shop.musicserver.cz
M.Efekt - Svět hledačů (vinylová reedice)

Artrockový skvost "Svět hledačů" od Blue Effect ani po 42 letech neztratil své kouzlo

Vydáno: 26.02.2022 09:00 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: Alan Pajer

Z československé bigbeatové, potažmo rockové klenotnice byl k oprášení vytažen drahokam z nejcennějších - "Svět hledačů" z roku 1979 od M.Efektu. Vydavatelství Supraphon tak jistě potěšilo nejedno srdce fanouška této skupiny. Jak si reedice stojí po tolika letech?

10/10

M.Efekt - Svět hledačů (vinylová reedice)

Vydáno: 12.11.2021
Celkový čas: 44:04

Skladby: Strana A: Za krokem žen, Hledám své vlastní já, Rajky Strana B: Zmoudření babím létem, Zázrak jedné noci

Vydavatel: Supraphon

Předně hned na začátku je třeba se smířit s bolestným faktem, že Blue Effect včetně jeho varianty s násilím pozměněným názvem na M.Efekt nikdy nic nenatočí. Ano, zázraky se udát mohou, ale jistě už ne v sestavě Radim Hladík, Oldřich Veselý, Vlado Čech a Lešek Semelka. Poslední jmenovaný, jediný žijící účastník nahrávání a pamětník oné éry, by čistě teoreticky mohl držet linii kapely v naději. A taky tak činí a hrdě na svých koncertech mává praporem vzpomínek. Přesto nelze očekávat, že by pod touto značkou vzniklo cosi nového.

Ostatně to řekli natvrdo jak Luboš Pospíšil, tak David Koller. Radim Hladík si už tak nějak hrál pro sebe a vystupoval s omlazenou verzí skupiny, už ale neměl zájem točit další desky. Měl tak trochu pocit, že asi vše zásadního řekl. A o tom je i "Svět hledačů".

Radim Hladík
© Alexander Janovský
Loni v listopadu vyšla vytoužená reedice uvedeného díla. Ta poslední vinylová byla vydána v polovině osmdesátek. Uspokojila však jen nově narůstající posluchače, kteří nemohli tento skvost československého art rocku sehnat - první pressy totiž byly beznadějně rozebrány. S rozmachem CD vyšla na stříbrném kotouči první opravdová remasterovaná verze. Ta však měla několik much - především absolutně nesouvisející bonusové skladby, které zcela nabourávaly jak hudební, tak duchovní poselství původní nahrávky. Nyní se k rukám posluchačů dostává opravdu zrestaurovaný vinyl.

Když si kytarista Radim Hladík vyhlédl brněnského klávesistu, varhaníka, zpěváka a skladatele Oldřicha Veselého, aby s ním znovu oživil rozpadající se Blue Effect, psal se rok 1975. Zalátal tak díru po odcházejícím Lešku Semelkovi, který tehdy s Josefem Kůstkou, Janem Kubíkem a mladým kytarovým talentem Michalem Pavlíčkem zakládal kapelu Bohemia, ke které se přidala i legenda české basové kytary Vladimír Guma Kulhánek a Pavel Trnavský.

Vlado Čech
© Archiv Blue Effect
Nově sestavený Blue Effect mění název na Modrý Efekt (proč asi?) a společně s baskytaristou Fedorem Frešem (Collegium Musicum) a stálicí za bicími Vladem Čechem natáčí výtečné artrockové dílo "Svitanie"(1977). Po nuceném Frešově odchodu se vrací do sestavy Semelka, a ustanovuje tak vůbec poprvé model dvou zpěváků doprovázených mohutnou baterií klávesového dvojzápřahu, hojně podporovaného sólovou kytarou a bicími. Vznikají základy pro kompozice na novou řadovku, která nesla všechny atributy art rocku sedmdesátých let.

Ač ve srovnání se světem, kde nastupoval už spíš punk rock, heavy metal a art byl na ústupu (vznikal neoprog), u nás tento řekněme zpožděný příchod žánru měl své opodstatnění. Žili jsme (byť nedobrovolně) ve svém světě / na svém ostrově, kde měl nejen ten hudební život své vlastní podhoubí a životní podmínky. Někdy však nedostatek světla způsoboval naprosté divy. Ze známých, světem opouštěných hudebních odnoží vznikaly nové druhy hudebních stylů. Jedním z nich je i československý art rock a jedním z nositelů - hned vedle Progres 2, slovenské Fermaty a Collegia Musica - byl i M.Efekt.

Oldřich Veselý
© Archiv Oldřicha Veselého
Jako by to, co začínalo klíčit a postupně bujet na desce "Svitanie", Radim & spol. na "Světě hledačů" přesadili, naroubovali a dali tomu onu (v té době místními aparátčiky nenáviděnou) hudební kapitalistickou tvář. Své kompozice rozšířili na mnohaminutové záležitosti, při jejichž poslechu mohli a dodnes mohou lidi rozjímat a nechat se unášet do jiných snových (a snad i šťastnějších) světů. Další realitu jim nastavovaly texty Pavla Vrby a jeden od Jaroslava Hutky. Ono spojení se střetávalo ve vesmíru Blue Effect s vizemi kdesi v dálných souhvězdích inspirovaných formacemi jako Pink Floyd, Yes či Rush.

A tak ze společné dílny vzniky těžko napodobitelné skvosty "Za krokem žen", "Hledám své vlastní já", "Rajky", "Zmoudření babím létem" a samozřejmě finální "Zázrak jedné noci".

Zvuková rekonstrukce už nemohla přidat o moc více, než co bylo v původních drážkách. Původní nahrávka vydavatelství Panton se zdá staženější a basově usedlejší. Nový mastering jí dal vykvést. Pomohlo kompletní vyčištění a prostorově nástrojová oddělenost. Nyní je sluchově i pocitově zřejmější, které party hraje Semelka a které Veselý, a když k tomu přičteme celkově čistější Hladíkovou kytaru, dostáváme navýsost kvalitní věc podpořenou skladatelským umem všech zúčastněných, včetně technických bicích Vlado Čecha.

Mám snad jedinou připomínku a ta je k vlastnímu obalu. Již na tu dobu skvělý vnější přebal je v pořádku a chápu, že se nedochovalo jeho původní grafické ztvárnění. Co moc nepochopím, jsou naprosto podprůměrně působící grafické modré středové kotouče vlastního vinylu. Nejvíce mě však drásá velmi necitlivě až odtažitě působící vnitřní část s texty. Je zde pouze jediná fotografie M.Efektu (druhá je s Radimem Hladíkem), ale jen jako tria bez Oldřicha Veselého. Je to neúcta k jeho památce, neboť Veselý desku natáčel, podílel se na ní jako interpret a skladatel. Toto se nepovedlo a nechce se mi věřit, že žádné jiné dobové fotky z archivu neexistují.

Lešek Semelka & Radim Hladík
© Alan Pajer
Kompozice na vinylu znějí i dnes nadčasově. Jejich složitost jde ruku v ruce s melodičností. Baskytara je plně nahrazena Semelkovým moogem a harmonie jsou doplňovány klavírem, Hohner Clavinetem včetně Veselého ARP Omni a samozřejmě plnohodnotně dokreslovány barevně formátovanou kytarou. Zajímavý je i model dvou plnohodnotných zpěváků, který do té doby nebyl u nás příliš používán.

Tehdejší Československo mělo (a obě republiky dodnes mají) mnoho výtečných muzikantů a instrumentalistů. Nutno však říci, že ne mnohým se podařilo to, co těmto čtyřem pánům z Blue Effect (M.Efekt). Vytvořili skutečně konkurenceschopné dílo napříč žánrovými i geografickými hranicemi. I po letech neexistuje nic jiného než absolutní hodnocení.

P. S.: Tento výjimečný vinyl lze pořídit na stránkách vydavatelství Supraphon. Byť vyšel už v listopadu loňského roku, svého velkého křtu se kvůli covidovým opatřením dočká snad letos v březnu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Spoluhráči Radima Hladíka a hosté pokřtí reedici alba Blue Effectu "33" Zároveň v Lucerna Music Baru znovu oživí "Novou syntézu" s orchestrem (06.12.2023 12:56)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu