TOP 5 zásadních písní Amy Winehouse. Zpěvačky, která uhranula svět svým jedinečným hlasem

Vydáno 23.07.2021 | autor: Barbora Kubalová

Amy Winehouse patřila mezi největší hudební talenty nového milénia. Svým hlasem uhranula celý svět a přičítala se jí velká kariéra. Zpěvačka však předčasně zemřela 23. července 2011 v důsledku otravy alkoholem a zařadila se tak do nechvalně proslulého “Klubu 27”. Připomeňme si její nejvýznamnější singly.

TOP 5 zásadních písní Amy Winehouse. Zpěvačky, která uhranula svět svým jedinečným hlasem TOP 5 zásadních písní Amy Winehouse. Zpěvačky, která uhranula svět svým jedinečným hlasem

Stronger Than Me

Pilotní singl z debutového alba, které bylo ještě silně ovlivněno láskou Winehouse k hip-hopu (koneckonců kdysi založila hip-hopové duo po vzoru Salt N Pepa s názvem Sweet N Sour). Za tuto skladbu byla oceněna mimo jiné i Cenou Ivora Novella. V textu Amy zpívá o vztahu s o sedm let starším mužem, který se ale jako muž vůbec nechová.

Rodina Amy Winehouse chystá dokument k výročí deseti let od její smrti

Rehab

Singl Rehab vynesl Winehouse Brit Award i Grammy. Text písně ("snažili se mě dostat do léčebny a já na to ne, ne, ne") je vlastně příběhem z Amyina vlastního života. Jednou vyprávěla Marku Ronsonovi o tom, jak se ji její otec snažil přesvědčit, aby se šla se svou závislostí léčit, což v životě i v písni razantně odmítla. Mark Ronson vzpomíná: “Měl jsem se jí tehdy (když mi o tom vyprávěla) zeptat, jak se cítí. Místo toho jsem myslel jen na to, že to musíme jít rychle nahrát do studia.”

Back To Black

Rozchod s přítelem Blakem Fielder-Civilem inspiroval do jisté míry všechny skladby z alba Back To Black. Zatímco Fiedler-Civil stál za Amyiným pádem do tvrdých drog, nový producent Mark Ronson byl částečně zodpovědný za její obrovský úspěch. Skladba Back To Black byla první z mnoha, na kterých spolupracovali. Inspiraci k napsání titulní skladby z desky popsala v roce 2006 Winehouse následovně: “Back To Black je o období, kdy ukončíte vztah a vrátíte se k tomu, co je pro vás pohodlné. Můj ex se vrátil ke své přítelkyni a já k chlastu a temnotě.” V roce 2007 se s Fielderem-Civilem dala zpěvačka znovu dohromady a dokonce se za něj vdala, vztah však nevydržel dlouho.

Rok 2015 v hudbě ovládla nejen Adele, ale posmrtně i Amy Winehouse nebo Kurt Cobain

Valerie

V případě Amy Winehouse nemůžeme vynechat ani její úspěšné coververze, kterých nahrála nespočet. Největší úspěch sklidil singl Valerie, který nahrála na album Version svého producenta a dobrého přítele Marka Ronsona. Dodnes ho mají posluchači spjatý především s ní a někteří možná ani netuší, že původně patřil britské indie rockové kapele The Zutons. “Nahrávali jsme ho asi hodinu v pomalé aranži,” vzpomíná Ronson. “Všichni už se balili, když jsem se na poslední chvíli zeptal, jestli to můžeme udělat trochu rychlejší. Po dvou pokusech jsme měli hotovo.

Body and Soul

Poslední píseň, kterou Amy stihla nahrát před svou smrtí se svým velkým oblíbencem a vzorem Tonym Bennettem. Jedná se o coververzi hitu ze 30. let, kterou společně nazpívali v červnu 2011, jejího vydání na desce se už ale Amy nedočkala, zemřela 23. července 2011. Singl vyšel 14. září téhož roku, tedy v den jejích nedožitých 28. narozenin. Výtěžek putoval na konto Amy Winehouse Foundation, která se snaží varovat mladé lidi před užíváním drog a pomáhat se dostat ze závislosti těm, kteří už do ní spadli.

RECENZE: Amy Winehouse: Příběh staré duše v mladém těle

Text: Barbora Pěchová, foto: archiv iREPORT
Témata: Amy Winehouse, zásadní písně, smrt, Mark Ronson

zavřít