byla velmi silná celá ta vlna kapel odtud: za mě hlavně Alice in Chains a Pearl Jam. Soukromě jsem k nim řadil ještě Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine a další. Tenkrát vznikala jedna skvělá nahrávka za druhou.

INSANIA na přelomu tisíciletí byla v Seattlu tři týdny, odehráli jsme tam 6 koncertů a měli jsme možnost poznat místní klubovou scénu, ty lidi i kapely (kromě těch největších). To je na delší vyprávění. Hráli jsme v klubech, kde všechny tyhle ikony začínaly, nahrávali ve studiu se zvukařem Alice in Chains. Bylo to nesmírně intenzivní a dodnes to v nás rezonuje.

Zpracoval: Jarda Hudec, foto: archiv iREPORT
Témata: grunge, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Kurt Cobain, Kurtizány z 25. Avenue, Ill Fish, X Cover, Insania

zavřít