Pavel Šporcl natáčí na své nové album Koncert č. 1 C dur Jana Kubelíka

foto Ilustrační foto - Houslista Pavel Šporcl.

Praha - Houslista Pavel Šporcl natáčí ve Smetanově síni Obecního domu v Praze na své nové album ve světové premiéře Koncert č. 1 C dur Jana Kubelíka. Jedná se o Šporclův další hold české houslové tradici a odkazu českých houslistů. Kromě toho, že hraje skladby svých předchůdců na koncertech, natočil například pro Českou televizi dokumentární cyklus Moje houslové legendy. K zájmu o českou houslovou historii ho přivedl jeho profesor na HAMU Václav Snítil. ČTK o tom za umělce informovala Martina Fišerová.

"S panem profesorem Snítilem jsem si často o skladbách a životech těchto slavných českých houslistů povídal. Jsem velmi rád, že právě ve Smetanově síni Obecního domu mohu společně se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Tomášem Braunerem natáčet světovou premiéru tohoto Kubelíkova koncertu. A je pro mě velkou poctou stát na stejném pódiu, na kterém Kubelík tento koncert v Praze hrál," řekl Šporcl.

Umělec uvedl, že tento koncert je velmi těžký a speciální v tom, že Kubelík míchá dohromady různé hudební styly tehdejší doby. "Kubelík složil šest houslových koncertů, já si vybral ten první. Myslel jsem si ale, že když houslista hraje skladbu jiného houslisty, že mu to půjde takříkajíc do prstů. V tomto případě je opak pravdou - v koncertu jsou velmi složitá a technicky náročná místa, dá se říct až nehouslová. Kubelík měl zjevně naprosto odlišnou ruku od té mé a já jsem se při nastudování tohoto krásného díla mnohdy hodně zapotil," konstatoval Šporcl.

Jan Kubelík (1880 – 1940) byl celosvětově úspěšný český houslista a hudební skladatel. Na konzervatoř byl vzhledem ke svému talentu přijat ve dvanácti letech dříve, než to dovoloval řád školy. Hrál na světově proslulé Stradivariho housle Emperor z roku 1715.

"Poprvé natáčím dílo tohoto velkého českého houslisty a poprvé spolupracuji s Pavlem Šporclem," podotkl dirigent Tomáš Brauner. "Jsem si jistý, že tento koncert promluví do světové houslové literatury a já jsem velmi vděčný, že se toho mohu zúčastnit," dodal.

CD doplní nahrávka slavného Koncertu e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Nahrávka vzniká opět pro německé vydavatelství Hänssler Classic. Předchozí album Paganiniana, natočené v této spolupráci, se dočkalo velmi kladného přijetí a pochvalných kritik. Mimo jiné získalo nominaci na prestižní ocenění International Classical Music Awards (ICMA) v kategorii sólových nástrojů.

Šporcl je známý netradičními projekty, například se souborem Romano Stilo Ensemble. Při příležitosti desátého výročí spolupráce s vydavatelstvím Supraphon převzal Šporcl v roce 2013 Jubilejní platinovou desku za 190.000 prodaných CD. Známým Šporclovým albem je například vánoční nahrávka Christmas on the Blue Violin, kterou natočil s Královskou liverpoolskou filharmonií vedenou Sebastianem Lang-Lessingem. Album a následné turné dostalo název po mediálně nejznámějším díle houslaře Jana Špidlena, modrých houslích. Vlastníkem nástroje je Šporcl od roku 2005.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď