Příběh českého hitu: Harlej - Strážní andělé

Vydáno 20.01.2022 | autor: Hana Bukáčková

Harlej vydal v roce 2017 album Hodný holky zlý kluky chtěj, z nějž pochází píseň Strážní andělé. Jak nám prozradil kapelník Tonda Rauer, hudbu se mu povedlo napsat rychle. O text pak poprosil Tomáše Miřátského, který dal Harlej tvář. Videoklip se částečně natáčel v troskách kostela na Tachovsku a jak poodhalil Rauer, záběry na kapelu málem nevznikly.

Příběh českého hitu: Harlej - Strážní andělé Příběh českého hitu: Harlej - Strážní andělé

„Když jsme během roku 2016 začali připravovat album Hodný holky zlý kluky chtěj, měl jsem chuť dostat do nějaký písničky trošku jinou atmosféru, než bylo poslední dobou pro Harlej typický. Tenkrát jsem doma po delší době sáhnul po svým oblíbeným Fenderu Stratocasteru, začal si hrát do automatickýho bubeníka, a odněkud připlul základní riff do sloky, celkem rychle přišel i celej zbytek. Dal jsem Anděle dohromady jako demo, a pak to dál zapadalo do sebe jak kostičky lega,“ říká Rauer.

Harlej připravuje nový klip Strážní andělé, podívejte se na exkluzivní fotky z natáčení

Melodie úseku před refrénem napadla Tomáše Hrbáčka, který po obdržení demoverze okamžitě přezpíval zpěvovou linku. O text se postaral Tomáš Miřátský. „Je to náš dlouholetej textař, kterej stojí v podstatě za celým klasickým ksichtem textů Harleje. Měl opět po dlouhý době chuť psát a Strážní andělé byly prvním demem, který otextoval asi po pěti letech.“

„Když jsme to dali následně všechno dohromady, přišel ten správnej pocit, že tahle věc má otevírat nový CD, a že vzhledem k tomu, že se líbí nám, mohla by se líbit i našim fandům. Nevím, čím to je, ale občas má člověk pocit, že písnička je něčím jiná, že se v ní všechno spojí trochu jinak. To se nám podle mě stalo třeba zrovna u Andělů. Mám je hodně rád, a ještě raději ji mám živě na koncertech,“ dodává Rauer.

"Osud nám nemůže vzít nic z toho, co by nám dříve nedal," píše se se v citátu filozofa Senecy, který celý videoklip uvádí. Píseň pojednává o různých spletitých životních cestách, kdy člověk kolikrát netuší, proč se některé věci dějí, a pochopí je až s odstupem času.

Klip natočila firma KH’filmin, konkrétně Petr Vinc Havlíček. Objevuje se v něm spousta postav i lokalit, přičemž poslední záběry vznikly v troskách kostela svatého Blažeje a dodávají snímku patřičnou atmosféru. „Protože to nebyla naše první spolupráce, nechali jsme jim volnost s tím, že jim s výsledkem důvěřujeme. Věděli jsme, o čem klip bude, ale všechny záběry, kde není kapela, jsme viděli, až když to bylo celý hotový. Záběry na kapelu jsme točili v troskách kostela na Tachovsku, málem ale nevznikly. Agregát na elektriku, kterej jsme měli, vypověděl službu. Nakonec nám naštěstí po spoustě telefonování vypomohli, tuším, požárníci z okolí a vzniknul tak jeden z našich nejúspěšnějších klipů,“ shrnuje Rauer.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv Harlej
Témata: Harlej, Tonda Rauer, Strážní andělé, Příběh českého hitu

zavřít