Hlavní obsah

Zemřel zpěvák John Lawton z Uriah Heep

Ve věku 74 let zemřel bývalý zpěvák skupin Lucifer’s Friend a Uriah Heep John Lawton. Stávající členové skupiny Uriah Heep to v úterý oznámili na Facebooku. Zpěvák zemřel již 29. června. Podle kapely se tak stalo náhle a nečekaně.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie Johna Lawtona z akce Sweden Rock Festival v roce 2017.

Článek

„S hlubokým zármutkem oznamujeme devastující a tragickou zprávu, že náhle a zcela nečekaně 29. června 2021 odešel John Lawton,“ uvedli členové Uriah Heep.

Podle nich muzikant netrpěl žádnou nemocí, a proto je událost o to více nepochopitelná. „Odešel tiše se svojí ženou po boku,“ dodala kapela. Obřad se bude konat v úzkém kruhu rodiny a blízkých.

Lawton se narodil 11. června 1946 v anglickém Halifaxu. Společně s německými muzikanty Dieterem Hornsem, Peterem Hechtem, Joachimem Rietenbachem a Peterem Hessleinem v roce 1970 v Hamburku založili skupinu Lucifer’s Friend.

Lucifer’s Friend na svých prvních deskách kombinovali hard rock s progresivním rockem a kraut rockem. Lawton se skupinou zpíval v letech 1970 až 1976, krátce se do ní vrátil ještě v období mezi roky 1981 až 1982.

Zemřel Ken Hensley z Uriah Heep

Kultura

Naposledy se do kapely vrátil v roce 2014 a jejím členem zůstal až do nečekaného úmrtí. Nahrál s nimi například debutovou eponymní desku nebo album Banquet.

Do Uriah Heep přišel po vyhazovu původního zpěváka Davida Byrona v roce 1976 a setrval tam do roku 1979. Jeho vokály lze slyšet na studiových albech Firefly (1977), Innocent Victim (1977) a Fallen Angel (1978).

Zemřel bubeník kapely Uriah Heep Lee Kerslake

Kultura

Autorsky se podílel například na skladbách Woman of the Night, Put Your Lovin’ on Me, I’m Alive nebo Free 'n' Easy.

V listopadu loňského roku zemřel také bývalý klávesák a autor největších hitů Uriah Heep Ken Hensley. Už v září odešel někdejší bubeník kapely Lee Kerslake. Hensley i Kerslake figurovali v sestavě, která nahrála všechna tři studiová alba s Lawtonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám