Taylor Hawkins - Skvělý člověk a úžasný hudebník. Bubeník Foo Fighters za sebou zanechal nesmazatelnou stopu

Vydáno 03.04.2022 | autor: Roman Jireš

Co si budeme povídat, o bubenících se v muzikantském zákulisí nemluví vždy v nejlepším. Bývají složitější povahy a občas je označují za podobné "mimoně" jako jsou hokejoví golmani. Bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins, který zemřel 25. března v pouhých padesáti letech, byl však zjevně nejen mimořádný hudebník, ale také člověk.

Taylor Hawkins - Skvělý člověk a úžasný hudebník. Bubeník Foo Fighters za sebou zanechal nesmazatelnou stopu Taylor Hawkins - Skvělý člověk a úžasný hudebník. Bubeník Foo Fighters za sebou zanechal nesmazatelnou stopu

"Bůh ti žehnej Taylore Hawkinsi. Miloval jsem tvého ducha a tvou nezastavitelnou rockovou sílu. Odpočívej v pokoji, příteli," napsal na twitteru Tom Morello z Rage Against the Machine. Ozzy Osbourne přispěchal s prohlášením, že byl Hawkins "skutečně skvělý člověk a úžasný hudebník". Gene Simmons z Kiss řekl, že byl zprávou o Hawkinsově smrti "šokován a zarmoucen". Billy Idol sdílel na twitteru obrázek Hawkinse se slovy: "Tak tragické. Odpočívej v pokoji Taylore." Slash napsal, že nemá slov, kterými by vyjádřil všechny pocity, které má z jeho smrti. Mezi kapely vzdávající hold bubeníkovi Foo Fighters patřili Smashing Pumpkins, Nickelback nebo  Offspring.

Tragický konec turné

Hawkins byl nalezen mrtvý v hotelu v kolumbijské Bogotě, kde měla skupina vystoupit na hudebním festivalu. Zesnulý rocker měl podle kolumbijského úřadu prokurátora na základě předběžné analýzy moči v těle stopy deseti různých psychotropních látek a léků. V době vzniku těchto řádek však příčina smrti zatím nebyla oficiálně oznámena. "Analýza objevila stopy marihuany, opioidů, antidepresiv a benzodiazepinů. Soudní lékaři nadále pracují na naprostém objasnění okolností, které vedly k (Hawkinsově) úmrtí," sdělil úřad.

TOP 10 zásadních písní Foo Fighters. Texty o hrdinech, drogách i lásce

Krátce před smrtí si podle agentury AFP bubeník stěžoval na bolest na hrudi. Přivolaný lékař se ho pokusil oživit, ale bezúspěšně. Pravděpodobně se jednalo o kardiovaskulárního selhání po požití léků a drog. Již během návštěvy Londýna v roce 2001 Hawkins strávil dva týdny v kómatu poté, co se předávkoval heroinem.

Po Hawkinsovi zůstala manželka Alison a tři děti. "Naše srdce patří jeho ženě, dětem a rodině a žádáme, aby se s jejich soukromím v této nepředstavitelně těžké době zacházelo s maximální úctou," žádají Foo Fighters. Zpráva pochopitelně zasáhla samotné členy jeho kapely. "Rodina Foo Fighters je zdrcena tragickou a předčasnou ztrátou našeho milovaného Taylora Hawkinse," napsali. "Jeho hudební duch a nakažlivý smích budou žít s námi všemi navždy."

Foo Fighters zrušili zbytek svého turné, které v létě zahrnovalo vystoupení na vyprodaných stadionech ve Velké Británii a také koncerty v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. V prohlášení na sociálních sítích dodali: "Je nám líto a sdílíme zklamání z toho, že se neuvidíme podle plánu. Namísto toho využijme tento čas k truchlení, k uzdravení, ke společnému sblížení a ocenění veškeré hudby a vzpomínek, které jsme společně vytvořili."

Hawkins a Grohl

Rodák z Texasu Hawkins se k Foo Fighters připojil v roce 1997, krátce poté, co dokončili nahrávání jejich alba The Color and the Shape a po konfliktech ve studiu odešel jejich původní bubeník William Goldsmith. Předtím hrál Hawkins mimo jiné s Alanis Morissette na jejím turné k albu  Jagged Little Pill nebo v nepříliš známém experimentálním seskupení Sylvia. Měl rovněž kapelu Taylor Hawkins & The Coattail Riders, ve které bubnoval a zpíval. Hawkins vystupoval s Foo Fighters více než dvě desetiletí a a kromě svých bubenických dovedností napsal několik písní a občas zpíval na koncertech.

Foo Fighters vytvořil v roce 1994 Dave Grohl  poté, co se Nirvana rozpadla po sebevraždě zpěváka Kurta Cobaina. Grohl, uznávaný bubeník, se v nové kapela ujal hlavního zpěvu a kytary. Moderátor BBC Radio 6Matt Everitt konstatoval, že Hawkins musel "být docela dobrý", aby byl vybrán jako bubeník takové kapely. "Dave Grohl je legendární bubeník, ale Taylor nebyl o nic horší," prohlásil s tím, že Hawkins a Grohl se "naprosto zbožňovali".

Grohl později ve své autobiografii z roku 2021 The Storyteller: Tales of Life and Music označil Hawkinse za svého nejlepšího přítele. "Během jeho bubnování u Alanis Morissette, dlouho předtím, než se stal Foo Fighterem, jsme na sebe naráželi v zákulisí festivalů po celém světě. Naše vzájemná chemie byla tak zřejmá, že se ho jednou sama Alanis zeptala: Co budeš dělat, když tě Dave požádá, abys byl jeho bubeníkem?" vzpomínal. "Při prvním setkání bylo naše pouto okamžité a s každým dnem, každou písní, každou notou, kterou jsme kdy spolu hráli, jsme se sbližovali," napsal. "Jsme si naprosto souzeni a jsem vděčný, že jsme se v tomto životě našli."

Nejen bubeník Foo Fighters

Během své kariéry ve Foo Fighters se Hawkins příležitostně zabýval také vokálními povinnostmi, jeho hlas slyšíme třeba na singlu skupiny z roku 2005 Cold Day in the Sun. Hawkins se skupinou také zpíval převzaté písně, a to jak pro B-strany singů Foo Fighters, tak během živých vystoupení – včetně silného ztvárnění písně Queen Somebody to Love na koncertu v lednu 2021 v Los Angeles.

Za své hudební vzory Hawkins označoval Rogera Taylora  z Queen, Stewarda Copelanda z The Police, Phila Collinse z Genesis a Neila Pearta z Rush. Byl velkým fanouškem Queen a jejich zpěváka Freddie Mercuryho. Zahrál si na sólové desce jejich kytaristy Briana Maye Another World ve skladbě Cyborg. Brian May v poctě popsal Hawkinse jako své "milované dítě"."Taylore, byl jsi součástí naší rodiny," napsal na instagramu.

Kromě své práce s Foo Fighters Hawkins pravidelně spolupracoval s dalšími hudebníky a skupinami a měl několik vlastních vedlejších projektů. V roce 2006 se vydal na sólovou dráhu s Coattail Riders, kde se znovu setkal se svým bývalým kolegou z turné Morissette a baskytaristou z Jane’s Addiction Chrisem Chaneym. Hawkins vydal tři alba pod hlavičkou Coattail Riders, na kterých spolupracovali známí umělci včetně Briana Maye a Rogera Taylora z Queen, Elliota Eastona z Cars, Perryho Farrella a Grohla.

Zatímco Foo Fighters měli v roce 2013 přestávku, Hawkins založil rockovou cover kapelu s názvem Chevy Metal. Trio nakonec v roce 2014 vydalo album Birds of Satan. Nedávno se Hawkins stal členem skupiny NHC vytvořené během pandemických jam sessions v Hawkinsově domácím studiu v Los Angeles. Jejich debutové album kapely by mělo vyjít letos.

"Bubenická stolička bývá nejžhavější místo v kapele," uvedl Hawkins v roce 2020. "Bubeník je první člověk, kterého vyhodí, první, o kterém všichni říkají: Dnes v noci jsme nasávali, protože on nasával. Bubeník je skutečně hromosvodem v kapele, ale na určité úrovni také její nejdůležitější částí. Vaším úkolem je být jejím pulsem."

Text: Roman Jireš, foto: FB Taylor Hawkins, Marek Holoubek
Témata: Taylor Hawkins, Foo Fighters, smrt

zavřít