TOP 8 videoklipů týdne: Lenny spolupracovala s Mikem Shinodou, Wohnout mají kocovinu a Sebastian slyší v hlavě cizí hlasy

Vydáno 07.12.2021 | autor: redakce

Přehled videoklipů vydaných v posledním týdnů otevíráme písní Lithium zpěvačky Lenny, která na ní spolupracovala s uznávaným hudebníkem a producentem Mikem Shinodou z Linkin Park. Ze stáje Universal Music se hlásí také Sebastian, který tentokrát vsadil na song LALALA, jenž se vymyká jeho předchozí tvorbě. Videoklip natočený podle skutečné události vydala Anna Julie Slováčková, která song Slunečnice nazpívala spolu s Martou Jandovou. MYDY zpívají o vztazích, v nichž je člověk manipulován druhým, klip pak opět staví na vizuální stránce kapely. Zrní přichází s lockdownovým videem 16:07 a Wohnout při natáčení vizuálu ke Kocovině potřebovali tisíc lahví piva. Novinky představili také Vladimír Mišík a Skywalker.

TOP 8 videoklipů týdne: Lenny spolupracovala s Mikem Shinodou, Wohnout mají kocovinu a Sebastian slyší v hlavě cizí hlasy Foto: Radek Kudláček


Lenny zprodukoval singl Mike Shinoda

Historie spolupráce Lenny a Mikea Shinody se táhne až do roku 2019, kdy člen Linkin Park přijel se svým sólovým projektem do České republiky a zpěvačka mu předskakovala. Slovo dalo slovo a dcera Lenky Filipové se letos dočkala - Shinoda jí zprodukoval živě přes streamovací platformu Twitch skladbu Lithium. Původně pomalou, romantickou baladu oblékl do zcela nového kabátu, na který si Lenny musela nejdříve zvykat. „Doufala jsem, že se mi písnička začne líbit ne proto, že ji zprodukoval Mike, ale proto, jaká je. A to se stalo," uvedla v rozhovoru pro iREPORT.

ROZHOVOR | Lenny: Mike Shinoda pojal Lithium strašně zajímavě. Trvalo mi, než jsem si na nový zvuk zvykla

Videoklip natáčela ve spolupráci s Ondřejem Kudynem na ostrově Gran Canaria. „Hory s pouští jak v Nevadě, duny jako v Dubaji... Nejde o klasický tropický klip jako z Ibizy. Hodně jsme točili během východů či západů slunce, kdy vidíte modré, ohnivé nebo úplně rudé světlo. Myslím, že vizuál se povedl," hodnotí Lenny.

Sebastian o ztrátě důvěry v sebe samého

Sebastian vydává po zvukové stránce píseň odlišnou od těch, na které byli doposud jeho fanoušci zvyklí. Song pojmenovaný podle v něm znějícím popěvku LALALA vznikl v době, kdy si muzikant nebyl jistý svými dovednostmi. „Písnička je o lidech, kteří ti radí a našeptávají ti, jak by ses měl chovat. Ti lidi jsou v písni popsaní jako hlasy, a čím víc ti našeptávají, tím víc začínáš ztrácet důvěru v sebe samého a v to, co vlastně děláš. Pochybuješ o svých krocích, nakonec si ale stejně uvědomíš, že si sám strůjce svého osudu, a že si z toho vlastně nemusíš nic dělat,“ vzkazuje zpěvák.

Příběh českého hitu: Sebastian - Toulavá

Videoklip natáčel pod taktovkou Tomáše "Falcona" Vorla v historické budově na Malostranském náměstí. Vznikl na motivy filmu Donnie Darko a kapelu Sebastiana v něm můžeme vidět tajemných králičích maskách. „Masky symbolizují to, že našeptávat ti může vlastně kdokoliv,“ vysvětluje zpěvák.

Vladimír Mišík představuje zhudebněnou báseň Dech Františka Hrubína

Vladimír Mišík vydává třetí singl ze své aktuální desky Noční obraz. Jmenuje se Dech a jde o zhudebněnou báseň Františka Hrubína. „Nikdy jsem ho nezpíval a tahle báseň se mě vyloženě dotkla. Je tam vlastně velmi poeticky a přitom nepateticky naznačeno, co mám za sebou," říká zpěvák.

Příběh českého hitu: Vladimír Mišík - Slunečný hrob

Videoklip je dílem režisérky Maji Hamplové, která Mišíkovi dříve natáčela například vizuál ke skladbě Jednou.  Do hlavních rolí intimního příběhu o koncích a nových začátcích obsadila autorka Ivana Fraňka a mladou českou herečku Martu Dancingerovou. Kameramanem byl pak držitel Českého lva Martin douba. „Natáčeli jsme v Kersku a ten den sněžilo. Byla první adventní neděle, já jsem režírovala klip o lásce, k písni Vladimíra Mišíka na báseň Františka Hrubína. Úplná vděčnost. Říkala jsem si, že by před letošními Vánoci bylo hezké vyjít s něčím laskavým, co bude lidi spíš spojovat než rozdělovat a tak vznikl klip o lásce, o koncích a nových začátcích. A hlavně, za použití úryvku z textu: Žít a žít – a nestát!" uvedla Hamplová.

Anna Julie Slováčková a Marta Jandová nazpívaly duet

Anna Julie Slováčková přizvala do písně Slunečnice svou kolegyni Martu Jandovou, s níž se blíže poznala na natáčení pořadu Tvoje tvář má známý hlas. „Vážím si jí jako umělce i jako člověka," říká Slováčková, která je ráda, že zpěvačka a moderátorka na spolupráci kývla.

ROCK BLOG | Anna Julie Slováčková: Koncert před živými diváky nám přijde jako hustý sci-fi, pravděpodobnější je i přílet UFO

Natáčení videoklipu proběhlo v režii Vojtěcha Komárka a Ondřeje Nedvěda, příběh pak vychází ze skutečné události. „Jela jsem jednou domů tramvají, když k nám přistoupila velice smutná slečna. Brečela a já měla chuť ji obejmout. Říct, že bude všechno v pořádku, ať je silná. Viděla jsem v ní sebe, když jsem několikrát jela domů ubrečená a vlastně jsem si v hloubi duše přála, aby mě někdo chytil za ruku a řekl mi – nebreč, všechno bude zase jednou fajn. Než jsem vystoupila, vytrhla jsem si z diáře kus papíru a na něj jsem napsala vzkaz, přimalovala srdíčko a smajlíka a papírek před výstupem z tramvaje dala slečně do klína.O několik měsíců později jsem jela autobusem trasu, kterou jsem nikdy předtím nejela, jelikož jsem se v té části města nepohybovala. Brečela jsem, bylo mi zle a úzko… Když jsem vystupovala, zaklepal mi někdo na rameno a dal mi do dlaní ten samý papírek, který jsem já napsala té slečně několik měsíců zpět! Byl to neskutečný moment!“ prozradila Slováčková.

Wohnout potřebovali k natočení klipu tisíc lahví od piva

Skupina Wohnout představuje další singl z nového alba HUH!, které vydala ve druhé polovině prázdnin. Scénáře, režie i střihu k vizuálu Kocovina se ujal opět Michal Skořepa, který s kapelou dokonce v září vystupoval co by náhradní kytarista, když měl Honza Homola úraz a nemohl po operaci prstu hrát na kytaru.

Příběh českého hitu: Wohnout – Depardieu

Videoklip se točil na domovských Vinohradech a použito bylo skoro tisíc lahví od piva. „Po mnoha špatných zážitcích jsme se rozhodli udělat písničku o kocovině. Navzdory bolestivému tématu to bylo jedno z nejhezčích natáčení, jaké jsme kdy zažili,“ komentuje atmosféru na place Matěj Homola.

Zrní vydávají lockdownový klip 16:07

Videoklipem ke skladbě 16:07 dokončují Zrní příběh aktuální řadové desky Nebeský klid. U jeho zrodu stál nápad kytaristy Honzy Juklíka. Ten pobídl v období, kdy byly uzavřené okresy, aby každý z členů bandu natočil ke zmíněné skladbě domácí video. Na mobil byl pak zachycen vyjma zpěvu také zvuk, narozdíl od verze na desce je tak singlová verze akustická.

Zrní slavili 20 let. Nezastavila je ani bouřka, fanoušci pomáhali odnášet techniku

„Kluci byli rychlí, jenom já to zasekl asi na půl roku, protože jsem měl nápad pouštět si to, co kluci nahrajou, jako projekci, a pak pouštět i sebe jako projekci. Na to jsem si nedokázal v režimu s dětma doma udělat čas. A pak se to zaseklo ještě na stříhání. Tomáš Bláha, se kterým rádi děláme, se k tomu dostal taky až po šesti měsících. Takže tenhle lockdownovej klip nakonec pouštíme do světa po roce, když se dost možná blíží lockdown další," říká frontman Zrní Honza Unger.

MYDY zpívají o vztazích a mementu štěstí

MYDY jsou spontánnější, ale stále barevní, energičtí a výstřední. V novince Eyes zpívají o vztazích, ve kterých je člověk manipulován druhým. „Osobně jsem se stala šťastnou přesně v tu chvíli, kdy jsem sebrala odvahu z takovýho vztahu odejít," přiznává zpěvačka Žofie Dařbujánová, která složila text společně se svojí sestrou Julií Chocholou.

ROZHOVOR | MYDY: Jsme parta kamarádů, je to znát na muzice i pódiové prezentaci

Stejně jako ostatní videoklipy MYDY je i ten nový postavený na vizuální stránce kapely. Stojí za ním umělkyně Anežka Horová. „Nechtěli jsme klip s žádným příběhem ani se záběry na hrající kapelu. Chtěli jsme dát důraz hlavně na vizuál a na zobrazení pocitů, které má písnička vyjadřovat,“ popisuje video Honza Drábek, který hraje na synthy.

Skywalker jdou s emotivním singlem Way Down s kůží na trh

Skywalker se vrátili ze svého evropského turné, na které navazují emotivním singlem Way Down, v němž jdou s kůží na trh. „Zvukově se snažíme pořád posouvat a dělat zvuk ‚větší‘. Máme ze singlu skvělý pocit, tohle jsme 100% my. Textově se v tomhle songu zaobíráme naivní snahou utéct před problémy, před zklamáním, snahou se skrýt za chladnost a zavřít oči. Je také o tom, jak moc můžeme být závislí na druhých lidech, když máme dojem, že sami všechny tyhle problémy nezvládáme sami," říká Jay Kučera.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Ondřej Kudyn, Radek Kudláček, Petr Mráček, Anežka Horová, Martin Šimral
Témata: Lenny, Sebastian, Anna Julie Slováčková, Marta Jandová, Zrní, MYDY, Vladimír Mišík, Wohnout, Skywalker

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít