Nový Spark
venku od 2. dubna
Zemřel bývalý zpěvák TURBONEGRO Hank Von Hell. Bylo mu 49 let

Zemřel bývalý zpěvák TURBONEGRO Hank Von Hell. Bylo mu 49 let

Norský muzikant Hank Von Hell, který stál 17 let v čele kapely TURBONEGRO, samozvané „největší undergroundové rock'n'rollové kapely na světě“, zemřel 19. listopadu. Přičina smrti není dosud známa. Bylo mu 49 let.

Hankovo úmrtí bylo potvrzeno v prohlášení na jeho sociálních sítích. „S velkým zármutkem oznamujeme, že Hans-Erik Dyvik Husby, světu známý také jako Hank von Hell, bohužel 19. listopadu 2021 zemřel. Ve světle této tragédie prosíme o projevení úcty k rodině a blízkým přátelům,“ stojí v prohlášení.

Ochod svého bývalého parťáka komentovali i TURBONEGRO. „S nesmírným zármutkem jsme přijali tragickou zprávu, že Hans-Erik Dyvik Husby zemřel. Jsme vděční za období, které jsme s ním mohli sdílet v kapele v letech 1993-2009. Hank nadále zůstane ikonickou postavou v historii norského rocku a populární kultury jako celku. Jeho odkaz v mezinárodní rock'n'rollové komunitě je nesmazatelný.“

TURBONEGRO se zformovali na konci 80. let v Nesoddenu v Norsku. Poté, co nahráli čtyři dobře velmi přijatá alba a absolvovali rozsáhlé turné, se v roce 1998 rozpadli, přičemž jako příčina byla Von Hellova závislost na heroinu. Následovala čtyřletá pauza, během níž se absolvoval odvykací kůru. Vystoupení v roce 2002 na norském Quart Festivalu vedlo k prvnímu novému albu kapely po pěti letech pojmenovaném „Scandinavian Leather“. Následovala další dvě reunionová alba, včetně „Retox“ z roku 2007, po němž muzikant opustil TURBONEGRO a založil novou kapelu DOCTOR MIDNIGHT & THE MERCY CULT.

V roce 2018 Von Hell vydal své první sólové album „Egomania“ a navázal na něj loňským „Dead“. V poslední době Hank přispěl vokály k písni „Black Hearse Cadillac“ na poslední album ME AND THAT MAN, projektu Adama „Nergala“ Darskiho (BEHEMOTH).

Nový Spark
venku od 2. dubna
Kalendář akcí
28.04. GLENN HUGHES
30.04. PROTHEUS, KOMUNÁL
01.05. MARDUK, ORIGIN, DOODSWENS
03.05. PROTHEUS, KOMUNÁL
04.05. PROTHEUS, KOMUNÁL
10.05. VENDED
11.05. RAMMSTEIN
12.05. WOLFHEART
12.05. RAMMSTEIN
15.05. 30 SECONDS TO MARS
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace